Diggen in het Archief: Beastie Boys in de HMH (2004)

Legendarische shows
In 2004 is een flinke afvaardiging van HIJS aanwezig in de Heineken Music Hall wanneer de Beastie Boys, inmiddels al veteranen, een legendarisch optreden geven. JPK is er bij voor HIJS en acht jaar later staat de show nog altijd in zijn persoonlijke top drie. “Wat me het meest bijstaat van die avond is dat ik bijna vergat om te fotograferen, zo tof was het. Het had meteen impact met Root Down en Sure Shot, meteen zat ik in de show, pas halverwege het tweede nummer bedacht ik me: oh ja, ik was hier ook om iets te doen. Verder was die wisselact, zoals ook beschreven in de review, heel tof. In het begin stonden MCA, Mike D en Adrock gewoon met z’n drieën op het podium, met Mix Master Mike op de achtergrond. De lichten gingen even uit en ineens stond er een hele big band alles te spelen. Erg speciaal. Sowieso was dit concert bijzonder voor me, net als het concert van Snoop Dogg, omdat ik van die acts al lang fan was.”

Hoewel JPK Fight For Your Right al op 12” koopt in de jaren 80 en de Beasties al vaker in Nederland zijn geweest, is de show in 2004 zijn eerste Beastie Boys concert. “Ja, het beste concert dat ik niet gezien heb, was namelijk ook van de Beastie Boys, op Lowlands 1998. Ze stonden in de grote tent op vrijdagavond en ik ben toen eerst naar een bedrijfsfeest gegaan, om die avond pas na de Beasties show op Lowlands aan te komen. De dag erna las ik hoe vet dat optreden was en toen ik een week later de videobeelden terug zag, baalde ik helemaal dat ik er niet bij was.” Gelukkig is hij zes jaar later aanwezig bij een topshow. Een beeld dat ook al uit de review van die avond naar voren komt: “Alle aanwezigen gingen nog één keer compleet los (op Sabotage) alsof het hun laatste concert was en een legendarische show kwam tot een einde! Ho – Ho – Ho waar is de kritische view van HIJS gebleven zullen jullie misschien wel denken. Was er nou helemaal niets mis met deze show? Eigenlijk scheelde er weinig aan deze show, maar goed er waren dan misschien toch nog wat minpuntjes… Welnee, dit was gewoon het dikste concert van 2004; dikke punt”, zo staat te lezen. In een tijd dat we nog cijfers uitdelen voor optredens worden de energie en skills van Mix Master Mike, MCA, Mike D en Adrock met een 9,5 beoordeeld.Het is dus niet de eerste keer dat de Beastie Boys live aan het werk te zien zijn, deze 14e van december 2004. Al in 1987, acht jaar na oprichting van de van oorsprong punkgroep en een jaar na de geboorte van het inmiddels classic debuutalbum Licensed To Ill (en ondergetekende (!)), staat de groep samen met Run DMC in een uitverkochte Jaap Edenhal. Het is dat HIJS nog niet bestaat, anders waren we er zeker en vast bij geweest. In het boek Een Muziekgeschiedenis der Nederlanden (Amsterdam University Press 2001, onder redactie van Louis Peter Grijp) staat over dat optreden: “Nog jarenlang werd over dit optreden gepraat. Het markeerde de beslissende doorbraak van de hiphopcultuur in Nederland, en ging als zodanig de geschiedenis in.” De rol van de Beasties in het wereldwijd populair maken van hiphop valt sowieso niet te onderschatten, zo laat Rakim in reactie op de dood van MCA weten.

2004 – 2012
De staat van dienst van de groep uit New York is indrukwekkend met achtereenvolgens de platen Licensed To Ill (1986), Paul’s Boutique (1989), Check Your Head (1992), Ill Communication (1994) en Hello Nasty (1998). Ook na de show in 2004 laten de Beasties nog van zich horen. Eerder in 2004 komt het album To The 5 Boroughs uit, in 2007 gevolgd door The Mix-Up en in 2011 door Hot Sauce Committee Part Two. Het blijkt het laatste album van de Boys te zijn. Al twee jaar eerder krijgt Adam ‘MCA’ Yauch te horen dat hij kanker heeft in een speekselklier, wat hem op 4 mei dit jaar op 47-jarige leeftijd fataal wordt. Een maand voor het overlijden krijgt de legendarische formatie een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame, als derde hiphopact na Grandmaster Flash & The Furious Five en Run DMC. Een optreden weigeren Adrock en Mike D, omdat MCA daar fysiek niet meer toe in staat was. Het lijkt ook niet meer dan logisch dat de dood van MCA ook het einde van de Beastie Boys betekent, en dat de fans het voortaan moeten doen met de muziek en herinneringen aan keiharde liveshows.

Check ook ons Under the Influence item van een jaar geleden, waarin door de Beastie Boys gebruikte samples centraal staan.

Geplaatst door bowie op 14 mei 2012