DJ Anomaly – Mountains Rise

Toen ik de CD in handen kreeg dacht ik aan een mix CD van deze DJ Anomaly. Na een paar tracks geluisterd te hebben, bleek het niet het geval. De tracks zijn geheel niet aan elkaar gedraaid en het vemoeden kwam bij mij op dat het om een producers album ging. In het boekje staat hierover niet veel info lijkt het tot de laatste regel van de shoutouts waar staat dat “all beats & cuts” door Anomaly gedaan zijn.

Na een leuke intro komt MC Longshot met een nummer wat het werk op zijn eigen album overtreft. Su’dan brengt het nummer “Dangerous Grounds” met een vrij drukke beat en spit zijn rhymes lekker rauw. Het daaropvolgende nummer is ook lekker. De lyrics zijn niet echt veelzeggend maar liggen prima op de door Anomaly gemaakte beat. Nummer 5 is een instrumentale track met wat samples en scratches eroverheen. Daarna mag Longshot weer een schot wagen. Op “How I Hit Em” is een goede combinatie van beats en rhymes te horen, maar niet echt vernieuwend, helaas. Het album gaat zo door met redelijke tot leuke tracks. Enkele nummers die er uitspringen zijn “Royal Champs” van Su’dan en Longshot en de twaalfde track waarop een hele zooi MC’s hun zegje doen over een funky beat van Anomaly. De interludes/instrumentale tracks van DJ Anomaly zijn divers en een leuke afwisseling van de rap-tracks. De scratches zijn op alle nummers sporadisch en zijn vrij basic. Misschien dat DJ Anomaly zich daarom meer op produceren richt, wat hem zeker niet verkeerd afgaat.

Samengevat is dit een lekker album met over het algemeen een underground sound, rauwe beats en degelijke MC’s. DJ Anomaly heeft een goede balans weten te handhaven tussen rap nummers en zijn eigen non-vocale tracks wat ik bij andere producer albums nog wel eens mis.

Tracklist:
01. Mountains Rise
02. Longshot – I don’t wanna die
03. Su’dan – Dangerous grounds
04. Rusty Chains – Breaking point
05. Plum Snatcha
06. Longshot – How i hit em
07. Plan B
08. Racecar – The day the herb stood still
09. Dim Orange Light
10. Rusty Chains – Death
11. Su’dan feat. Longshot – Royal Champs
12. Longshot, Rusty Chains, Su’dan, Racecar, Agent provocateur, Verbal Kent, Ndvisual, Vyle – Steady Tweakin’
13. Responding To Treatment
14. Vyle – Third Rail Reverberation
15. Longshot – Gutter Language

Meer info: http://www.wallboomers.com

Geplaatst door bowie op 8 juni 2004