Diggy Dex & Reazun: spelenderwijs muziek maken

Werk Hard, Speel Hard is de titel van de nieuwe samenwerking tussen Diggy Dex en Reazun. Diggy Dex, of Koen Jansen zoals hij eigenlijk heet, kennen we natuurlijk nog van zijn tijd bij DAC. Later bracht hij meerdere succesvolle soloalbums uit. Reazun (Ben Hartman) is voor velen bekend als ‘die Franse rapper uit het Kyteman orkest’, in 2014 bracht hij zijn solodebuut Ik, Ben Hartman uit. De nieuwe samenwerking van de twee heren bevat vijf tracks en is de voorloper van een gezamenlijke tour. We strijken met z’n drieën neer op een terras van een Italiaans tentje in Tilburg en terwijl er wordt genoten van de zon kletsen we wat over de nieuwe EP.

Diggy_ Dix-Reazun_coverHIJS

Beide heren kennen elkaar al langer. Via via kwamen ze elkaar wel eens tegen bij optredens of op andere muzikale plaatsen, maar een samenwerking was er nog nooit van gekomen. Totdat ze elkaar weer tegen het lijf liepen op WOO HAH! in Tilburg. “We kwamen elkaar daar weer tegen en zeiden eigenlijk al snel tegen elkaar dat we misschien een keer iets samen moesten doen”, vertelt Reazun. Dex vult meteen aan: “Het was ook wel op aanraden van onze boeker. Hij kwam met het eerste idee om samen een show te gaan doen. Vanuit daar zijn we verder gaan denken.” “De timing was perfect”, zegt Reazun lachend. “Vorig jaar dropte mijn album en daar heb ik met mijn band veel mee gespeeld, maar je zit dan wel in een soort tunnelvisie. Je bent alleen bezig met je eigen muziek en zo veel mogelijk spelen, wat heerlijk is, maar ik was wel op zoek naar iets om mijn horizon weer te verbreden. En toen kwam Dex met dit voorstel.”

“De Werk Hard Speel Hard EP hebben we spelenderwijs gemaakt.” – Diggy Dex

Er is één woord dat tijdens het gesprek constant terug komt: spelen. “We hebben echt op een ontspannen manier muziek gemaakt”, legt Dex uit. “Veel losser dan toen ik bijvoorbeeld muziek aan het maken was voor Do It Yourself. Daar werkte ik echt vanuit een concept en moest ik me bij alles afvragen of het wel goed genoeg bij de rest paste. Nu konden we gewoon zoals vroeger een beat opzetten en gaan schrijven.”
Het verhaal van Diggy wordt onderbroken door de serveerster die de bestelling op komt nemen. Tekenend voor de samenwerking wellicht, twijfelen ze geen moment en bestellen hetzelfde gerecht met dezelfde soort pasta. Great minds think alike. Zijn verhaal afmakend zegt Diggy Dex: “Deze EP hebben we veel meer spelenderwijs gemaakt.” Reazun schiet hard in de lach: “Dan is de cirkel perfect rond, want dat is weer een track op mijn eigen album, Spelenderwijs.”

DenReazunCoverpic

Op de vraag beschrijf de ander in één zin of één woord, moeten ze beiden even nadenken. Uiteindelijk antwoordt Dex: “Ben vind ik als rapper vrij associatief en filosofisch. En als persoon gewoon een filosofische levensgenieter, of een levensgenietende filosoof, net hoe je het wilt zien. Ik vind het zelf altijd wel prettig als mensen iets meer nadenken, ook buiten de muziek. Bijvoorbeeld over de wereld en de politiek en dat doet Ben zeker.” Reazun kijkt Dex eens goed aan: “Muzikaal denk ik dat Dex een positieve, vakkundige rapper is en een goede liedjesschrijver. En dat is een meerwaarde die een aparte vermelding verdient omdat het een aparte kunde is als rapper. En persoonlijk is het een goedlachse, goedhartige, inspirerende vader die mij voorgaat op een aantal vlakken in het leven.”

