Deux Deux – Imperium EP

Meestal vind ik het niet heel tof als een mc zijn eigen project niet opent met een verse of een refrein, maar hoe Supah met zijn eigenzinnige stijl binnen komt vallen op de Imperium EP van Deux Deux is kneiterhard. Het langverwachte eerste project van Rosco (Zo Moeilijk) en Hayzee (Zwart Licht) schijnt nog maar het topje van de ijsberg te zijn, aangezien het album nóg harder moet zijn volgens de heren. De EP is te beluisteren op Spotify en voor de liefhebbers in gelimiteerde fysieke oplage verkrijgbaar via sneakerzaak Patta, die ’m overigens nu ook als gratis download aanbieden.

vb DD hoes

Deux Deux bracht zes jaar geleden voor het eerst een track uit. De eerste, veelbelovende track Domme Jongen stond niet toevallig ook op een project dat uitgebracht werd door Top Notch en Patta, de So So Lobi mixtape. Op deze EP, die begin dit jaar werd aangekondigd, staan zeker bangers die in de lijn van Domme Jongen liggen, maar het bevat ook sfeervollere, kleine tracks zoals Balotelli. Deze track gaat niet direct over het Italiaanse heethoofd die op Anfield Road rondloopt, maar Rosco vergelijkt zichzelf erin met Mario Balotelli omdat hij zichzelf altijd als een buitenbeentje heeft gezien, veel mee heeft gemaakt, maar nu het succes heeft en geaccepteerd wordt. Het rustige verhaal in combinatie met de mellow instrumentatie van Hayzee zorgt, net als Algarve, voor een aangenaam ‘ogen dicht en gaan’-momentje op een EP die verder volstaat met bangers.

Zo is er het auto-anthem 120 Kph waarin Rosco beschrijft hoe hij Nederland doorkruist om shows te doen, te stappen, te werken aan nieuwe muziek met Hayzee of simpelweg zijn vrienden te bezoeken om te chillen. Hij waagt zich zelfs aan een zangrefrein, dat nog aangenaam is om naar te luisteren ook. Maar ook voor rauwe straat- en partytracks is ruimte zat op deze uit de kluiten gewassen EP, die maar liefst 12 tracks (incl. bonus) telt. Rosco heeft moeilijke tijden meegemaakt, zo horen we op Pistolen en Rozen, waarin de boodschap ‘na regen komt zonneschijn’ is. Of zoals hij zelf zegt: Er komen altijd mooie tijden na een kuttijd. Tegenwoordig flext hij en zijn tanga’s naar hem op zoek, maar dat doet hem niks. Op Hoor bragt hij samen met Faberyayo van De Jeugd over vrouwen en over hun eigen stijl en plaatsen ze zichzelf boven de rest van rappend Nederland. Een quote uit het refrein en je hebt de strekking van de track te pakken:

“Niffo’s doen stoer, hoor ze praten over bricks / maar wanneer de scotoe komt dan zitten ze op niks..”

Deux Deux heeft ervoor gekozen om enkel mc’s met een unieke stijl mee te laten doen op Imperium. Zo hoor je naast Supah en Faberyayo ook Rosco’s Zo Moeilijk collega Nosa op banger Zelfverzekerd waarop synthesizers de hoofdrol spelen en is er de verrassende combo van Rosco, Adje en Eigen Makelij’s Tiewai, die naar eigen zeggen twee jaar vóórdat hij zijn verse opnam al vooraan stond bij Zo Moeilijk shows. Ondanks het verschil in stemgeluid passen ze alle drie perfect op de meer traditionele hiphopbeat die Hayzee voor deze track levert. Ook Kabel levert aan het einde nog twee bijdrages, waarin ook weer flink wordt geflexed en gestyled.

Het materiaal dat afgelopen weekend werd uitgebracht was het wachten meer dan waard. Een hoop flexness, chillen in de studio, in de Algarve óf in de auto, tussendoor wat showtjes doen, vrouwen wiepen, simpele mc’s op hun stijl dissen en dat allemaal op dikke beats van Hayzee, die gaan van het meer traditionele geluid (Hoor, Jack Daniels) via mellow (Algarve, Balotelli, 120 Kph) naar bangers vol synthesizers (Zelfverzekerd, Heisenberg). Rosco houdt vast aan zijn eigen unieke laid back stijl inclusief dito delivery en blijft een boeiende mc om naar te luisteren. Deux Deux is hier, en hopelijk gekomen om te blijven. Met deze EP zetten ze na losse tracks als Domme Jongen, Superbad en IJskoud (die als bonus is toegevoegd) definitief de naam Deux Deux op de hiphopkaart. Het is te hopen dat het album niet zo lang op zich laat wachten als de EP. Advies van ondergetekende: neem een voorbeeld aan labelgenoot Feis en drop het gewoon over een half jaartje, jongens.

Tracklist:

01. Intro (ft. Supah Dupah)
02. Hoor (ft. Faberyayo)
03. 120
04. Balotelli
05. Jack Daniels (ft. Adje & Tiewai )
06. Algarve
07. Zelfverzekerd (ft. Nosa)
08. Pistolen en Rozen
09. Fok Met Je (ft. Poke)
10. Heisenberg (ft. Kabel)
11. Outro / IJskoud (ft. Kabel)

Geplaatst door bowie op 3 februari 2015