deHop

deHop, de wat? deHop! En alweer de laatste en derde editie van dit nieuwe concept. Met producer Evil Dee (Beatminerz/Black Moon) en rappers Stickz, Rico en Duvel werd een track ter plekke gemaakt…

deHop is een nieuw initiatief van 90 square meters, Hendsum and Young en Heineken ter bevordering van de creativiteit in de Nederlandse hiphopscene. Het concept werkt als volgende; een top-producer, een paar rappers en een grafisch ontwerper komen samen op een bijzondere plek in Amsterdam, creëeren dezelfde avond een hiphoptrack en performen die life voor 150 a 200 ‘hiphopliefhebbers’. De producer maakt ter plekke de beat, de MC schrijft een rhyme en de ontwerper maakt een platenhoes. De volgende dag gaat het materiaal naar de platenperserij en 3 weken later is er een kant en klare 12inch gedrukt.

Na twee eerdere edities van deHop was voor deze laatste editie producer Nottz uit de USA uitgenodigd. Bekend van producties voor o.a. Busta Rhymes, Biggie, Snoop Dogg en vele anderen zou je niet zeggen dat dit een verkeerde keus is geweest. Helaas bleek op het vliegveld het tegendeel toen bleek dat Nottz nergens te bekennen was. Paniek was van korte duur aangezien Evil Dee (Blackmoon) in het land was om voornamelijk bij Knockout te draaien. Die hookup was makkelijk gezet en zo was DJ Evil Dee vanaf 6 uur in de Caroussel (pannekoekhuis) op het weteringscircuit in A’dam, wat zich als de locatie van deze derde hop editie verleende, druk bezig met het brouwen van die beat. Voor de vocalen waren overigens niet de minste MC’s uitgenodigd. Men kon wel stellen dat de top van Nederland aanwezig was. Stickz en Rico (Opgezwolle) en rijmpappi Duvel (DuvelDuvel) waren er om die beat vol te spitten.

Zoals de naam van het pannekoekenhuis al aangaf is het gebouw als een draaimolen. Met in het midden de gehele set van Evil Dee, de Engelse ontwerper Jake STB, en een plek waar de MC’s konden schrijven en opnemen was het zo gemakkelijk opgezet en verzamelde de hoge opkomst aan ‘hiphopliefhebbers’ zich zo om het spektakel heen. Gezegd moet worden dat het binnen focking koud was om het maar simpel te formuleren. Gelukkig werd men binnen warm gehouden met gratis poffertjes die goed te eten waren overigens. Evil Dee had z’n homie Brotha L ook meegenomen en de tijd tikte flink door. Er kwamen op een bepaald moment twee beats op de plank te liggen waarop de host MC FIT het publiek liet bepalen in overleg met Duvel, Stickz en Rico welke het werd. Er werd gekozen voor de eerste wat een vrij kale, up-tempo, mid negentiger jaren boom-bap beat is met een vrij simpele sample van james brown of iets in die trend. Zeg maar Blackmoon met een hogere versnelling. Ik was zelf zeer benieuwd hoe de MC’s hierop zouden klinken…

Na enige tijd waren de teksten geschreven en ging Stickz voorop met het inspitten van z’n lyrics. Hiervoor had eerst nog Brotha L over de intro lopen schreeuwen opgevolgd door Evil Dee zelf waaronder je ook een stukje live opgenomen enthousiast deHop publiek hoort schreeuwen. Meneer Dee sluit zijn zegje natuurlijk af met het bekende: “Evil Dee is on the mix so come on, kick it!” Stickz kwam moeizaam op gang met het inspitten, maar niet onterecht als iedereen op je vingers kijkt. Hierna komt Duvel erin met z’n verse en Rico sluit het geheel subtiel af. Vervolgens hoor je een refrein waarin ‘Opgeduveld’ samen te horen is en hierna weet JAWAT nog een graantje mee te pikken voor de Outro die samen met Evil Dee deze waardige party banger weet af te sluiten.

Dit alles heeft de derde 12" opgeleverd, een collectors item, die herinnert aan deze bijzondere avond. De hoes van de twelve vind ik ook persoonlijk de meest aansprekende van alle drie deHop edities geworden. Al met al een heerlijke avond en hoop ik meer van dit soort initiatieven te ondervinden in de toekomst!

Meer info: http://www.dehop.com

Fixtures:
Hoogtepunt: De gehele track horen na de lange inspit sessies + de poffertjes.
Dieptepunt: De kou in het gebouw.
Bier: De eerste was gratis.
Wc: gratis
Garderobe: n.v.t.
Fotograferen: Yeah!
Geluid: Goed
Bezoekers: Volle ‘Zaal’
Damage: alleen voor genodigden.
Cijfer: 8,5

Geplaatst door bowie op 8 december 2004