“Het is goed om bij het maken van kunst een gezonde schijt te hebben aan de mening van een ander.”

– Reazun

Op het nummer Werk Hard Speel Hard rapt Reazun: Met één heilige kreet, maak kunst autonoom. Wat zit hier achter? Reazun: “Dit gaat misschien arroganter klinken dan ik het bedoel, maar het lijkt me gewoon goed om bij het maken van kunst, welke kunst dan ook, een gezonde schijt te hebben aan de mening van een ander. Het belangrijkste is namelijk dat je gelooft in jezelf en onzekerheid is daarbij niet heel behulpzaam. Aan de andere kant ben je wel gewoon afhankelijk van het oordeel van de buitenwereld, dus je kan er niet helemaal schijt aan hebben. En het is ook niet fout om je daar bewust van te zijn, maar het moet je handelen niet teveel beïnvloeden. Als je kijkt naar Stromae bijvoorbeeld, heeft hij heel duidelijk de mainstream opgezocht en nu bereikt zijn diepere laag, zijn diepere boodschap, veel meer mensen. Daar heb ik wel respect voor, want het is ook gewoon deel van je taak. Je taak als artiest is om gehoord te worden, maar ook om gehoord te worden door een grotere groep dan je ‘eigen’ fans. Dus ben je dan een sell out als je je daar op focust, nee, zeker niet, als je maar wel dicht bij jezelf blijft.”

Diggy_ Dix-ReazunHIJScoveritem

Op Wat Denk Jij, de laatste track van de EP, gaan de twee vrienden elkaar verbaal te lijf. “Dat was erg tof om te doen, maar ik moest wel echt even zoeken”, geeft Reazun meteen toe. Dex schiet in de lach en valt meteen in: “Ik open die track en deed de eerste vier lines. Hij zat wel meteen van: kut.” Reazun: “Toen was wel meteen de toon gezet ja. Want in die eerste paar lines zit natuurlijk een enorme kern van waarheid. Dex rapt daar verscholen achter 30 man, dan is het simpel. Alleen op het podium staan, is niet te vergelijken met een groep zoals in de tijd met Kyteman. En in de traditie van een battle wil je die line natuurlijk slim pareren, maar ik wilde die waarheid ook wel laten zien. Dus dat waren hele mooie creatieve processen om te doorlopen. Ben Jur was er ook bij en die maakte meteen een grap dat als ik geen inspiratie meer had, ik het maar moest laten weten. Hij had nog wel een line of 30 over Diggy klaar liggen. Zo zaten we daar met een aantal grote stoere mannen in één hok enorm te dollen met elkaar. En ook daar komt dat spelen dan weer terug.”

“One fan a day..” – Diggy Dex

In april doen de mannen Dordrecht, Arnhem, Utrecht en Amsterdam aan met hun tour. Maar op één hand is uit te tellen, dat je met vijf nummers geen avond kan vullen. “Ja, vijf nummers wordt natuurlijk erg krap”, lacht Diggy Dex. “We vullen aan met solomateriaal. Een beetje vergelijkbaar met de opzet van de Kleine Jongens Tour, die ik met Engel & Just en Def P deed. Eerst hadden we het idee dat we allebei een los blok zouden doen en dan gezamenlijk af zouden sluiten, maar we gaan het meer door elkaar gooien.” Reazun vult nog verder aan: “Wat zo fijn is, is dat we op deze manier onze solotracks ook nog wat meer shine kunnen geven. In de huidige industrie is het lastig om de looptijd van je album te verlengen. De tijd dat een album relevant is, is vaak tot kort na de release. Wij hebben allebei best veel shows kunnen doen, dat helpt nog. Maar op deze manier kunnen we die muziek nog wat meer aandacht geven, dat verdienen die nummers ook.” “One fan a day” voegt Dex nog toe. “Zo zien we het allebei wel, op deze manier komen we weer op nieuwe plekken en komen er hopelijk weer nieuwe mensen met onze muziek in aanraking die dan hopelijk blijven hangen.”

Geplaatst door bowie op 18 maart 2015