Diverse Artiesten – Havenflows

De bedoeling van deze verzamel CD is om het nieuwe talent uit de havenstad aan de rest van Nederland te presenteren. Zowel tussen de mc’s als tussen de producers komen we geen gevestigde namen tegen. Maar bij een snelle blik op de tracklist vallen wel de namen van de al een tijdje aan de weg timmerende acts Dion Mase, NoizBoiz, Dosprod en Kulinair op.

Om een zo goed mogelijk beeld van het aanstormend talent uit Rotterdam neer te kunnen zetten hadden de makers wel wat selectiever mogen zijn. Het kermisachtige deuntje van G-Boah’s Volume doet niet verlangen naar nog een rondje en de zomer track van Kruimeldieve doet het ijs buiten niet smelten. Maar de minste track van het album komt op naam van Dion Mase. Zijn inspiratieloze track De Ceremonie is slecht afgemixt waardoor de stem compleet in de beat verdwijnt. Hier moet iets tegen opwegen.

En dat gebeurt dan ook. Met een catchy refrein is Dosprod’s Eigen Ding wél inspirerend. Ook de NoizBoiz houden met Tegenstand hun naam hoog. De heerlijke grime beat van Mucky Mux is dan ook gelijk één van de beste producties op het album. Kulinair geeft op zijn beurt met de lines “Noem het een uitgesproken mening, mij best. Maar hij tovert uit zijn hoge hoed als high-hats.” even een bedankje aan J’83 voor de productie van de banger Bedoelde Toevalligheid.

Daarbij is de grootste verrassing van de CD toch wel De Dichter. Op zijn track Take A Minute (die overigens misschien tegen de verwachting in na het lezen van de titel wel Nederlandstalig is) zegt hij zichzelf te willen onderscheiden en dit doet hij zeker. Waar hijzelf ook wel raad weet met het produceren van beats laat hij zich deze keer leiden door de productie van J. van der Heijden. Een combinatie van een heerlijke headbanger met de strakke flows van De Dichter doen verlangen naar meer.

Havenflows is een aardig eindproduct geworden. De nu 18 tracks tellende verzamelde CD had aan 13 of 14 nummers genoeg gehad om een goed beeld van het talent uit Rotterdam neer te zetten. Het concept is leuk, maar veel verschillende rappers en producers creëren niet gelijk ook een grote variatie in de verschillende stijlen die hiphop rijk is, dat is eens te meer duidelijk.

Download Havenflows hier

Tracklist:

01. Eddo & Ritz – Rippen ’em
02. Midwest Piraten – Teamspel
03. Dion Mase – De Ceremonie
04. Dosprod – Eigen Ding
05. De Dichter – Take A Minute
06. Bats&Hammers – Rotterdam
07. Dubbele W – Zo Ver Gekomen
08. RMB – Plannen
09. NoizBoiz – Tegenstand
10. Silex & D Boy – City Light
11. Kulinair – Bedoelde Toevalligheid
12. Zegevier ft. Moorderman & Riske de Rat – Echte Emcees
13. G-Boah – Volume
14. Kruimeldieve ft Seas – De Zon Schijnt
15. Buju Mouse – Ik Doe Dit
16. 1 Duidig – Te Nice Voor Je
17. Progressive Intelligence – Hold You Down
18. Il Duce – Surinaamse Kost

Geplaatst door bowie op 1 februari 2010