Diggie B – Grof Taalgebruik

Diggie B uit Den Haag staat vooral bekend als battle MC. We zien hem steevast terug bij battles en open mics en met wisselend succes. Diggie B heeft Area 51 een tijd geleden gewonnen, maar is sindsdien bij de grotere battle tournaments minder succesvol geweest. Bij Spitt had dit ook te maken met de twijfelachtige jury beslissing in het nadeel van Diggie B.

Deze release is de eerste van Diggie B en het lijkt een aarzelend begin. De release bestaat uit slechts 4 nummers en de gehele release duurt minder dan 10 minuten. Dit hoeft uiteraard niets te betekenen, want 10 minuten dope shit is meer waard dan een uur neppe schijt. De EP bevat beats van Peyda Parka met scratches van DJ Manyfast en is opgenomen en afgemixt bij en door HIJS huis-DJ DBS, behalve tack 4 door Dono en opgenomen in Tewu studio in Gliwice. Muzikaal is deze EP ook zeker in orde.

De eerste track is een opwarmertje en hier maken we kennis met Diggie B. Hij represent duidelijk Den Haag en geeft shout outs naar breakers en bombers. Dat Diggie de graff scène een warm hart toedraagt zien we ook terug in zijn cd boekje. Ook in het laatste nummer komt graff terug. Diggie B vertelt ons over zijn Polen connectie en geeft ons een kort beeld over het leven in Polen. Dit nummer is een dope freestyle en als deze op het podium ten gehore wordt gebracht zou Diggie B terecht applaus oogsten, op een release daarentegen vind ik het niveau matig.

Verder op battle tour gaat de artiest in ‘Het Is Afgelopen’. Deze verzameling punchlines heeft een heerlijke beat die live zeker de potentie heeft om het publiek te laten knallen. Dit is wat Diggie B goed kan en waar de meesten van ons hem eigenlijk ook van kennen.

Dat Diggie B meer is dan alleen een battle MC bewijst hij ons in het nummer ‘Rozen Verlept’. Deze track opent met een niet zo geslaagde sample, maar het daaropvolgende melancholische pianodeuntje doet dit snel vergeten. De lage bass van Peyda Parka in combinatie met de piano creëren een goede sfeer. Deze track is een goede poging van de battle MC om een inhoudelijke track neer te zetten. Tekstueel is dit nummer zeker niet slecht en dat maakt dit het beste nummer van de EP. Het enige punt van kritiek is het volume van Diggie B, of het aan het afmixen ligt of aan de flow van Diggie weet ik niet, maar ik had het nummer nog beter gevonden als Diggie B harder en met meer gevoel boven de beats was uitgekomen.

Het inhoudelijke nummer maakt voor mij veel goed en ik hoop in de toekomst meer van dit soort nummers van Diggie B te horen. Al met al is deze allereerste release niet onaardig en ik denk dat dit mogelijk een eerste stap is voor Diggie B naar een grote release.

Meer info: http://www.groftaalgebruik.nl

Tracklist:
01. Elke dag
02. Rozen verlept
03. Het is afgelopen
04. Bonustrack: Freestyle met Tewu uit Polen

Geplaatst door bowie op 23 januari 2005