ESNS-week is hier: dit zijn de live-acts van Het Hiphop Journaal in Grunn

Nog drie nachten gunnen we de gebruikelijke en nodige nachtrust, want in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 januari vragen we je aanwezigheid bij HIJS presents: Het Hiphop Journaal in Groningen! Op de Penguin Showcases tijdens ESNS staat het Tilburgse trio Het Hiphop Journaal -bestaande uit De Manager, Johannes IV en Bowie- op het podium om dj-sets met enkel NL hiphop te draaien, maar ook om een aantal live-shows te presenteren. De avond in Drie Gezusters is helemaal gratis en wij stellen de acts alvast aan je voor. Met tekst, muziek én video.

Leeroy
Leeroy ken je van Zwart Licht, maar ook solo timmert hij al jaren aan de weg. Na het album Bliksem van de groep besloot hij om soloplaten uit te brengen. In 2019 verschenen er twee: Volumesdie we hier bespraken– en Volumes II. Na de single Paar Eddes verscheen zijn nieuwste EP tussen Kerst en Oud & Nieuw, dus het kan zijn dat de release je geheel is ontgaan. Onze taak is dan ook om je erop te wijzen, en wanneer kan dat beter dan op de vooravond van zijn optreden in Grunn? Precies. Op Volumes II hoor je een relaxte en relativerende Leeroy, die op trage, hazy (niet te verwarren met Hayzee) beats zijn gedachten laat spreken. Dit is zo’n EP die je opzet, waarna je een glaasje inschenkt, je voeten op tafel (ja, echt) legt en compleet uitzonet. Vibes!

NESS
NESS is onderdeel van DFG -Dubbelfroesgang- uit Zwolle, maar is net als Leeroy ook zowel in een groep als solo actief. Niemand minder dan Sticks roemt hem al geruime tijd en wij snappen precies waarom. De drang om het te maken is hoorbaar in iedere lettergreep die hij vastlegt op een beat. Zijn laatste EP Mentaal Sterker is er een van een even clevere rapper als hongerige ondernemer. Vorig jaar stond hij al in de booth bij 101 Barz, en daar liet hij zien ook live prima uit de voeten te kunnen. Zonder adem te halen klopt hij zichzelf op de borst, terwijl de concurrentie in kan pakken: “Fuck je te dikke riders, wat ik nodig heb is een mic / boek me op je fissa en ik bezorg je een mooie tijd!” Dat belooft wat voor donderdag!

Djesco10
Iemand die in Rotterdam opgroeide en zeker ook in die stad zijn muzikale sporen achter aan het laten is; Djesco10. Maar wat je wellicht niet wist, is dat de wieg van deze artiest stond in Groningen! Deze avond is dan ook speciaal; een show van Djesco10 op zijn geboortegrond. Hij won zowel de publieks- als juryprijs bij De Grote Prijs van Rotterdam en bracht daarna zijn EP Ver Weg uit. Achter de eerste single van dat project zit een mooi verhaal, want hij schreef en nam ‘m helemaal aan de andere kant van de wereld op. En ja, wat doe je als je toch in Melbourne, Australië bent? Dan schiet je er ook meteen een gekke clip bij. Check de video van Regroup hieronder en zorg dat je Djesco10 aanstaande donderdag komt supporten als hij kort na middernacht de live-optredens mag aftrappen!

Q’n X Owzy
Terwijl Wiley en Stormzy uitvechten wie de nieuwe grime-koning van de UK is, voorspellen wij alvast de Nederlandse equivalent! De Veghelse rapper Q’n en producer Owzy uit Dordrecht kwamen elkaar tegen op de Rockacademie en het bleek een match made in heaven. Het duo heeft een serieuze buzz te pakken doordat ze doen wat eigenlijk niemand lang heeft gedaan; inzetten op grime. De uptempo beats van Owzy vormen de perfecte ondergrond voor Q’n om zijn razende raps -inclusief Brabantse tongval- op uit te storten. Het resultaat is vurig en was al te horen op EP I en EP II. Hoe dat live klinkt? Dat laten de boys maar al te graag horen met korte sessies die je op YouTube kunt vinden. Wat Q’n laat zien voor het oog van de camera gaat ook in Drie Gezusters gebeuren, maar als er ook maar een paar mensen hem laten zien of horen dat er energie in de zaal is gaat ‘ie ongetwijfeld nog een paar tandjes harder. Een grillige grime-show kan ten slotte niet zonder energy crew. Langskomen dus!

Voor in je agenda:
Het Hiphop Journaal tijdens de Penguin Showcases 2020 (ESNS)
Alleen de hardste NL hiphop (dj-sets en live shows)
16 januari, 23:59 – 04:00
Drie Gezusters (Adres: Grote Markt 36 – 39, Groningen)
Entree: gratis!
FacebookevenementInstagram

Geplaatst door bowie op 13 januari 2020