Diggy Dex – Verhalen vanuit de sofa

Diggy Dex is na Jiggy Djé, Wudstik en Grootmeester Jan de vierde DAC-er die het solo gaat proberen. Veel zien Jiggy Djé als hoofdmember van DAC, waardoor de rest een beetje in zijn schaduw stond. Je kunt je dus al automatisch afvragen of Diggy Dex zich solo ook positief kan manifesteren. Gelukkig hoeft ie dat niet alleen te doen, want hij krijgt muzikale ondersteuning van Skiggy Rapz, Darin G, Mr. Fonc, Arts the Beatdoctor, Soulution, Baris, en Master Surreal.

Diggy Dex opent de cd sterk met een portie leuke lines: “Ik ben niets meer dan een dude op een mic/ die wat ik daarvoor zei toevallig wat op rijm.” Dit is tevens de titeltrack van het album en een prima introductie, vooral tekstueel.

Dat is dan ook meteen het sterkste punt van Diggy Dex op deze cd. In iedere track vind je wel lines die je doen nadenken. Zo ook in Glazenwasser. In deze track rapt Diggy vanuit de optiek van een glazenwasser en beschrijft zo de maatschappij. Ook hier komt Diggy ijzersterk uit de hoek: “Lekker hypocriet, buitenlanders liever niet/ maar wel een Afghaanse werker die amper wat verdient.” Ook qua flow komt de Amerfoortse rapper goed uit de verf. Blaasontsteking is zonder meer een goede banger waarin Diggy lekker strak flowt. Bovendien voegt Hux B ook nog 12 leuke lines toe aan deze track.

Wat betreft de variatie zit het ook wel snor. Qua persoonlijke tracks valt er ook niks te klagen. Mede door de zeer dope beats neemt Diggy je mee in zijn eigen wereld met tracks als Oktober ’04, Vier Woorden en vooral Egoïsme. In de laatstgenoemde track, tevens de beste track van het album, komt Diggy Dex met een overtuigende tekst over problemen in de wereld. “Blegh, weer zo’n standaard track over wereldproblemen,” denk je dan. Nee dus, dit is vergeleken met vergelijkbare tracks veel beter. Diggy legt haarfijn uit hoe hypocriet ‘wij’ als westerlingen zijn. “Zeg me eerlijk/ je bent vast niet de enige/ die een betere wereld wilt/ maar niks wilt inleveren/ je maakt mij niet wijs/ dat jij je auto weggeeft/ zodat een kind in de 3e wereld 3 jaar lang kan eten/.”

Het moge duidelijk zijn dat Verhalen Vanuit De Sofa tekstueel een ijzersterk album is geworden. Maar dat niet alleen, ook qua beats en flow zit het goed. Zoals in de introtekst vermeld was: ik had geen hoge verwachtingen van dit album, misschien dat ik daarom zo enthousiast ben. Toch kan ik met enige zekerheid zeggen dat dit voor velen een goede tot zeer goede cd is, of je nou wel of geen hoge verwachtingen had.

Tracklist:
01. Verhalen vanuit de sofa
02. Dexpertise
03. Leuk voor vandaag
04. Wat ik heb
05. Helder kijken (skit)
06. Glazenwasser
07. Dubbeldik
08. Oktober ‘04
09. De dag dat ik BN’er werd
10. Blaasontsteking
11. Egoïsme
12. Eigen verdienste
13. Nachtvisie
14. Vier woorden
15. Nog steeds
16. De voorbeschouwing

Meer info: http://www.diggydex.nl

Geplaatst door bowie op 19 december 2006