Dit zijn onze must see-acts op Rolling Loud Rotterdam

Dat je naar Kendrick Lamar gaat kijken op dag 1 van Rolling Loud snappen we. Travis Scott op de andere dag? Natuurlijk Lil Uzi Vert die op de dag dat hij optreedt een nieuwe plaat uitbrengt? No brainer. . Maar de eerste editie van Rolling Loud op Nederlandse bodem heeft méér te bieden, aankomend weekend, in en rond Rotterdam Ahoy. We namen een duik in de indrukwekkende kaart ónder de headliners en haalden wat krenten uit de pap. Dit zijn de niet te missen acts volgens ons!

GloRilla

Wie: Gloria Hallelujah Woods, de kleine maar venijnig spittende 23-jarige die in één klap beroemd werd
Wanneer: Zaterdag 1 juli, 18:30 – 19:15, Ahoy Arena
Represent: Memphis, Tennessee
Die ken je van: haar doorbraak-track F.N.F. uit 2022 en de aftermath ervan. Drie jaar nadat ze haar eerste tape online zette, ging ze viral op TikTok. Remixes met Latto en Saweetie volgden. Inmiddels zijn ook Cardi B, Moneybagg Yo en Lil Durk aangehaakt.

“Ik ben kerkelijk opgevoed, maar we keken nog steeds naar 106 & Park en BET”, vertelde Glo in september 2022 aan XXL. “Ik hield van Bow Wow, Soulja Boy en Lil Wayne.” Daar moest ze echter wel stiekem naar luisteren. “Ik kreeg veel solo’s in het kerkkoor, en mocht thuis van mijn moeder alleen naar gospel luisteren.” Maar het was natuurlijk redelijk makkelijk ontsnappen aan zo’n regel, in een gezin met tien kinderen. Zo begon ze stiekem met rap. Kijk waar dat toe dan leiden!

Metro Boomin

Wie: Leland Tyler Wayne, die al jaren beats levert aan Young Thug, Drake, Future en meer
Wanneer: Vrijdag 30 juni, 19:00 – 20:00, Havana Club Stage
Represent: Atlanta, Georgia
Die ken je van: de beattags “If Young Metro don’t trust you, I’m gon’ shoot you” en “Metro Boomin’ want some more (…)”. Die waren het afgelopen decennium te horen op talloze grote joints, al vroeg in de carrière van Travis Scott produceerde hij 3500 en Mamacita. Ook op zijn palmares: Jumpman van Drake en Future, Father Stretch My Hands van Kanye, en Migos’ Bad And Boujee.

Maar op eigen titel vlamt hij ook .Na samenwerkingsalbums met 21 Savage, Big Sean en Offset is hij terug met de soloplaat HEROES & VILLAINS. Die plaat kent een groter en symphonischer geluid dan ooit voor Metro-begrippen, en daarop geeft iedereen waarmee hij in de afgelopen tien jaar werkte het aan hem terug. Geweldig is CREEPIN’, waarop hij met The Weeknd een Mario Winans-hit in een nieuwe jas hijst.

Nnelg

Wie: Glenn Abrokwa, een van de meest bedachtzame mc’s van Nederland
Wanneer: Zaterdag 1 juli, 14:15 – 14:45, Ahoy Arena
Represent: Amsterdam
Die ken je van: zijn intense, soulvolle en wame album Ik Zie Je van eerder dit jaar. Want dat is het eerste album dat hij naar buiten bracht nadat hij de ‘Yung’ van zijn artiestennaam had geknipt. Maar hij heeft al jarenlang een flink aandeel in de game. De EP Serena, zijn contributie aan cult-klassieker Veldentaal, shows op WOO HAH! en in Paradiso, bijvoorbeeld.

Maar dat nieuwe album is toch wel de reden dat we naar Nnelg z’n show moeten. Hij creëerde het op een Waddeneiland, middenin de coronapandemie. Uit ons interview met hem: “Als alles buiten je wegvalt, dan moet je naar binnen – naar jezelf toe trekken. En in mijn geval ook naar de Schepper. Op mijn eigen manier ben ik een betere band daarmee gaan vinden, dus niet zozeer hoe het staat voorgeschreven. Die energie vond ik belangrijk om te highlighten op dit album. Voor mij is die goddelijke energie liefde. Daar ben ik meer mee gaan connecten.”

Reanny

Wie: Reanny Hortencia, felle spitter uit ‘Kraaie’
Wanneer: Zaterdag 1 juli, 17:00 – 17:30, TuneCore Talent Stage
Represent: Kraaiennest, Amsterdam
Die ken je van: nog niet bijster veel, maar wát Reanny tot nu toe heeft uitgebracht slaat kraters. In de stijl van Cardi B en Nicki Minaj gooit ze hele korte tracks, gemaakt voor het TikTok-tijdperk. Maar laat je niet afschrikken daardoor, want deze dame rapt haar longen in die anderhalve minuut compleet uit haar lijf.

Ooit belandde ze in de studio van Ocho & Ibs en werd haar gevraagd of ze niet ook eens een tune wilde maken. Later kwam ze terecht bij een workshop van Adje en zag hij de potentie. Vanaf daar zette ze flink door. Inmiddels luisteren twaalfduizend mensen maandelijks naar haar zeer directe rapstijl en haar Goddess Flow.

JID

Wie: Destin Choice Route, die Dreamville-MC met een uitgesproken springerige flow
Wanneer: Vrijdag 30 juni, 16:15 – 17:00, Snipes Stage
Represent: Atlanta, Georgia
Die ken je van: bijvoorbeeld het Spillage Village-collectief waar hij al ruim een decennium onderdeel van is, zijn signing op het label van J. Cole of gewoon van zijn fantastische albums. DiCaprio 2 is een regelrechte moderne klassieker, en The Forever Story – de plaat die vorig jaar verscheen – harkte ook veel positieve woorden binnen.

Een technisch ingewikkelde flow, en het toch bijzonder soepel kunnen laten klinken; die gave heeft JID. Hij is vastbesloten om weg te blijven van het bekende trapgeluid dat de scene in zijn thuisstad ATL domineerde, en richt zich dus op meer dan enkel beats. In 2017 tekende hij bij Dreamville en kunnen wij niet wachten om hem te zien shinen. Later dit jaar staat hij nog twee keer in een uitverkochte Melkweg, dit weekend alvast in Rotterdam.

Tickets voor Rolling Loud zijn nog te koop via de website van het festival. Daar zijn nu ook de plattegrond en de timetable te vinden.

Geplaatst door bowie op 27 juni 2023