Definitive Jux presents…II

Wat High & Mighty met Eastern Conference kan, kan ik met Def Jux moet El-P gedacht hebben. Net als zijn vorige label maatjes (beide Rawkus) brengt hij een verzameling nummers uit van artiesten waarvan we zeer binnenkort wat kunnen verwachten.

Met twee classic albums in 2001 (Labor Days en Cold Vein) heeft El-P zijn eigen label Def Jux een vliegende start gemaakt. Om aan te geven dat Def Jux het niet alleen van deze twee albums hoeft te hebben brengen ze deze verzamelaar uit. We kunnen overspoeld worden met een hele reeks dope hiphop.

Het album begint met The Weathermen, de supergroep van Def Jux. Met als leden El-P, Vaste Air, Jakki the Motha Mouf, Copywrite, Yak Ballz en al het andere talent wat er zoal in en rond de Def Jux studio rondhangt. De track ‘Same as it Never Was’ is geproduceerd door El-P. De man die op tv vertelde dat hij geen blije beats kan maken laat dat op deze track ook weer horen. Een spacey beat die El-P zijn productie capaciteiten typeerd, ERG vet. Mr. Lif en Murs doen het samen op ‘Sneak Preview’. Toen ik dit voor het eerst zag dacht ik dat ik twee stukjes van één minuut kon verwachten van beide artiesten, niets was gelukkig minder waar, het is een hele track waarop de twee samen tekeer gaan.
Murs, één van de hardst werkende mensen in de hiphopindustrie (veel solo releases, veel features, project met Netherworlds, project met 2Mex als Brain Busters, Thee Melancholly Gypsies etc.). De track ‘Sneak Preview’ is heel erg vet. El-P bewijst eens te meer het produceren erg goed onder de knie te hebben, het zijn niet alledaagse producties maar de productie van ‘Sneak Preview’ is één van zijn beste tot nu toe.
Camu Tao is een rapper die ik met zijn groep beter vond dan solo. De twelves die hij uitbracht hadden Jay-Dee achtige beats en waren over het algemeen erg saai. ‘Hold the Floor’ heeft me positief verrast. De door PRZM geproduceerde beat is erg vet, het refrein is aanstekelijk en Camu Tao is toch niet zo’n kutrapper als dat ik altijd dacht. RJD2 laat op ‘I Really Like Your Def Jux Baby’ horen dat ook instrumentale albums het waard zijn om naar uit te kijken. De afwisseling en de samples die erin zitten maken dit niet een saai 4 minuten lange beat, maar meer het idee dat je in een film zit. ‘Paper Mache’ door de voor mij redelijk onbekende Masai Bey is een heel dope nummer.
Cannibal Ox’s Vast Aire en Vordul brachten zo’n twee jaar geleden onder de naam Atoms Fam met hun vrienden al een album uit, ze zijn Atoms Fam niet vergeten en die gaan nu via Def Jux ook aan de weg timmeren. Het Atoms Fam album was niet slecht, maar als ‘Mic Molest’ een voorbeeld is van hoe het nieuwe album gaat klinken ben ik bang dat die in de vergetelheid gaat raken. Eén van de eerst komende Def Jux releases is El-P zijn solo LP. Twee tracks zijn alvast op deze compilatie gezet ‘Dr. Hell No and the Praying Mantis’ ft. Vast Aire van Cannibal Ox en ‘Stepfather Factory’ doen me alleen maar meer verlangen naar zijn solo album.

Een dope verzamelaar, met een stuk of 7 tracks die vaak op herhaling kunnen. Def Jux heeft genoeg dope artiesten om de komende drie a vier jaar classic albums uit te brengen. Weer een lichtpuntje in de hiphop scene die volgens veel mensen met de dag slechter wordt.

Tracklist:
01. Same As It Never Was – The Weathermen
02. Dead Pan – Aesop Rock
03. Sneak Preview – Mr. Lif & Murs
04. Hold The Floor – Camu Tao
05. F.U. For Failure Ugly – Rob Sonic
06. I Really Like Your Def Jux Baby Tee – RJD2
07. Paper Mache – Masai Bey
08. Fulcrum – Mr. Lif Ft. Opio
09. Dr. Hell No & The Praying Mantis – Masai Bey
10. Mic Molest – Atoms Family
11. Freak Show – Y@k Ballz
12. Stepfather Factory – El-P

Meer info: http://www.definitivejux.net

Geplaatst door bowie op 31 december 2001