Diamond D

Een nieuwe BOSS oldschool avond nu met Diamond D on stage. Was het dope? Viel het tegen of viel het tegen?

Vrijdag 23 september deed hiphop ‘zwaargewicht’ Diamond D ons land weer aan met een eenmalig concert in de Paradiso te Amsterdam. Na acts als Big Daddy Kane en Nice & Smooth was het dit keer genie Diamond die de bezoekers van de BOSS oldschool avond een stijve nek moest bezorgen. Het was alweer een tijd geleden dat Diamond D Nederland bezocht om een concert weg te geven. Bovendien was niet iedereen erg lovend sinds het laatste optreden doelend op de prestaties van Diamond op stage. Toch was ik optimistisch. Mensen als Jeru en Large Pro, die er ook een handje van vol hadden, hebben mij afgelopen jaren ook weer opnieuw overtuigd dat zij wel degelijk een dope show kunnen afleveren. Met deze wetenschap stapte ik de Paradiso binnen.

Bij binnenkomst constateerde dat ik niet de enige was die niet de moed had opgegeven of dan wel niet er een ouderwets hiphopavondje van wilde maken zoals dat nog maar zelden voorkomt in de Paradiso. Het leek zelfs weer benauwd druk te worden zoals andere (na-) zomerdagen in een uitverkocht Paradiso waar iedereen er zich wel één van kan herinneren. Schijn bedriegt. Het was redelijk gevuld, maar voor een vrijdagavond in de Amsterdamse poptempel een bescheiden aanfluiting. Was het de bittere nasmaak die er nog hing sinds zijn laatste optreden? Of was het wellicht de overdosis aan hiphopactiviteiten elsewhere?

Het optreden begon al zeer snel nadat ik arriveerde. Ik weet dus ook niet of er een voorprogramma was (ik hoorde geloof ik Too Tall daar nog wat over zeggen bij de aankodiging van Diamond). Ondanks de niet echt strakke regie knalde Diamond wel gelijk het podium op met zwaar Stunts, Blunts & Hiphop afweergeschut. De feedback die er van het publiek moest komen was magertjes, zelfs bij tracks als Best Kept Secret en Freestyle. Met K Terror als backup liep Diamond ietsje nonchalant qua doen en laten zijn repertoire door, maar wel met wat men wilde horen. Midden in de show was het Sadat X ,die na de geruchten ook daadwerkelijk was meegekomen, die de zaal weer wat energie gaf met wat Brand Nubian classics als Punks Jump Up To Get Beat Down en All For One. Sadat zorgde voor een leuke afwisseling na het overwegende monotone stemgeluid van D en was in die zin een aangename verrassing. Snel bleek al dat Sadat er ook niet erg veel zin in had en stond op een gegeven moment steeds zowat half in de coulissen om uit z’n flesje water te drinken. Op een gegeven moment deed Diamond zijn gebruikelijke pauze en liet Sadat wat nieuw solo materiaal doen wat niet echt kon boeien. Tevens K Terror plugde zijn shit met een paar nummers maar dit kon tevens niet boeien ondanks de energieke delivery. Los van de kritiekpunten was het geheel wel een verzorgde show met geen gebrekkigheden wat betreft Diamond’s setlist, duur van het optreden en het vergeten van teksten. Voor de rest wil ik niet teveel woorden verspillen aan de karaokeshow in de basement, want dat was een regelrechte gimmick.

Al met al kon er nog best genoten worden door de ‘dope sound’ liefhebbers. Met een goede afsluiting in de vorm van de altijd steady DJ Edzon en aansluitend DJ Manga kon je voor die 15 euro’s dus niet klagen.

Fixtures:
Hoogtepunt: Geen
Dieptepunt: Geen
Bier: 1,90
WC: Gratis
Fotograferen: Ja
Geluid: Matig
Bezoekers: +/- 1/2 gevuld (grote zaal)
Damage: 15 euro
Cijfer: 6.5

Geplaatst door bowie op 27 september 2005