Demigodz – KILLmatic

Na de release van hun debuut-EP The Godz Must Be Crazy (2002) waren verschillende major labels geïnteresseerd om zowel Celph Titled en Apathy als duo, als Apathy als soloact te tekenen, maar ze waren daar nog niet klaar voor. Na veel bezettingswisselingen (Esoteric is er als laatste bijgekomen terwijl MC’s als Rice, Open Mic en One-Two geen deel meer uitmaken van de groep), kwamen ‘de Godz’ twee jaar geleden weer bij elkaar om een gezamenlijk project in elkaar te zetten. De leden (vooral Celph en Apathy) hadden inmiddels allemaal een behoorlijke solocarrière opgebouwd. Eind 2011 zette Apathy de single Demigodz Is Back online, wat het nieuwe Demigodz-tijdperk inluidde. Pas een jaar daarna stonden alle leden voor de eerste keer samen op het podium. KILLmatic werd twee maanden geleden aangekondigd, afgelopen week zag het album het levenslicht.

 

Het album opent met de banger Demigodz is Back, een productie van Apathy waarin hij de theme van Rocky onder handen neemt. Bij de intro denk je als luisteraar al gauw dat het een played out beat gaat worden, maar Apathy flipt de samples zo verrassend dat het een hele dikke beat wordt. Celph Titled komt gevat en zelfverzekerd over in zijn verse waar de humor vanaf druipt:

 

Yeah butane lighter with a Lysol can
Masked like the guy from Saw at your high school dance
Crank that soldier boy, you shouldn’t do that though
Clothesline a fag trying to superman that ho
Check the rhymes and the flow for sure
You know what I’m about bitch
Looked at rap, grabbed a razor, carved out my own niche
So fuck your whole organization
I’m nicer than any rapper you know and that’s not an exaggeration

 

Ook op Dumb High (eveneens een beat van Apathy) gaan de hoofden ongetwijfeld op en neer. Alle MC’s leveren een strakke verse op de heerlijke productie. Op Worst Nightmare doet DJ Premier een duit in het zakje en levert een toffe productie en een gescratchte hook zoals we dat van hem kennen. Daar kan Esoteric prima mee overweg:

 

You ain’t a gang, you a local group/Bunch of cats posing with guns like Lord Tariq at a photo shoot/Let me be real blunt, we roll deep like a B-Real blunt/Let them Primo drums thump.

 

De minste track van de plaat is Can’t Fool Me, met zijn vervelende beat (scratchsample met continu dezelfde hoge toon), die voor je gevoel te lang duurt. Net wanneer je de beat beu bent, kickt female MC Eternia een heel sterke verse van slechts acht bars, waardoor je de beat nog maar even voor lief neemt. Dead In The Middle werd als single gelanceerd, inclusief duistere video. In het refrein vormt een van de bekendste lines van wijlen Big Pun het uitgangspunt:

 

Dead in the middle of Little Italy little did we know that we riddled some middleman who didn’t do diddily.

 

Vooral Ryu houdt het grimmig in zijn lyrics op de track:

 

You want it? I got it to give it pop a clip in / Then follow your fucking mama grocery shopping and shot up her Honda Civic.

 

Juist. Wederom headnodden gegarandeerd op de productie van Apathy.

 

Jammer genoeg verliest de plaat naarmate hij vordert wat energie, mede omdat de variatie in de lyrics ontbreekt. Na een tijdje weet je als luisteraar wel dat de leden kunnen rappen en ontbreekt de diepgang. Het niveau van de producties van Apathy wordt door geen een van de gastproducers (onder andere Snowgoons, Will C., Marco Polo en Chumzilla) gehaald. De beats zijn lang niet slecht, maar die van de gastheer zijn simpelweg beter. Ook zijn Apathy’s vocalen op bijna elke track te horen, wat ervoor zorgt dat hij de dragende kracht is achter KILLmatic. Zijn boombap beats zorgen voor een nostalgisch gevoel bij deze plaat. Tekstueel zetten alle MC’s hun beste beentje voor, iedereen komt met gevatte woordspelingen en punchlines, wat ervoor zorgt dat KILLmatic een beetje een Boot Camp Clik-gevoel oproept. Het feit dat de leden afzonderlijk ook albums uitbrengen (zowel solo als in verschillende formaties) helpt daaraan mee. Als Demigodz zetten ze een solide album neer, wat helaas wel tekstuele variatie mist. Wanneer je houdt van rauwe beats, lyrics en scratches zit je goed met deze plaat. Jammer van het zakkende energiepeil wanneer een gastproducer een beat levert. Hopelijk produceert Apathy de volgende plaat helemaal zelf. KILLmatic gaat niet de verwachte ‘underground classic’-status in hiphop bereiken, daarvoor is het tweede gedeelte van het album te wisselvallig.

 

Tracklist:

 

1.) Intro (Giants On The Earth) (Produced by Apathy)
2.) Demigodz Is Back (ft. Apathy, Ryu & Celph Titled (Produced by Apathy)
3.) Dumb High (ft. Apathy, Motive, Esoteric, Celph Titled & Open Mic) (Produced by Apathy)
4.) Never Take Me Out (ft. Apathy, Celph Titled & Termanology) (Produced by Teddy Roxpin)
5.) Just Can’t Quit (ft. Apathy, Celph Titled, Motive, Blacastan, Ryu & Scoop Deville) (Produced by Apathy)
6.) Worst Nightmare (ft. Apathy, Ryu, Blacastan, Esoteric, Motive & Celph Titled) (Produced by DJ Premier)
7.) Can’t Fool Me (ft. Apathy, Blacastan, Esoteric, Motive, Celph Titled & Eternia) (Produced by Apathy)
8.) DGZ x NYGz (ft. Apathy, Blacastan, Celph Titled & Panchi of NYG’z) (Produced by Chumzilla)
9.) Dead In The Middle (ft. Ryu, Celph Titled & Apathy (Produced by Apathy)
10.) The Gospel According To… (ft. Celph Titled, Esoteric, Motive, Blacastan & Planetary of Outerspace) (Produced by Skammadix)
11.) Raiders Cap (ft. Apathy, Ryu, Motive & Celph Titled) (Produced by Apathy)
12.) The Fallen Angels (ft. Apathy, Motive & Celph Titled) (Produced by Apathy)
13.) The Summer Of Sam (ft. Apathy, Blacastan, Esoteric, Motive, Ryu & Celph Titled) (Produced by The Snowgoons)
14.) Tomax & Xamot (ft. Apathy & Esoteric) (Produced by Will C.)
15.) Captain Caveman (ft. Apathy, Celph Titled & RA The Rugged Man) (Produced by Teddy Roxpin)
16.) Audi 5000 (ft. Apathy, Celph Titled, Motive, Ryu, Esoteric & Blacastan) (Produced by Marco Polo)

Geplaatst door bowie op 11 maart 2013