Degelijke theatershow van Brainpower in Diligentia

Brainpower houdt van het podium. Eind jaren ’90 was hij vaak host in Paradiso en in diezelfde periode trad hij vaak op met zijn vaste DJ TLM of volledige liveband. Door zijn jarenlange ervaring heeft de MC geen enkele moeite met het bespelen van het publiek, dat deze avond gemêleerd van samenstelling was. Ouders met kinderen, scholieren die in het kader van CKV waren gekomen, pers en hiphoppers; iedereen was vertegenwoordigd. Op rustige wijze komt Brainpower het podium op en vraagt of Den Haag er zin in heeft. Na een positief antwoord gaat de MC van start met wat oudere tracks, waaronder het mooie Even Stil, wat mij betreft één van de beste nummers die hij ooit gemaakt heeft.

Op de achtergrond doet TLM de back-ups en is de clip te zien. Meer decor is er feitelijk niet. Dat is op zich wel wat magertjes voor een theatertour, die op deze manier meer weg heeft van een cluboptreden in een wat andere setting. Het verschil zit hem in de meer ontspannen sfeer en Brain’s verhaaltjes ter introductie van bepaalde nummers. Zo vertelt de rapper bijvoorbeeld hoe hij in contact is gekomen het hiphop en dat hij al jarenlang fan was van Freek de Jonge en het daarom als een eer beschouwt dat hij een duet met de cabaretveteraan kon maken.

Het materiaal is een goede mix van zijn verschillende kanten. De introspectieve kant met het nog steeds indrukwekkende Je Moest Waarschijnlijk Gaan en De Vierde Kaart, zijn brag-kant met Pro en zijn freestyle-kant met een leuke Supernatural-achtige sessie waarbij het publiek objecten/onderwerpen mocht aandragen. Afsluitend deed hij een aantal tracks van zijn nieuwste dubbelaar Hart/Hard, waaronder de nieuwe single Boks Ouwe.

Brainpower bewijst dat hij ook in het theater zijn mannetje kan staan. Alleen kan het genre ‘hiphop-in-theater’ nog wel een stuk verder groeien. Meer decor(s) en net wat meer afwisseling in de regie zou het geheel wat levendiger maken. Maar los daarvan is het een aparte belevenis om hiphop vanuit een stoeltje in een chique theater mee te maken. Hiphop in Nederland wordt steeds volwassener en dat is mooi om te zien.

Meer tourdata

Fixtures:
Entree: 16 euro
Bier: gratis consumptie bij een kaartje, dus zou het niet weten
Gaberobe: gratis
Geluid: in orde
Hoogtepunt: gedeeltelijke acapella van Je Moest Waarschijnlijk Gaan
Dieptepunt: geen
WC: gratis
Fotograferen: Nee
Bezoekers: de zaal was ongeveer voor driekwart gevuld
Cijfer: 7,0

Geplaatst door bowie op 23 april 2008