Dilated Peoples – Neighborhood Watch

Het album is al enige tijd in de winkels verkrijgbaar, maar alsnog neem ik “Neighborhood Watch” nog even onder de loep. Het inmiddels derde album van het gevestigde trio Dilated Peoples dat hiervoor ons de klassieker “The Platform” bracht opgevolgd door “Expansion Team” bevat verschillende producties van DJ Babu en Evidence, maar ook van o.a. The Alchemist, Joey Chavez en Reef. De heren Evidence, Rakaa en DJ Babu nemen ons mee naar hun thuisfront L.A. om hier de “Neighborhood Watch” te ervaren.

Wat het eerst opvalt aan het album is het geluid dat een beetje jiggy overkomt. Gelukkig neemt dat percentage af als je de tracks wat dieper gaat analyseren. Beginnend bij “Marathon” die al eerder te horen was op de mixtape van The Alchemist, omdat de productie bij deze beste man vandaan komt, is meteen met een down-tempo beat en bekende hand-claps zorgt voor bekende flows en rhymes van Rakaa en Evidence die soms ietwat monotoom uit de hoek komen. Herkenbare sounds komen in het gehoor met de titel track van het album. Evidence en Rakaa droppen om de beurt wijsheid afgewisseld door cuts & scratches van Babu.

De heren laten zich op hun best zien met de track “Who’s Who” waar Rakaa en Evidence elkaar aanvoelen als Batman en Robin. Een alarmachtige beat van Evidence dat het tempo er flink in houdt, wordt ondergescratcht door Babu. Als vanouds klinken tracks als het ietwat duistere “Caffeine” wat een solo track is van Evidence die hier met een gezonde hoeveelheid egoïsme, sarcasme en slimmigheid scherpe zinnen spreekt. Rakaa komt solo in het politiek getinte “Big Business” dat vol zit met feiten over zaken die tot vandaag aan de orde zijn. // “Al Quada hit the apple and the world was stunned / the villain, trained by the hero for killin’ / now you twist twenty-dollar bills up to see buildings.”// Ook DJ Babu staat in de schijnwerpers met “DJ Babu In Deep Concentration” wat tevens een eer betoon is aan Eric B’s “Chinese Arithmetic”. Er volgt een duidelijke demonstratie die aangeeft waarom Babu nou bij de World Famous Beat Junkies crew zit.

Het jiggy gevoel komt terug bij tracks als “Poisonous” waar Devin The Dude het refrein op zich neemt. Deze track gaat over niets anders dan vrouwen en vertrouwen. Een iets minder cliché onderwerp maar hetzelfde jiggy gehalte is tevens de single van het album genaamd “This Way”. De clip is inmiddels ook op de Nederlandse televisie te zien en ik heb zo mijn bedenkingen over de track. Over de soulvolle beat is niks te klagen, deze is met zijn pianosample en vrolijk fluitje van zeer positieve aard, alleen het is niet helemaal wat ik bij Dilated Peoples zocht. Of Kanye West hier deels voor verantwoordelijk is weet ik wel zeker. Dit is terug te zien in de lyrics // yeah, yo I can’t live my I, I can’t live my, life this way, continuously get high, instead of runnin ‘round, lock one bird down, it’s a new day gotta do it big just to get right.. // maar ook in de videoclip.

Het twistpunt of Dilated nou Black Eyed Peas achterna gaat, is duidelijk na nummers als het sterke up-tempo “World on Wheels” waar de inspiratie bij de beroemde Mid City roller disco vandaan kwam. Maar ook “Closed Session” waar de bijdrage van Defari, Phil Da Agony en Planet Asia zeker niet overbodig is. Deze krachtige plaat slaat in als een bom en maakt duidelijk dat Dilated nog steeds over hetzelfde ritmegevoel beschikt wat o.a. ook nog eens bewezen wordt op het vredige “Reach Us” en “Love and War” wat het Dilated gevoel weer helemaal naar boven haalt. Deze track heeft zeker potentie om in de buurt te komen van “Work The Angles” en daarmee basta.

Dilated Peoples bewijst toch dat ze vernieuwend komen en tijdloze nummers droppen in hun eigen segment. De herkenbare sounds zijn niet verdwenen en de variatie van verschillende tempo’s en flow patronen doet het album goed. Ondanks de potentie op grote commercie is er voor de hiphop heads die van donkere headnoddin’ beats houden genoeg om te ontdekken op deze plaat. Ik zou zeggen, dit is een veilige buurt waar je gerust een buurtfeest kan houden, zolang je deze plaat maar draait…

Tracklist:
01. Marathon
02. Neighborhood Watch
03. Tryin’ To Breathe
04. Caffeine
05. Who’s Who
06. Poisonous (feat. Devin The Dude)
07. Reach Us
08. Big Business
09. Love And War
10. 1580 Skit
11. World On Wheels
12. Closed Session (feat. Planet Asia/Defari/Phil Da Agony)
13. This Way (feat. Kanye West; prod. Kanye West)
14. DJ Babu In Deep Concentration

Meer info: http://www.dilatedpeoples.com/

Geplaatst door bowie op 27 april 2004