Delic’s ‘Rise Up’: “Een nieuwe stap in het schilderen met beeld en geluid”

Delic keert na zijn megaproject Kidnap At The Noodle Shop uit 2018 (acht nummers, acht schilderijen, een vinylboek, een expositie en twee shows) en de single Butterfly terug. Zijn nieuwe track Rise Up is een samenwerking met vocaliste Huda en saxofonist Benjamin Herman. Dat levert een juweel van een track op, waarin zijn liefde voor triphop samengaat met aloude bekende elementen uit zijn producties; koperblazers en strijkers. De video erbij maakt het geheel af. Lees er alles over en scroll helemaal door voor de video.

De Zwolse producer wordt nog altijd enthousiast van het loslaten van nieuwe muziek: “De geboorte van een nieuwe song is altijd een mooi en heilig moment. En helemaal mooi als er een clubje mensen is om ‘m de wereld in te verwelkomen”, vertelt hij. “Huda (de vrouw van Delic, red.) en ik releasen alles zelf. Dat betekent dat we volledige controle hebben over wat we maken en uitbrengen, en op deze manier worden we niet gepimpt. Maar dat betekent ook dat we geen kolossale marketingafdeling hebben om onze muziek de wereld in te slingeren. Daarom pikken we bekenden en poortwachters van de goede smaak in hun kuif, die vervolgens hun volgelingen en sekteleden kunnen aansporen om het te beluisteren. Jullie zijn natuurlijk zo’n partij”, zegt Delic.

Magische wereld

Sekteleden van HIJS hebben nu dan ook toegang tot de nieuwe track Rise Up, inclusief bijbehorende video. Er zijn invloeden te horen van Portishead en Franse producers zoals St. Germain en Air. “En dan is het ook nog een samenwerking met Huda en Nederlands’ meest ‘saxy’ jazz-icoon Benjamin Herman. Met het beeld en het geluid vorm ik graag een compleet verhaal; een magische wereld waarin je kunt verdwijnen. In de video heb ik een nieuwe stap gezet in het schilderen met beeld en geluid. Er zijn urenlange opnamen gemaakt van vallende inkt in een met water gevuld aquarium.”

Die beelden schoot hij overigens niet zelf. “Na mijn vorige video Butterfly besloot ik nooit meer zelf een video te maken. Die had ik namelijk zelf ge-edit en in elkaar geknutseld, waarna ik overspannen en schuimbekkend met een duim in mijn mond in de hoek van de kamer ben geëindigd onder een roze dekentje.” Dus liet hij na een oproep aan videomakers die struggle over aan Marcel Borsboom. Zijn wervelende inktbeelden zijn vervolgens geanimeerd en verwoven met footage die Huda en Delic zelf schoten in hun studio. “Daarnaast zijn er ook beelden aan toegevoegd die we met hulp van René Huwaë schoten in Hong Kong in 2018.” Het resultaat is een ruim vijf minuten durend en even psychedelisch als cimematografisch werk. Op zijn YouTube-kanaal zijn diverse making-of-video’s te vinden.

Naast Delic’s aloude liefde voor triphop is er voor de liefhebbers nog een prachtige anekdote: “De vioolsolo die aan het eind van Rise Up te horen is, komt uit opnamen die ik vijftien jaar geleden maakte met een violist voor het Opgezwolle-album Eigen Wereld.”

En zo maakt Delic de cirkel rond; met behulp van zijn vrouw, een jazz-icoon en zijn rijkelijke archief is er nu dit nieuwe meesterwerk. Rise Up is het startschot van meerdere releases van zijn hand. Stream ‘m op Spotify en check de video hieronder.

Geplaatst door bowie op 3 oktober 2020