Die Firma – Das Zweite Kapitel

Sinds hun debuutalbum begin 1998 genaamd: Spiel des Lebens / Spiel des Todes hebben ze zich op de kaart weten te zetten. Deze dubbel cd werd in eigen beheer uitgebracht op hun label genaamd LaCosaMia. Sindsdien wisten ze commercieel succesvol te blijven en keer op keer toch hoog in de hitlijsten te belanden. Dit album heeft zelfs de 8e plek in de Duitse album charts weten te bezetten wat een ongekende hoge positie is voor een hiphopalbum van binnenlandse makkelij. De ondertussen nieuw verschenen album (nog niet in mijn bezit) belande direct bij uitgave op plek 17, wederom een behoorlijk goede prestatie.

21 tracks, 78 minuten en 8 seconden later weet ik het volgende te vertellen over deze cd. Fader Gladiator is een zeer strakke producer die veel gebruik maakt van piano en strings. Met veel gevoel en aansluitend op de teksten zijn de beats krachtig maar niet vrolijk. Ze beschrijven vaak in samenstemming met de teksten een toch pessimistische sfeer. Klaagzangen, onrust, kracht en dope stemsamples zijn kernwoorden waarin de beats gedrenkt zijn.
Wat er ook mag gebeuren Die Firma is vastbesloten ideeën over muziek te behouden. Beide mc’s weten met hun stem afwisselend op te ruien en in de rust weer te keren. Hun raps vullen ze aan door af en toe refreinen te zingen en vrees niet ze zingen zeker niet vals.
Wenn ich meine Augen…; is een heel rustig nummer met een zweverige beat waarin de gedachten van de rappers verteld worden wanneer ze hun ogen sluiten. Kampf der Titanen, waarin veel bevriende gast rappers even gedag zeggen, is veel krachtiger vol bragging and boasting posse track. Weer n ander soort track is Mann im Ohr waarin de panische verteld wordt door stemmen die fluisteren in je oor. De rappers weten goed schizofrene gedachten over te brengen bijgestaan door een erg dope beat. “Stimmen die durch deinen Kopf irren, Stimmen die deine Sinne verwirren.” Een erg dope track die ik vaak draai.
Reiter der Apocolypse is eigenlijk de track die Verwijst naar de dag des oordeels, mythologie, futuristische elementen worden in de hele cd gedaan maar in dit nummer worden er nog wat zeilen bijgezet in deze metaforen. In Cologne Sunrise wordt op n snellere beat voortgemaakt, met spaghetti western samples waarin de marshall die in het verhaal voorkomt schoten lost en op tabak kauwt. In Die Ruckkehr verrast Fader Gladiator me plots met een funky beat na al die andere pessimistische beats is dit een aangename afwisseling, waarin ook nogges dope gezongen wordt. Kap Der Guten Hoffnung is ook verrassend maar dit keer wordt het soulvollere pas ingeslagen. Wat zou het laatste nummer brengen? Natuurlijk waar Fader in excelleert donkere beats, het nummer heet Tote auf den Tanzflaschen. Wat betreft mij is dit het agressiefste nummer zowel wat betreft de beat als de tekst. Brainpower mag wel oppassen want als het aan Die Firma ligt sterven er mensen op de dansvloer. Word!!
Oordeel
Nou kort gezegd dit is een heel dope cdtje waarin duister verhaalt wordt met diepere metaforen dan gewoonlijk. Als je hier niet zo van houdt en toch van wat vrolijkere dingen gediend bent kan ik me voorstellen dat je er een beetje loom van wordt. De productie als de raps zijn wat mij betreft uitstekend. Nummers als Mit dem Kopf durch die Wand, Mann Im Ohr, Kampf Der Titanen, Cologne Sunrise en Tote auf den Tanzflaschen zijn nummers die ik tot de dopeste vindt behoren.

Tracklist:
01.Einleitung
02. Mit dem Kopf durch die Wand
03. Das neue Jahrtausend ft. Mr. Gentleman
04. Wenn ich meine Augen schliess
05. Hunde die bellen beissen nicht
06. Ruhe vor dem Sturm
07. Im Nebel der Geschichte
08. Kampf Der Titanen ft. Pachel & Galla (RAG), Laki (Creutzfeld & Jakob), Emek & Axl (Ventura Bros.), Lenny, Rick Ski, Gianni
09. Illusionen
10. Das 2. Kapitel
11. Mann Im Ohr ft. Immo
12. Sonne in der Galaxis
13. Arche Noah Prinzip
14. Reiter Der Apokalypse ft. Gianni
15. Cologne Sunrise
16. Neuzeit Propheten
17. Du & Ich
18. Firma Boogie
19. Die Ruckkehr
20. Kap der Guten Hoffnung
21. Tote auf den Tanzflchen
Meer info: www.lacosamia.de

Geplaatst door bowie op 11 juli 2002