Diggy Dex doet het dit keer allemaal zelf

Wat kan Nederland verwachten van je nieuwe album?
“Gewoon een plaat met veel liedjes! Nee, zonder flauwekul, er staan 20 nummers op Do It Yourself, dus dat is wel fors. Qua geluid is het het best te typeren als back to basic, gewoon beats en rijms. Lange Nachten, Korte Dagen was best wel poppy, met veel zang erbij bijvoorbeeld. Na Lange Nachten, Korte Dagen heb ik best wel een tijd moeten zoeken wat ik nu verder wilde met mijn muziek. In de afgelopen jaren heb ik vooral veel gespeeld, met liveband. Ik ben bijvoorbeeld wel een paar keer met die band de studio in geweest. Maar zonder een heel technisch verhaal te willen vertellen, het is erg moeilijk om die live sound te vangen zonder dat het gaat klinken als gewoon ‘een bandje’. En je bent dan ook afhankelijk van de muzikanten. Ik kan een drummer wel vertellen hoe ik het wil hebben, maar hij zal altijd zijn eigen draai eraan geven. En natuurlijk kan dat heel tof zijn, maar dat was niet wat ik zocht. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om alles zelf te produceren, dat sloot ook beter aan bij de hele mindstate achter DIY.”

 

Wat is die mindstate dan?
“Het gaat voor mij verder dan alleen zelf schrijven of produceren. Als je wilt dat iets gebeurt, dan moet je het gewoon zelf doen. Dan is het resultaat ook het best. Als je werkt met mensen om je heen, dan moet je zeker kunnen weten dat ze ook voor de volle honderd procent voor jouw product gaan en dat is soms lastig.”

 

 

Is het een bewuste keuze om je album onder je eigen label uit te brengen?
“Ja. Hoewel label een groot woord is. Het heet ‘We Want More Music’ en dat is eigenlijk gewoon de naam waar het onder uitkomt. Voor nu is het plan nog niet om een groot label te starten. Misschien dat ik in de toekomst wel andere artiesten wil helpen, maar dat is nog ver weg. Ik zou wel samen willen werken met een label voor de distributie bijvoorbeeld, maar echt tekenen bij Top Notch zal ik niet snel meer doen. Ik denk dat ik genoeg dingen goed genoeg zelf kan. En natuurlijk is het fijn om onafhankelijk te zijn. Ik zie wel dat labels echt kracht hebben. Als je kijkt hoe Top Notch dingen in de markt zet, dat doen ze echt heel erg goed. Met alle respect naar andere artiesten, maar er zijn dingen die zonder ondersteuning van Top Notch natuurlijk nooit zo groot zouden zijn als dat ze nu zijn. Maar bij sommige acts zie je het ook andersom, dat het minder hard loopt dan dat zou kunnen. Maar eigenlijk is het gewoon vooral dat ik de dingen graag zelf in de hand houd.”

 

Wat zijn de plannen voor de release?
Vanaf 25 januari gaan we een tourtje doen met Do It Yourself. De 25e is de release in Amersfoort en daarna doen we nog tien zalen. Dj DNS is erbij als vaste dj en Daan Rijkers is mijn back up mc. Ik heb hem leren kennen op de Herman Brood Academie en ik vond hem er wel uitspringen. Toen hebben we wat contact gehad en uiteindelijk heb ik hem gevraagd. Hij is wel van een jongere generatie. Ik ben 33 en hij is 23, dus dat is wel echt een andere generatie. Maar hij heeft talent en het contact is altijd goed. En dat is belangrijk als je samen door heel het land moet optreden.
Timmietex komt de support doen, hij heeft ook net een nieuw album uit. In eerste instantie was het idee dat mijn album ook in oktober zou droppen. Het idee ontstond dat als beide albums in oktober zouden uitkomen, iets samen te gaan doen met de tour. Mijn album is wat vertraagd, maar dat idee is blijven hangen."

 

 

Wat verwacht je van de release?
“Ik ben zelf erg tevreden met het resultaat. Maar dingen uitbrengen is altijd spannend, je weet niet wat het publiek doet. Het engste moment vind ik zelf als het album helemaal af is. Als je in de studio zit, kun je altijd nog dingen aanpassen. Maar als het af is en het wordt gemasterd, dan kun je er niets meer aan doen, dus dat is altijd lastig. Van het hele proces geniet ik het meeste van het creatieve proces vooraf en van het live spelen. Maar het moment ertussen is altijd lastig!”

 

Zin om die plaat te checken? Beluister 'm via deze link!

Geplaatst door bowie op 27 januari 2014