Dichter heeft met Nieuw Leven afgemaakt waar hij aan begon

Dichter bracht vorige week een nieuw mini-album uit, getiteld Nieuw Leven. De release werd met een optreden (mét band) gevierd in BIRD en in samenwerking met verschillende kunstenaars uit het hele land komt er nog een expositie aan die het beeld bij het album versterkt. Wij spraken met de Rotterdamse rapper over muziek, kunst, de onvermijdelijke vergelijking met Typhoon en de keuze voor een mini-album in plaats van een echte debuutplaat.

IMG_1126_1000x1500_byAtlynnVrolijk

Waarom een mini-album?
“Omdat het van een EP uitgroeide naar iets groter en het labeltje ‘album’ wilde ik er nog niet op plakken. Het groeide naar iets groters door de muziek en het gehele concept. Vandaar de omslag naar mini-album. Het heeft ook net iets te weinig nummers voor een album in mijn ogen. Dan verwacht ik toch wel 15 of 16 tracks.”

Welk concept had je voor ogen met deze release en hoe kijk je nu naar het eindresultaat?
“De blauwdrukken van de nummers stonden al, ik moest ze alleen nog tekstueel en productioneel uitbreiden. Ik zat na te denken met mijn manager over wat tof zou zijn om te doen met wat toen nog een EP was. Daaruit ontstond het plan om er kunst aan te koppelen en diverse kunstenaars de covers te laten verzorgen. Vanuit het idee: hoe kunnen we mensen uit hun comfort zone laten stappen? En hoe kan ik als een bruggenbouwer meer waarde laten hechten aan mijn muziek én tegelijkertijd mensen vinden die samen met mij willen helpen het te laten groeien tot iets groots? Dit groeide uit naar een multidisciplinair ding waarbij ik zowel kunst koppelde aan de muziek als muziek aan de kunst. Er ontstond een soort van wisselwerking. Terugkijkend ben ik heel erg tevreden over het eindresultaat, voornamelijk omdat ik op een gegeven moment eraan dacht te stoppen met muziek. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan en heb waargemaakt wat ik mensen had beloofd: een plaat, een kunstsamenwerking en een releaseparty. Up next: de expositie!”

“Ik maak dingen af waar ik aan begin.”

Stoppen met muziek? Dat is wel een heftige beslissing. Waar kwam die gedachte vandaan?
“Die gedachte kwam voort uit financiële onzekerheid. Ik kom uit een muzikale familie. Mijn broer is muzikant en heeft een eigen muziekschool, mijn moeder speelde in een koor en mijn vader bracht platen uit. Als ik kijk naar mijn eigen geschiedenis en leven wilde ik mijn toekomstige gezin sommige dingen besparen en een bepaalde luxe kunnen bieden. Daarnaast beschik ik over meerdere kwaliteiten die ik moet benutten en uitbreiden. Ik heb zoveel interesses, maar wat als iets niet werkt of als een bepaalde passie gewoon is opgebrand bij je? Dan ben ik niet te beroerd om te zeggen dat ik op zoek ga naar een nieuwe weg. En misschien is stoppen dan wel een te groot woord, maar over een ‘pauze’ of lange sabbatical heb ik serieus nagedacht.”

Hoe heb je de passie teruggevonden?
“Ik maak dingen af waar ik aan begin. Wil me altijd bewijzen en muziek is een deel van m’n leven waar ik niet aan ontkom. Daarnaast sprak ik vaak met G-Boah wat voor veel inspiratie zorgde. Als ik zou stoppen, zou ik meer mensen teleurstellen dan alleen mezelf. Dat zorgde er wel voor dat ik extra hard ging, people make the world go round.”

IMG_1286_1000x1500_byAtlynnVrolijk

Muziek is nooit klaar lijkt me. Of heb je een bepaald eindpunt voor ogen?
“Nee, muziek blijf je leven en eten. Het is meer dat je in een lagere versnelling gaat en meer wilt doen voor anderen dan voor jezelf.”

Stoppen was dus eigenlijk nooit een optie?
“Ha, scherp! Nee, zoals ik net al toegaf, ‘een erg lange sabbatical’. Soms laat ik mij meeslepen in mijn gedachtes, ik ben nu eenmaal een groot denker. Gevoelens zijn immers gedachtes die nog moeten ontwikkelen.”

Hoe zie je de toekomst op persoonlijk vlak voor je? Op je release komen topics als relaties en vaderschap voorbij.
“Ik hoop dat ik nog lang gezond en gelukkig mag blijven op persoonlijk vlak. Op mijn album komen inderdaad best wel volwassen thema’s aan het licht, ik ben iemand die observeert. Daarnaast leer ik door te ervaren. Dus hoop nog veel te mogen meemaken om input te hebben voor mijn muziek. Het komt echt allemaal uit het diepste van m’n hart. Daarom duurt het uitbrengen soms ook zo lang. Het zijn zeg maar momentopnames die vereeuwigd worden.”

“Ik laat me niet beïnvloeden door mensen van buitenaf. Muziek moet van binnenuit komen.”

Je liet de naam G-Boah al even vallen. Hij is een belangrijk persoon die op een of andere manier altijd wel betrokken is bij je projecten. Wat was zijn rol binnen Nieuw Leven?
“Ja inderdaad, we hebben een speciale band. Soms ontmoet je mensen waar je zo’n goede klik mee hebt, die dezelfde passies hebben en die hetzelfde denken. Bij mij is dat G-Boah, zelfs meer op persoonlijk vlak dan op muzikaal. Hij heeft met Postmen heel Nederland op z’n kop gezet. Dat is iets wat maar weinig mensen kunnen zeggen. Op Nieuw Leven heeft hij Als Je Zinkt geproduceerd en hij is een medereiziger op deze nieuwe reis. Ik heb ook nog iets van 20 nummers met hem liggen waaruit de ‘Dichter’ van Nieuw Leven ook is ontstaan.”

