Diplo – Florida

Florida is het debuutalbum van Diplo dat op het befaamde Ninja Tune-label verschijnt. Diplo werd geboren in Mississippi en woont nu in North Philly. De producer groeide echter op in Florida, waar hij gedurende zijn jeugd geïnspireerd raakte door garnalenvissersboten, de mysteries van het moeras en zijn comic-book head gefascineerd was door dinosaurussen, naakte hippiechicks en extreem geweld.

Op Florida neemt Diplo de geluiden en ervaringen uit zijn vroegere jaren en smeedt ze tot iets nieuws. Dat levert een booty shaking, voornamelijk instrumentaal, sample-based album op waarbij triphop, hiphop, elektronica, psychedelica en rock van hand tot hand gaan. Denk aan DJ Shadow, Blockhead of RJD2, maar dan toch weer anders. Anders omdat het misschien wat dieper en subtieler gebracht wordt, zoals bijvoorbeeld in de fraaie nummers “Big Lost” (met een lekkere breakbeat en meeslepende vioolpartijen) en “Sarah” met een gesamplede gitaar, een piano, een in ya face triphopbeat en soulvolle wendingen.

Het is dan ook niet zo vreemd dat Diplo naast een succesvolle mixtape (Hollertronix) en party’s een megamix maakte voor RJD2. Daarnaast leverden zijn skills als producer hem optredens op voor David Banner en Big Juss (Company Flow). Het nummer “Into The Sun” kent een gastbijdrage van zangeres Martina Topley-Bird (ex-Tricky) die je met haar bezwerende vocalen in een soort trance achterlaat.

“Way More” is ook zo’n subtiel nummer dat net als het hele album een frisse en futuristische vibe uitstraalt. Lekkere triphopbeat met veel bas en soul. “Money Power Respect” is nog een duistere song die niet makkelijk in het gehoor ligt, gevolgd door “Diplo Rhythm”, het buitenbeentje van dit album, omdat het zo de hitlijsten in kan. De zang van de Jamaicaanse ster Vybez Cartel klinkt dancehall-achtig en gaat zo de commerciële toer op dat veel mensen dit de meest dansbare, maar wel minste track van het album zullen vinden.

Opvallend zijn ook enkele skits die niet als zodanig vermeldt staan, maar wel sommige tracks op het einde afwisseling meegeven. Op “Indian Thick Jawns” doet Freestyle Fellowship legend P.E.A.C.E. mee die het nummer een uitheemse sfeer toedicht door zijn stoned klinkende rap/zang.

Hiphop zit een beetje op de achtergrond op deze plaat en Florida is dan ook nergens pure hiphop, maar toch zijn de invloeden wel herkenbaar. Het is allemaal weer op en top Ninja Tune. Hip, cool en lekker. Een prima en laidback album dat ook voor veel hiphopheads een niet te versmaden brok hasj zal zijn.

Tracklist:
01. Florida
02. Big Lost
03. Sarah
04. Into The Sun feat. Martina Topley-Bird
05. Way More
06. Money Power Respect
07. Diplo Rhythm feat. Sandra Melody, Vibez Cartel & Pantera Os Danadinhos
08. Works
09. Indian Thick Jawns feat. P.E.A.C.E.
10. Summers Gonna Hurt You
11. It’s All Part Of A Bigger Plan

Meer info: http://www.ninjatune.net

Geplaatst door bowie op 20 augustus 2004