Del The Funkee Homosapien – Elektra Years KMD – Best of KMD

Zowel Del als KMD werden halfweg jaren negentig door label politics van Elektra records gegooid. Nu komen er van beide groepen greatest hits compilaties uit die bestaan uit nummers uit die periode.

We beginnen met Del’s Elektra years, in zijn Elektra years heeft Del maar twee albums uitgebracht. Omdat het wat makkelijk is om gewoon wat nummers van die twee albums op een CD te gooien zijn er ook nog een aantal remixen van de bekendere nummers opgezet. Vooral de remixes die SD50 van Made in America en Hoods Come in Dozens gemaakt heeft zijn de moeite zeker waard. Ook de Casual remix van Wrong Place is de moeite waard. Zo staat er toch genoeg op om ook de mensen die de originele albums al hebben nog aan te trekken. Voor mensen die de oude albums helemaal niet hebben is dit zeker een aanrader, Del is een van de beste MC’s die er op de aardbol rondloopt en dit is een mooie afspiegeling van hoe hij in het begin klonk.

Een groot nadeel vond ik de grote sticker met het Hieroglyphics logo op het CD hoesje. Ik heb namelijk van Hieroglyphics vernomen dat Del zelf helemaal niets in te brengen heeft gehad met betrekking tot dit album. Ook het artwork en de tekst in het boekje doelen er op dat het wel zo is. Dit doet me denken aan de manier van werken van Elektra in de jaren negentig. Sneaky shit waardoor ik het album eigenlijk niet meer wilde kopen, je steunt de artiest er toch niet meer mee. Ook is het jammer dat er geen nummers van het album Future Development op staan, dit is het album dat Elektra niet uit wilde brengen en is te zien als de brug tussen Del vroeger en Del zoals hij nou is.

Dan het greatest hits album van KMD, KMD is de oude groep van MF Doom die toen nog de naam Zev Love X droeg, samen met broer Subroc en Onyx the Birthstone Kid (wie heeft die namen bedacht) maakten ze twee albums, daarna verliet Onyx de groep door meningsverschillen en kwam Subroc om in een auto ongeluk. Het tweede album van KMD, Black Bastards, werd nooit uitgegeven door Elektra. Ze waren het niet eens met de controversiële hoes, een tekening van ‘Lil Sambo’ die aan een strop hangt. Dit was gewoon een smoes om het hiphoprooster van Elektra flink uit te dunnen want ook Del werd rond die tijd genegeerd. Het voordeel van KMD’s greatest hits is dat er wel nummers van Black Bastards op staan (moest ook wel want ze hebben anders maar een album) Dit album wordt op Nature Sounds uitgebracht met medewerking van MF Doom, hier wordt de artiest dus wel netjes betaald voor het werk.

Het probleem met The best of KMD is echter dat er helemaal niets nieuws op staat, alle nummers die op het album staan stonden ook gewoon op de albums. Het minste wat ze hadden kunnen doen was Plumskinz, een nummer dat op Black Bastards om onbekende redenen in tweeën was verdeeld, als een compleet nummer op het album zetten. Ook had ik graag de Gas-Face Refill op dit album gehoord, nu staat er op dit album niets wat de eigenaars van de originele albums nog niet hebben. Maar de mensen die de originele KMD albums niet hebben kan ik maar een ding adviseren: haal deze shit in huis! KMD is de beste jaren negentig hiphopgroep die je nooit gehoord hebt, de producties en de teksten zijn echt geweldig.

Voor beide albums heb ik goede redenen om ze niet te kopen, als je de label politics echter opzij legt is het Del album wel iets waar de echte fan zich ook in kan vinden, die van KMD niet. Mensen die niet veel van deze muziek in huis hebben zijn het beide dikke aanraders die niet in je collectie misstaan. Daarom is het moeilijk om er een goede rating aan te geven

Tracklist Del:
01. Mistadobalina
02. Made In America (SD50 Remix)
03. Dr. Bombay
04. Wrongplace (Casual Remix)
05. Wack MC’s
06. Ahonetwo, Ahonetwo (Remix)
07. Catch A Bad One (Remix)
08. Sleepin’ On My Couch
09. Eye Examination
10. Burnt
11. Missing Link featuring Dinosaur Junior
12. The Undisputed Champs featuring Q-Tip & Pep Love
13. Hoodz come in Dozens (SD50 Remix)
14. Mistadobalina (Remix)
15. Ahonetwo, Ahonetwo
16. Dr. Bombay (Remix)

Meer info: http://www.rhino.com

Tracklist KMD:
01. Mr. Hood At Piocalles Jewelry / Crackpot
02. Who Me
03. Trial N Error
04. Hard Wit No Hoe
05. Mr. Hood Gets A Haircut
06. 808 Man
07. Humrush
08. Peachfuzz
09. Preacher Porkchop
10. Garbage Day
11. What A Niggy Know
12. Sweet Premium
13. Smokin’ That Shit
14. Contact Blitz
15. Black Bastards
16. Sounded Like A Roc
17. Plumskinz
18. Popcorn
19. Nitty Gritty (Remix)

Meer info: http://www.nature-sounds.net

Geplaatst door bowie op 19 maart 2004