Dilated peoples – Expansion Team

Het album begint erg goed met 2 dope Alchemist producties. Live on Stage is een track vol energie. Jammer dat Dilated Peoples zich de afgelopen jaren niet live on stage heeft laten zien in Nederland (paar gecancelde shows). Worst Comes to Worst; is de 1e single van het album. Op de track is ook Guru van Gangstarr te horen, ik alleen niet waarom dat is aangezien hij niet rapt maar 10 sec praat. Premier zijn bijdrage aan het album is iets groter. Hij produceerde track 3,;Clock Work. De track valt behoorlijk tegen. De beat verschilt aardig van alle ‘standaard’ beats die Premier de afgelopen maanden produceerde maar hij is niet echt vet. Evidence klinkt ook nog eens erg saai op de beat. Heavy Rotation featuring The Liks klinkt daarentegen veel beter. Evidence bewijst met zijn beat dat hij een betere producer is dan rapper en The Liks snoert iedereen die hen de afgelopen tijd wack vonden de mond. This is like a family reunion, we like cousins and shits, rockin this bitch, Dilated and the Likwit mc’s" rapt E-Swift. Ik hoop dat deze familie een keer bij elkaar gaat zitten voor een album samen. De interludes van Defari en Phil Da Agony zijn wel leuk, maar passen niet echt op het album. Ik had liever een track gezien featuring deze twee mc’s.
Dat Dilated Peoples mannen van de 4 elementen zijn was al langer duidelijk. Graff artists, DJ’s en B-Boys worden openlijk gesteund in hun werk. Dilated Junkies is een track voor de DJ’s en de groep heeft zelf niet de minste DJ in hun gelederen. DJ Babu spint ruim 4 min. met wat rappende ondersteuning van Iriscience. Dope voor de afwisseling op het album. Op het album zijn ook drie solo tracks aanwezig. Evidence doet het twee keer alleen op Panic en Nightlife en Iriscience doet het in zijn eentje op Pay Attention en War. Vooral Iriscience zijn solo tracks zijn opvallend. De stijlen van de tracks zijn erg vernieuwend voor Dilated. Het door Babu geproduceerde Pay Attention bevat een fantastisch piano sampletje op een redelijk rustige beat. War" geproduceerd door ?uestlove en zeer toepasselijk in deze periode waarin de VS Afghanistan bestookt. Iriscience legt in 1:32 waar oorlog niet goed voor is. War is how the rich control the poor, War is the boom of impending doom. Erg vet.
Black Thought mocht mee doen op Hardhitters en is zo is er een goede balans gevonden met features op het album. De producties zijn zeer verdeeld en de features zijn beperkt maar zeer vet gebleken. Dilated Peoples bewijzen met dit album dat ze een blijvertje zijn in de hiphopindustrie. Twee dope albums. Wereldwijde waardering. Nu moet Iriscience allen nog zijn line op Hardhitters waarheid maken : in Amsterdam chillin in the cafe all day. Misschien ’s middags chillen. Niet teveel blowen. En ’s avonds een vette show in Paradiso afleveren.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001