Dilated Peoples blijft de thuisbasis

Dilated Peoples is een constante factor in het hedendaagse hiphoplandschap. De driemansformatie debuteerde in 2000 met het ijzersterke The Platform en heeft daarna nog een handvol degelijke albums uitgebracht. Dilated moet het niet hebben van enorm veel Amerikaanse fans, maar van een kleine, loyale aanhang in ieder denkbaar land ter wereld. Vrijwel ieder jaar zijn de mannen in Nederland te zien, en na de show in Deventer stond de sympathieke crew uit L.A. HIJS te woord.

Hoewel Evidence een energieke podiumpersoonlijkheid is, haalt hij zijn inspiratie uit marihuana. Als hij niet toert gaat de Californiër meestal vroeg naar bed. ‘Dat doet de weed met me. Het maakt me rustig en een beetje duf, dus slaap ik vrij vroeg. Dat heeft als voordeel dat ik vroeg opsta, en dan veel energie heb. Mijn beste beats maak ik in de vroege ochtenduren.’ In Californië loop je echter het risico voor een jaar de gevangenis in te moeten als je betrapt wordt met het groene goedje. Maar daar heeft Ev iets op gevonden. ‘Veel mensen in Californië, waaronder ik, hebben zogenaamd last van hun gewrichten,’ lacht de MC/producer, als hij zijn marihuana-card, waardoor hij op medische gronden weed mag roken, laat zien.

Per land verschilt de houding van het publiek sterk, vertelt Rakaa, de bebaarde helft van de twee MC’s. ‘Kijk, als we in L.A. spelen zijn er natuurlijk sowieso vrienden, maar ook heel veel gasten die zelf bezig zijn met muziek en dus heel kritisch kijken. En daarbij, als inwoner van L.A. ben je qua livemuziek gewoon verwend. Alles komt er toch langs. In veel Europese landen komen de meeste acts gewoon minder vaak, en spelen we bijna altijd voor een dankbaar publiek. Daarom komen we iedere keer met liefde terug.’

Dilated Peoples is een klassieke combinatie van twee MC’s en een DJ. DJ Babu is het solide fundament, terwijl Evidence en Rakaa perfect op elkaar zijn ingespeeld. ‘Dat moet ook wel. Soms ben ik zo hyper dat ik lyrics oversla,’ lacht Evidence. ‘Dan is het erg handig als je collega de rhymes even overneemt. Inmiddels kunnen we onze lines blindelings overlaten aan de ander.’ Vandaag de dag zijn er niet bijster veel formaties van twee of meer MC’s te vinden. Little Brother en The Cool Kids kunnen rekenen op de waardering van Ev en Rakaa, maar op hen na lijkt het net alsof er momenteel alleen solo-MC’s zijn. In de tijd dat de mannen van Dilated opgroeiden was dat anders. ‘De dynamiek van twee MC’s blijf ik sterk vinden, zowel op plaat als op het podium. Mijn favoriete hiphopduo ooit is Run Dmc,’ zegt Rakaa. ‘Voor mij is het EPMD, Run Dmc vond ik ook heel dope, maar hun hoogtijdagen heb ik wat minder bewust meegemaakt dan Rakaa,’ voegt Ev toe.

Vorig jaar bracht Evidence zijn solo-album The Weatherman LP uit en begin 2009 kunnen we Rakaa’s solo-debuut Crown Of Thorns verwachten. Dilated Peoples blijft echter de basis, vertelt Rakaa. ‘Het is te vergelijken met een open relatie. Soms doen we andere projecten, zijn we als het ware swingers, maar uiteindelijk blijft Dilated onze thuisbasis. Dat zal nooit veranderen.’

Geplaatst door bowie op 27 augustus 2008