Diverse – One A.M.

Diverse is een uit Chicago afkomstige MC en heeft, op een EP genaamd Move na, nog geen releases op zijn naam staan. Ondanks dit heeft hij toch al samengewerkt met namen als Mos Def, Prefuse-73 en RJD2, reden genoeg dus om Diverse goed in de gaten te houden. Nu komt Diverse op Chocolate Industries met One A.M. . De vraag is natuurlijk of hij de verwachtingen waar kan maken en een album neer kan zetten dat de verwende hiphopheads anno 2003 nog kan boeien.

Op deze vraag is een heel gemakkelijk antwoord te geven: “Ja!”. Diverse is een ongelofelijk getalenteerde MC; hij heeft een heel natuurlijke flow, een zeer aangename stem en zijn teksten vervelen geenszins. Als de gastraps dan nog verzorgd worden door top-MC’s als Vast Aire, Jean Grae en Lyrics Born en de producties verzorgd worden door grootheden als RJD2 en Madlib, kan je niet anders stellen dan dat dit gewoon een heel goed album is dat je gewoon niet over het hoofd mag zien.

Het album opent meteen goed met “Certified”, een door RJD2 geproduceerd nummer. Met een funky gitaarlijntje en de vele geluiden die we inmiddels gewend zijn van RJD2 is dit een perfecte opener. Op het tweede nummer “Uprock” doen ze het nog eens zoetjes over met een nog dopere beat. RJD2’s beats klinken zelfs beter dan op zijn eigen Soul Position project, en Diverse’s raps klinken er gewoon perfect bij. Het derde nummer borduurt hier weer op voort, weer een geweldig RJD2 nummer met daarbij nog een dope feature van Vast Aire. Het daaropvolgende nummer is “Ain’t right”, een door Madlib geproduceerd nummer dat dus ook niet verwonderlijk meer jazzy klinkt dan de voorgaande nummers. Dit is pas het vierde nummer op het album en dan heb je eigenlijk alleen nog maar absolute tophiphop gehoord. En ondanks dat de producers hun ding meer dan goed doen, is Diverse het middelpunt van de actie. Zijn teksten, de sfeer die hij aan de nummers meegeeft, zorgen voor de samenhang tussen de verschillende nummers.

Ook Prefuse’s beats stellen niet teleur zodat het niveau van de CD eigenlijk nergens daalt. Echte uitschieter buiten de eerste vier nummers is “Explosive” waar Diverse een dodelijke combinatie vormt met Lyrics Born. Dit is ook een van de meest up-tempo nummers van het album wat precies past bij de ratelraps die Lyrics Born op de beat loslaat. Maar ook op dit nummer is Diverse weer de ster en de grote draagkracht. Het nummer dat erna komt is weer een stuk rustiger; “Under The Hammer” is een duet met mevrouw Jean Grae die hier ook maar weer eens bewijst een groot talent te zijn. Dit nummer is zware kost, zeker vergeleken met het snelle “Explosive” is het een hele omslag.

Al met al zal dit het album worden dat Diverse in de spotlight zet voor vele hiphopfans. En hij verdient het helemaal, er kan al met vrij veel zekerheid gezegd worden dat Diverse een van DE nieuwkomers van het jaar 2003 zal worden. Met One A.M. levert hij gewoon een album af waar je met geen mogelijkheid omheen kan.

Tracklist
01 Certified
02 Uprock
03 Big game feat. Vast Aire
04 Ain’t right
05 Jus biz
06 Blindman
07 Explosive feat. Lyrics Born
08 Under the hammer feat. Jean Grae
09 747(flyin)
10 Interlude (Amberglis)
11 Leaving
12 In accordance

Geplaatst door bowie op 8 november 2003