Diverse Rotterdamse kunstenaars verfraaien de Tweebosbuurt

Toen Rewriters010 in september neerstreek in de Rotterdamse Tweebosbuurt, midden in de Afrikaanderwijk, merkte de organisatie het meteen; dit is een voorbeeldbuurt, met fanatieke bewoners. Uit allerlei windstreken, maar bovenal met liefde en respect voor elkaar. Een eindje verderop organiseerden we POW! WOW! Rotterdam, en ook in de Tweebosbuurt herrezen muurschilderingen. Deze week keerde Rewriters010 er terug voor een nieuw project.

Sommige bewoners waren wat argwanend of huiverig toen de kunstenaars begonnen aan hun werken tijdens POW! WOW! Rotterdam, maar halverwege de zomerse week in september zagen ze in dat zij hún buurt kwamen verfraaien op een manier zoals ze die nog nooit hadden gezien. Gezellige gesprekken, thermoskannen koffie, goede reacties en een uitzinnig feest als afsluiting waren het gevolg. Eindelijk kwam hún Tweebosbuurt anders in het nieuws dan het hele jaar ervóór.

Dat ze genieten van de kleuren die de internationale street artists hebben aangebracht in de wijk, bewijst het feit dat ze opnieuw contact opnamen met Rewriters010. “Vanuit de klankbordgroep in de Tweebosbuurt kwam de vraag of de dichtgespijkerde panden niet verfraaid zouden kunnen worden, omdat ze vonden dat die planken de wijk weer wat somberder maakten,” vertelt Dave Vanderheijden (Rewriters010) over het project.

De bewoners konden hun eigen smaak laten weten en kiezen welke kunstenaars hun buurt kwamen verfraaien. “Ze waren zó enthousiast over POW! WOW! Rotterdam, dus vroegen ze ons om met een plan te komen. We hebben een selectie van uiteenlopende Rotterdamse kunstenaars voorgelegd en hebben de bewoners uiteindelijk de definitieve keuze laten maken.”

En zo geschiedde. De afgelopen twee dagen werkten vijf kunstenaars aan nieuwe muurschilderingen in de wijk. Elzeline Kooy, Levi Jacobs, Chris Versteeg, Studio Sterric en Eveline Schram gingen aan de slag en de eindresultaten zijn vanaf nu te bewonderen. “Als je nu de POW! WOW! Rotterdam-route loopt met behulp van onze app, en je kijkt goed om je heen, kom je de nieuwe werken tegen. Een extra aanvulling dus, leuk voor een wandeling tijdens de kerstvakantie!” 

Geplaatst door bowie op 20 december 2019