Del the Funky Homosapien – the 11th hour DVD

30-plusser Del The Funky Homosapien begon zijn carriëre als 17 jarige met een major-deal via Elektra. Zijn debuut I Wish My Brother George Was Here werd zowel door critici als het grote publiek goed ontvangen. De single Mistadobalina bereikte de top 10 van de Nederlandse Top 40. Toen ik 15 jaar geleden mijn eerste cd-speler kocht liep ik van Radio Modern direct door naar Plastic Fantastic om van het overgebleven geld mijn eerste cd te kopen. Een maand lang was Del’s debuut mijn eerste en enige cd. Ook zijn tweede album No Need For Alarm ken ik van voor naar achter, maar daarna ben ik de interesse in The Funky Humanbeing grotendeels kwijtgeraakt. Voor een dvd van de excentriekeling die Del is kan ik op voorhand echter wel warmlopen.

The 11th hour dvd is een warmmakertje voor het binnenkort te verschijnen en gelijknamige vijfde solo-album van de volle neef van gangsterrapper Ice Cube. De dvd begint veelbelovend met: “Here’s the man, the myth!” Wanneer het zwarte beeld langzaam overgaat in videomateriaal staat Del op een podium het geweldige Ahonetwo, Ahonetwo ten gehore te brengen. Ondertussen verschijnen er tekstballonnen met info over Del in beeld. Soms staat het beeld ook even stil, verandert het in een tekening van de rapper en komt er meer biografische info in beeld. Dit alles terwijl de audio van het concert allemaal doorloopt. Een prima afwisseling van de met twee camera’s gefilmde show. Ik kan hieruit concluderen dat het gebrek aan geld ruimschoots is goed gemaakt met liefde voor de artiest zijn muziek. Was deze aanpak maar op de hele dvd van toepassing.

Wanneer de eerste paar live-tracks zijn geweest en de inventieve info-momenten gestopt zijn belanden wij bij Del thuis. Op het tapijt ligt hij te midden van zijn tevens op de grond staande apparatuur. Dan gaat de deurbel. Het blijkt zijn moeder te zijn die hem een sapje komt brengen. Ze wil liever niet op de camera. Vervolgens zien we Del in de supermarkt. Hij koopt broccoli, snoep en een aantal magazine’s waarvan we de omslagen niet te zien krijgen. Dan rekent hij af, geeft een medewerker de gelegenheid om een shout-out in de camera te doen, en neemt plaats op de achterbank van een auto. Dan zijn er weer wat live-beelden en wat opvalt is dat Del wel vaak songs afsluit met een freestyle. Dan zijn er weer wat opnames bij hem thuis. Hij is maar gewoon gebleven die Del. Hij woont in een klein huisje in Oakland en zoals we kunnen zien vouwt hij ook gewoon de was op en ontstopt hij zelf de gootsteen wanneer het water niet wegloopt. Het is duidelijk dat de producer van deze dvd er nooit over na heeft gedacht om wat vragen voor Del op papier te zetten. Grant James is waarschijnlijk met zijn camera en een shitload aan lege tapes naar Del gereden met het idee om Del een paar dagen in zijn eigen omgeving te filmen. Dit levert uiterst saai materiaal op waar je geen moer wijzer van wordt. Del is niet te beroerd om te praten, maar de cameraman houdt het slechts bij een instemmend ‘yeah’ en faalt om door te vragen. Hierdoor zijn de vermakelijke stukjes beeld op één hand te tellen.

En zo sleept deze release zich naar het einde toe. Vlak voor de credits is eindelijk te zien waar deze dvd de kijker warm voor moest maken, namelijk The 11th Hour cd. Met een beatloop van Casual op de achtergrond typt Del zijn tekst in een Word-documentje. Daarna neemt hij de eerste takes voor deze Lay Low getitelde track op. Zijn laatste woorden zijn dat The 11th Hour net zo funky als zijn debuut gaat worden. Als hij de productie niet aan Grand James over laat gaat hem dat vast lukken.

Tracklist:
01. Ahonetwo, Ahonetwo / Fake As Fuck
02. Intro To Del’s Lifestyle
03. Positive Contact
04. Conceptualizing 11Th Hour
05. Virus
06. Career & Life Improvement
07. Promoting Full Circle
08. If You Must
09. Music Theory
10. Mistadobalina / Freestyle
11. Recording Process
12. Dr. Bombay & Outro

Meer info: http://www.myspace.com/delthefunkyhomosapien

Geplaatst door bowie op 15 september 2006