Digable Planets

Kindred Spirits Special had de top act Digable Planets op het programma staan. Reden genoeg voor HIJS om naar Amsterdam af te reizen.

Digable Planets is een hiphopgroep bestaande uit de twee heren Doodleburg en Butterfly en de dame Ladybug. In 1993 kwam hun debuut album “Reachin (A New Refutation of Space & Time)” en daarna in 1994 “Blowout Comb”. daarna was het redelijk stil rondom de groep en zijn de leden hun eigen kant op gegaan. Ladybug Mecca heeft haar solo ding, Doodleburg nu bekend als Cee Knowledge is bezig met het Cosmic Funk Orchestra en Butterfly zit in de band Cherrywine. De tour heet dus ook niet voor niets The Reunion.
Aangezien ze 10 jaar geleden met Guru’s Jazzmatazz voor het laatst in Nederland waren, was ik erg blij om ze eindelijk eens live te zien. De funky flows op jazzy beats, die mij altijd de ultieme chillmomenten bezorgen. Ik ging er dus heen met veel hoop om een show te zien die me hetzelfde gevoel zou geven.
Benny Sings speelde nog boven in de kleine zaal, maar daar hebben we weinig van mee kunnen pikken, dus was het afwachten tot het programma in de grote zaal begon.

Het voorprogramma was La Melodia. Ik had al eens een 12" van haar gehoord, maar verder had ik haar nog niet live meegemaakt. Ze werd bijgestaan door producer INT. Toen ze opkwam was het eerste wat mij opviel dat ze geen back-up MC had meegebracht, af en toe bracht I.N.T. wat in, maar verder stond ze er alleen voor.Ze bracht warme teksten over haar liefde voor de muziek, en ook al klonken de teksten af en toe wat simpel, ze gaf alles om er een goede show van te maken. De zaal was erg enthousiast over haar, want ze had het maar mooi even geklaard in haar eentje, een kleine jongedame op zo’n groot podium. Wat mij leuk lijkt is als ze af en toe zonder petje optreedt, want ze mist nu een beetje het contact met het publiek. We krijgen nu niets te zien van haar vrolijke uitstraling, die ze duidelijk heeft.

Na een kwartiertje pauze waar de DJ’s wat plaatjes draaiden kwam de host op om te melden dat het tijd was voor Digable Planets. Toen de DJ alles klaar had, kwamen ze op en de hele zaal was al gelijk tevreden door de beats die begonnen. Ze begonnen met “It’s Good To Be Here” en verder kwamen alle bekende nummers voorbij van “Nickel Bags”, “Where I’m From” en “Rebirth of Slick (Cool Like Dat)” naar “Pacifics”. Niet alleen de chille nummers kwamen voorbij, Butterfly deed ook nog zijn verse van Camp Lo’s banger “Swing”. Voor mij vernieuwend om hem op die manier te horen flowen maar erg dope! De sfeer was erg goed en mensen waren zwaar enthousiast dat ze hun best deden om de zaal te entertainen. Vooral Butterfly’s dansmoves waren heel grappig om te zien, omdat hij helemaal in de beat leek op te gaan. Ladybug deed ook nog een paar solo nummers, van haar aankomende album “Ladybug Mecca” . Erg lekkere nummers met soulinvloeden, check haar site voor meer info daar over. Nadat ze bijna een uur op stage hadden gestaan gingen ze weg, maar uiteraard als de zaal hard genoeg schreeuwde zouden ze terugkomen. Dus terwijl de hele zaal schreeuwde tot de DJ van Digable Planets er tevreden over was, deden ze nog één nummer en toen was het jammer genoeg echt afgelopen.

De DJ’s draaiden nog wat dansbare disco plaatjes, met af en toe een dope uitschieter als “They Want Efx” van Das EFX. Het feest was wat hiphop betreft afgelopen, dus tijd voor ons om te gaan en met een tevreden gevoel de trein naar huis te pakken. Gelukkig was het een hele dope show die alle verwachtingen waar maakte. En als mensen me zoeken zit ik op mijn kamer m’n digable planet albums grijs te draaien.

Fixtures:
Hoogtepunt: Hele optreden van Digable Planets
Dieptepunt: DJ’s
Bier: 2,10
Wc: Wat je zelf wilde geven
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: Toegestaan
Geluid: Redelijk, hele harde bas
Bezoekers: Volle zaal
Damage: 12,50
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 24 februari 2005