Gaat er nog iets met die 20 nummers gebeuren?
“Jazeker! Laat me dit loslaten: we zijn zeker nog niet klaar! Of ze alle 20 gebruikt worden, kan ik niet zeggen.”

Vertel eens over de andere medereizigers die een bijdrage hebben geleverd en hoe je tot die groep gekomen bent?
“Wow, dat is een heel lijstje. De kunstenaars die mee hebben gewerkt zijn Jawgem, Nina Fernande, Kwame Kwanzaa, Matzwart, Khalid Amakran, Angela Tellier, Vadivisuals, Stacci Samidin en Saman Dezai.
Ik heb de kunstenaars gevonden door goed te zoeken naar wat ik tof vind. Welke tekeningen of foto’s mij aanspraken. En zo ben ik op dit lijstje gekomen. Wat grappig is, is dat sommigen elkaar al kenden en sommigen mij al. Dat maakte het allemaal al wat persoonlijker. Qua producers heb ik ook een lijstje aan reizigers en ook qua gastartiesten. Dayle van der Burg, Djagga Beats, G-Boah, KWMH, Stacy Grind hebben geproduceerd, naast ikzelf, en de gastartiesten zijn Mitchell Mardan en Staff Eggermont. Het is best wel een lijst geworden, maar de producers en artiesten ken ik en zijn ook vrienden.”

“Ik heb gedaan wat ik moest doen, muziek aan de luisteraar geven.”

Veel mensen zien je al jarenlang als een grote belofte. Hoe ga je daarmee om?
“Ik koester die mensen. Ik ben ze dankbaar en probeer aan elke verwachting te voldoen in mijn eigen tempo en op mijn eigen manier. Ik laat me niet beïnvloeden door mensen van buitenaf omdat de muziek van binnenuit moet komen. Ik probeer alles zo organisch mogelijk te houden.”

Ben je van mening dat je met Nieuw Leven die belofte hebt waargemaakt?
“Dat is aan jullie om te beslissen. Ik heb gedaan wat ik moest doen, muziek aan de luisteraar geven. Nu is het aan de luisteraar.”

Wat heeft ervoor gezorgd dat Nieuw Leven niet is uitgegroeid tot je debuutplaat?
“Hetzelfde wat ervoor heeft gezorgd dat het is uitgegroeid tot een mini-album. Ik ben een soort van innovatie-zoeker als het om muziek gaat. Ik wil bij elk product mezelf overtreffen door een andere invalshoek te nemen, zowel muzikaal als tekstueel. Dit mini-album staat voor de volwassenwording. De debuutplaat zal vast en zeker ook zo’n rode draad of centraal ding dragen. Dat is gewoon een fase die je vastlegt. Zoals GMB zegt, This is not an album, this is a… phase.”

IMG_1326_1000x1500_byAtlynnVrolijk

Er zit geen mate van onzekerheid in verweven? Dat je het idee hebt dat je nog niet klaar bent om een debuutalbum uit te brengen?
“Nee, meer een perfectionistisch tintje. Ik ben best veeleisend wat dat betreft.”

Bottom line: je bent er nu nog niet klaar voor?
“Nee, dat is een aanname. Bottom line is dat ik veel eisen heb voor een debuutplaat en ik voel nog niet dat de tijd daar is. Ik was al een klaar voor een debuutplaat maar door privé-omstandigheden kwam het er maar niet van. But hey, we’re working on it! Stap voor stap komt het dichterbij.”

Ben je de vergelijkingen met Typhoon al zat?
“Ik vind het een eer. Wie krijgt dat nou? Vooral in deze tijd is het een vorm van liefde. En tja, wie ben ik om iemand anders z’n mening niet goed te vinden? Ik heb liever dit dan dat ik vergeleken word met een Young Thug.”

Jij vindt de vergelijking logisch?
“Nee niet echt, maar ik snap waar het vandaan komt. Tekstueel is mijn muziek uitdagend en ook muzikaal doen we ons best om dit goed uit de verf te laten komen.”

“Ik heb liever dat ik word vergeleken met Typhoon dan met een Young Thug.”

Zijn jullie bekenden van elkaar?
“Eigenlijk heb ik nooit echt een gesprek met hem gehad. We speelden een aantal keer op dezelfde festivals but that’s it. We kennen elkaar van naam en gezicht. Persoonlijk niet.”

Is hij een goed voorbeeld van hoe jij het ook zou willen aanpakken als muzikant?
“Zeker! Net als G-Boah, Winne en Pete Philly & Perquisite overigens. Ergens vind ik mezelf alleen wat rauwer. Misschien komt dat door mijn liefde voor Rotterdam.”

IMG_1366_1000x1500_byAtlynnVrolijk

Is er één artiest in Nederland waar je echt tegenop kijkt?
“Anouk, voor haar zou ik ook graag willen produceren. Ik ben heel erg in andere muziek gedoken de afgelopen tijd, waaronder Racoon en Bløf.”

Dus Kees de Koning kan een belletje verwachten?
“Haha, alles op z’n tijd. Laat me eerst de hiphopharten veroveren!”

Nieuw Leven van Dichter is hier te beluisteren. Tussen 25 juli en 1 augustus zal de expositie met het werk van de kunstenaars te zien zijn in de Rotterdamse galerie OPPERCLAES.

Geplaatst door bowie op 26 juni 2015