Detanator Records-Compilation

Breez Evahflowin, Akrobatik, C-Rayz Walz en Chan droppen een labelsamplertje. Check it!

_Detonator Records; Niet een label met veel naamsbekendheid maar deze compilatie zal daar wel eens verandering in kunnen brengen. Er zijn maar zes rappers die voorkomen op deze compilatie waarvan vier van Detonator; Breez Evahflowin, Akrobatik, C-Rayz Walz en Chan. Akrobatik is de meest bekende en Chan is de grote onbekende. Een klein roster voor Detonator maar de namen hebben al redelijke bekendheid gekregen in de underground scene. Breez Evahflowin met zijn Stronghold crew en solo releases (EP en verscheidene twelves). Akrobatik met zijn zeer gewaardeerde EP en twelves. C-Rayz Walz met zijn album The Prelude; plus een partij twelves en gastraps (met als positieve uitschieten zijn raps op Bent Life op het classic Aesop Rock album Labor Days. Chan heeft vooralsnog alleen nog maar een 12 Inch achter zijn naam staan. De twee non Detonator mc’s zijn Afu-ra en REKS.

Breez Evahflowin heeft twee solotracks op de compilatie. Hok2 en I Love Hip-Hop. Hok2 stond ook op de Stronghold mixtape en is de dopeste van de twee. Akrobatik krijgt wat meer solo momenten op het album, vijf om precies te zijn. Newsflash gaat over mc’s die op LP’s beter zijn dan live. Newsflash, rappers talk shit, who they are, what they got and what chicks they hit. With the mad arrogance it the words they spit but when it’s time to hit the stage they just aint legit. Ik heb Akrobatik nog niet live gezien maar na deze track kan hij het publiek niet meer teleurstellen met wacke optredens. De Akrobatik tracks zijn niet te vinden op zijn EP (Op Ruff Enuff na, die track feats Breez en Afu-Ra). Er staat wel een remix op van The Flow en No Losses; is de b-kant van de The Flow 12 Inch. Basementality is de vetste van de vijf tracks. Een rustige beat met Akrobatik rappend over een meisje die hij tegenkomt genaamd Truth. Ze neemt hem mee naar strandhuis en daar leert ze Akrobatik over Basementality. Chan heeft twee solo tracks op het album; Politicking with Chan en het hele dope Combat Zone. Naast deze tracks heeft hij nog een track met REKS; Big In Japan die ook op de Politicking with Chan 12 Inch te vinden is. Over het algemeen is Chan de slechtste van de vier. Beste van de vier rappers is toch wel C-Rayz Walz. WhoDaFuckAreYou is een fantastiche battle track, Like abortions, i kill stupid kids before they act up. Degrees heeft een rustige beat geleid door een piano sampletje waarop C-Rayz bewijst dat hij niet alleen met battleteksten dope klinkt. Not For Nothing is zijn derde solo track van het album en was samen met Degrees nog niet eerder uitgebracht, de tracks doen me verlangen naar een tweede album van C-Rayz.
Naast alle solo tracks staan er nog wat tracks met meerdere rappers op. Breez heeft een track met Akrobatik; Grown Men (heel dope) en met C-Rayz After All (met een afgrijzelijk gezongen refrein, maar zo afgrijzelijk dat het grappig klinkt). Op Explosion! zijn alle vier heren te horen. Jammer dat de beat van deze track te wensen over laat, vier mc’s met deze kwaliteiten op een track, daar had er meer in gezeten.

Al met al een hele dope verzamelaar. Detonator heeft niet veel rappers op hun label maar de namen liegen er niet om. Battle mc’s die hier en daar ook dope tracks opnemen met een ander concept dan wacke mc’s uitroeien. Een paar tracks waren al eerder uitgebracht, gelukkig bevatte de cd ook wat unreleased tracks. Het wachten is op de eerste volledige albums van deze gasten.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001