Delftcepticons

“Delftcepticons” begint veelbelovend met Recognition van Nicotine dat dezelfde beat heeft als Sender 2 Addresser van Nicotine’s debuut Bonobo Politics uit 2002. Goede zang en een lekkere vibe op een aanstekelijk R&B/hiphopnummer. Waar Rajan & Felix in Celebration ook prima zanglijnen en raps leveren op een laidback beat, slaan Vas! ft. Spliff & KISA de plank mis op Praatjesmakerzz. De beat boeit niet en de flows en teksten zijn heel matig (“Ik zou er maar voor waken, jullie kunnen me niet raken / Maar ik laat me niet afkraaaakuuuuh”).

Undagroundaz komt positief, maar niet krachtig op Make U Mine met een erg vervelend refrein. Kwaliteit troef op Play The Game van Longplayers (winnaar van de Grote Prijs 1999 in de categorie Dance) waar op een dope hiphopbeat met gitaarriff strakke raps gespit worden. DJ Rockid & Y. Wielenga brengen afwisseling met een toffe hiphopinstrumental waarop DJ Rockid (tegenwoordig ook League Of XO Gentlemen) bewijst niet voor niets Turntablized Champ 2002 te zijn.

In Where The Caroussel Spins Thought vertellen Maximus Prime & Royal waar hiphop voor staat en wat het voor ze betekent. Af en toe sijpelt de vergelijking met Aesop Rock naar boven, en hoewel de flows strakker gekund hadden, is dit toch een aardige track. Geneius-D begint ok en flowt aardig met maatschappijkritische teksten, maar lyrics als “Wat voel ik mij een oen, net als een schoen kom ik aangelopen” kunnen natuurlijk niet, evenals het spuuglelijke refrein van J.O.B., Kelly & Fabian.

De mannen van 2Flex droppen Engelstalige raps in een boerenkoolaccent en flowen niet op een vrolijke relaxte beat.
Miss Double Dee & Shubu doen redelijke dingen op het hiphop/R&B-achtige Soldier, Illements maakt melodieuze verfrissende hiphop, maar weet de aandacht niet vast te houden. Dat doet Deep Valley ft. Genesis evenmin: slechte flow, te simpele teksten (“Ik wil rechtvaardigheid, ik heb schijt met de overheid / Een nieuw beleid, allochtonen, autochtonen staan bij jullie in het krijt”). Ook H.I.D.O. (Hoogleraren In De Onzinkunde) komen onovertuigend (“De toekomst is een last, wat ben jij voor ’n rare kwast”) met slechte raps op een uptempo beat.

Human beatboxer N3 & Psar doen leuke dingen op het korte tussendoortje Now Y’all Know, en Spelen Met Vuur van J.O.B. heeft een dope duistere beat waar helaas dan weer minder op gebust wordt. Doe Je Ding van Lastpak is een nummer met hiphop-, rock-, en reggae-invloeden waarin Lastpak een opvallend goede, nonchalante flow tentoonspreidt en een partyvibe centraal staat.

Genesis & M-ill & Shyflow krijgen het nadeel van de twijfel, Reunited Skills komt aight omdat ze lekker relaxt hun ding doen op een beat die je even heerlijk onderuit laat zakken. Creatief is het instrumentale Uit Delluf van NIKSone & Psar & C7, ok is Reality van Reunited Skillz, dope is de instrumentale afsluiter Odeebeez van DJ Rockid.

Delftcepticons toont dat er enkele talentvolle artiesten in en rond Delft actief zijn en is zonder meer een goed initiatief, laat dat duidelijk zijn. Dat echter ook beginnende acts maar meteen een track op de verzamel-cd leveren vind ik zelf minder omdat dit de kwaliteit van Delftcepticons niet ten goede komt. In de hedendaagse hiphopscene zitten weinig heads meer te wachten op half werk en ondermaatse tracks voeren toch wel de boventoon op deze cd die slechts enkele uitschieters kent. Artiesten en stijlen voldoende laten rijpen alvorens ermee voor de dag te komen, is tenslotte geen doodzonde.

Tracklist:
01. Nicotine – Recognition
02. Rajan & Felix – Celebration
03. Vas! Ft. Spliff & KISA – Praatjesmakerzz
04. Undagroundaz – Make U Mine
05. Longplayers – Play The Game
06. DJ Rockid & Y. Wielenga – Noize
07. Maximus Prime & Royal – Where The Caroussel Spins Thought
08. Geneius-D ft. J.O.B., Kelly, Fabian – Het Leven Door Mijn Ogen
09. 2Flex – Love & Hate
10. Miss Double Dee & Shubu – Soldier
11. Illements – Do You Wanna Lose?
12. Deep Valley ft. Genesis – Rechtvaardigheid
13. H.I.D.O. – Een Soort Van Wederkering
14. N3 & Psar – Now Y’all Know
15. J.O.B. – Spelen Met Vuur
16. Lastpak – Doe Je Ding
17. Genesis & M-ill – Don’t Judge 2 Soon
18. Reunited Skillz – Chicken Feet
19. NIKSone & Psar & C7 – Uit Delluf

BONUS tracks
20. Reunited Skillz – Reality
21. DJ Rockid – Odeebeez

Meer info: http://www.delftcepticons.nl

Geplaatst door bowie op 2 oktober 2003