Desmond Read is nog lang niet klaar om te stoppen

Desmond Read is geen onbekende in de hiphop. Al een jaartje of vijf is hij nu serieus bezig binnen de scene, als onderdeel van N.E.B.U.L.O.N. en solo voorheen als D. Lipps, de boy met de dikke lipps. De grote doorbraak bleef tot nu toe uit, maar de Amsterdammer is klaar om zich opnieuw voor te stellen aan de wereld, gewoon als Desmond Read. HIJS sprak met hem in zijn thuisstad waar hij ons vertelde waarom hij zijn naam heeft veranderd en wat hij voor ons in petto heeft.

CHCP_Desmond_03

De 25-jarige Desmond Read ontvangt ons bij Studio West in Amsterdam waar hij met de Rotterdamse producer Fonziii Herbs werkt aan nieuwe muziek. Want zoals voor velen het cliché ‘nieuw jaar, nieuwe ik’ geldt, is dat ook voor Desmond het geval. Met zware stem en Amsterdams accent vertelt de goedlachse rapper over de verandering die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Als vijftien-, zestienjarig jochie werkt Desmond bij Salto A1, een lokale zender in zijn thuisstad. Via dat baantje komt hij terecht bij een jongerencentrum in Oost, waar hij voor het eerst in aanmerking komt met hiphop. “Ik zag iedereen daar rappen. Dat vond ik stoer toch, dat wilde ik ook. Maar als het op rappen aankwam, was ik superverlegen en dat was natuurlijk niet stoer. Nu ik ouder word, begin ik die verlegenheid steeds meer kwijt te raken. Ik heb meer plezier gekregen in het maken van muziek, omdat ik mezelf beter heb leren kennen. Vroeger maakte ik veel serieuzere muziek. Als ik optrad was het net alsof ik aan het preken was. Terwijl ik zestien was, ik wist niet eens what the fuck i was talking about!”, vertelt hij lachend. “Door N.E.B.U.L.O.N. werd ik automatisch geassocieerd met Zwart Licht, dus voelde ik me verplicht iets in stand te houden. Je doet wat van je verwacht wordt. Ik ging gewoon met de stroming mee. Dat wat er was, deed ik. Als je met hiphop in aanraking komt, leer je Tupac kennen, Jay-Z, Nas. Dus was bijvoorbeeld Nas een grote inspiratiebron voor me. Maar als ik nu thuis zou komen, zou ik sowieso níks van Nas opzetten. Dat was negen, tien jaar geleden. Toen begon ik pas net met rappen.” Waarop hij lachend vervolgt: “En toen moest ik een rapnaam verzinnen. Je weet toch, dat werd D. Lipps, de boy met de dikke lipps. Nu voel ik me anders, mijn muziek is anders. Ik hoop dat de mensen me nu leren kennen als Desmond Read, gewoon wie ik echt ben.”

CHCP_Desmond_01

Viben op die MDMA
En wie hij dan eigenlijk echt is, hoor je op de komende EP MDMA. Weinig rap, meer zang en veel melodie. “Het is meer vibes nu. Ik ga niets dramatisch vertellen over je weet toch, dat ik niets te eten heb. Eerst was de beat leuk, en ging ik dingen vertellen over levenslessen en weet ik veel. Het was niet toegankelijk voor iedereen”, antwoordt Desmond op de vraag waarom zijn grote succes tot nu toe is uitgebleven. “Als ik nu een nieuw nummer opzet, zijn de reacties van mensen heel anders. Het gaat om die vibe voelen en om het gevoel proberen over te brengen. En om wat ik leuk vind. Als een beat leuk is en ik heb iets te vertellen over de schoen die ik aan heb of whatever dan is dat wat ik ga vertellen. Nu heb ik veel meer plezier in het maken van muziek.” Heel misschien heeft dat ook nog wel een andere oorzaak.. “Heel veel nummers heb ik opgenomen op MDMA. Je weet toch, daarom heet het ook MDMA. Ik voelde me zo focking gruwelijk toen we Dope op gingen nemen. Niemand is zo dope als mij. Toen ging ik die studio in, zetten we die autotune erop en toen was het gewoon geweldig snap je. Vanaf het moment dat ik MDMA heb gebruikt, een jaar geleden, is mijn brein open gegaan. Toen was ik open voor de wereld. Eerst was ik best gesloten. Je komt uit Amsterdam-West, je weet niks. Je bent tegen heel veel dingen maar je weet niks. Nu is mijn mind open voor everything. Ik ging andere kleding dragen, en ik nam een neuspiercing. Toen ik dat deed dacht iedereen: wow, wie ben jij? Zo kennen we je niet. Voor mij is er in deze korte tijd meer gebeurd dan in de afgelopen vijf jaar. Wat ik hiervoor heb gedaan tel ik eigenlijk niet mee. Optreden vind ik superleuk, maar het moet zijn op de manier waarop ik het wil. Met de muziek die ik wil, en dat heb ik nog niet kunnen doen. Daarom begin ik nu opnieuw, ik begin bij nul.”

Vanaf het moment dat ik MDMA heb gebruikt, een jaar geleden, is mijn brein open gegaan.

Naast MDMA, andere kleding en een neuspiercing haalt de Amsterdammer graag inspiratie uit Nederlandse artiesten. “Ronnie Flex bijvoorbeeld. Hij heeft wel een stempel gedrukt op hoe mensen nu omgaan met muziek. Hij rapt ook niet echt, en toch spreekt het mensen aan. Niet dat ik echt fan ben van zijn muziek, maar hij heeft wel een soort impact op mij. Hoe hij te werk gaat, vind ik hard. Young Thug is wel een artiest waar ik veel naar luister en mensen hebben bijvoorbeeld altijd issues met hem. Waarom? Omdat hij doet wat ie wil, snap je. Mensen hebben altijd issues met mensen die doen wat ze willen. ‘Oh nee, zijn broek is te strak. Oh nee, zijn shirt is roze.’ Het is gewoon onzin. Want als het liedje in de club wordt gedraaid zingt iedereen gewoon mee.”

CHCP_Desmond_02

‘Ik ben nog niet klaar om te stoppen’
Waarom hij dan voor een EP gekozen heeft in plaats van een album? Volgens een bescheiden Desmond is hij nog niet op het punt beland dat mensen naar zijn album gaan luisteren: “Ik had een album kunnen maken, maar ik heb het gevoel dat het niet zo’n impact zou hebben als ik zou willen. Dus daar wacht ik gewoon rustig mee. Ik hoop dat mensen me nu opnieuw leren kennen, beter leren kennen. Tuurlijk wil ik succesvol worden. Maar dat ik auto’s wil, is een beetje raar om te zeggen. Ik wil gewoon dat mensen mijn muziek leuk vinden en vanuit daar zien we wel verder. Nu ben ik hier, met een nieuwe sound, na al die vijf jaren. Ik vind dat als je een eerste album uitbrengt, dan moet het ook echt die impact hebben. Anders heb je gefaald. Dan kun je gewoon stoppen. En ik ben nog niet klaar om te stoppen, dus.”

19 februari zie je Desmond Read op To The Max: Talent Meets Talent #5 in de Hall Of Fame in Tilburg.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 22 januari 2016