Definitie Van Dopeheid VIII

Vrijdag 4 februari, de dag dat het carnaval overal losbarstte, was er toch 'gewoon' de achtste editie van Definitie van Dopeheid geprogrammeerd in 013, Tilburg. Of gaat Hiphoppend Brabant liever niet hossen? Het was in den beginne nog vrij rustig, maar yo, als je dan de St. Andries MC's op de line-up zet, ben je verzekerd van een goedgevulde zaal. Met een bus waren zo'n 60 fanatieke supporters van deze formatie meegereisd vanuit Antwerpen.

Maar eerst was het de beurt aan Kareemineel en Dwarsligger om deze editie te openen. Opvallende keuze om deze finalist van de Grote Prijs als opener te kiezen. Hoewel het publiek nog een beetje los moest komen, hadden deze twee MC’s zeker een goede warming-up gegeven. De beats waren zeer dope en de teksten behoorlijk maatschappijkritisch èn herkenbaar. Tevens was dit voorlopig het laatste optreden van Dwarsligger die zich onderscheidt door z’n voorkomen en zijn expressies. Kareemineel zorgde dat je met 2 benen op de grond staat en vertelde ook nog even hoe het zat met de hedendaags staat van Hiphop. Hoe stoer de gemiddelde MC zich voordoet, hoe slecht de onderwerpen zijn en dat de boodschap achterblijft, maar men zich wel graag laat horen als er een bekende Nederlander wordt vermoord.

Al snel hierna volgde de show van Macro & Che. Gasten waar ik redelijk wat over gelezen heb, maar nog nooit iets van gehoord of gezien had. Ze openden sterk en hun optreden zat vol energie met tussendoor nog wat freestyles die Macro behoorlijk makkelijk flowde. Een collabo track met een van de St. Andries Mc’s (Scale) deed het ook goed. Hier zit potentie in!

Tussen de acts door draaide DM Daan en later ook D-Flxz. Jammer dat ze een beetje op de achtergrond bleven en de tijd te kort was om een redelijke opbouwende set te geven. Toch werden er dope platen gespind.

Climax, in de betekenis van het woord was dit zeker niet van toepassing. Dit was toch wel de minste act van de avond. Lucky stond z’n mannetje wel en werd goed ondersteund door Tyrone met z’n zeer zware stem. Welke ook nog een rap deed in het Surinaams, leuk voor de afwisseling. DNS zorgde ervoor dat het niveau nog een beetje omhoog ging door te laten zien dat hij een goede turntablist is met het nodige beat juggling en scratching.

Na de afkondiging door Neo en Dingo begon de crowd nu toch wel redelijk hype te worden en dan voornamelijk de meegreisde Belgen. Dit maakte de overige bezoekers nieuwsgierig. Want ja, welke Nederlandse act krijgt het voor elkaar om een bus vol aanhang mee te krijgen. De St. Andries MC’s, onze zuiderburen, lukte dat wel. Drie MC’s (KG, Arkis en Scale) en twee DJ’s van de Cutfellaz kwamen het podium op. Met veel lawaai werden ze ontvangen en aan de reactie van de fans leek het alsof de ene naar de andere hit werd gedaan. Terwijl de meeste Nederlandse peeps niets van de teksten verstond, werd er zeker wel waardering getoond voor de producties en het optimisme waarmee ze op het podium hun ding deden. Vooral Scale viel op met zijn scherpe stemgeluid. In een woord: Bouyaka!

Door hun link met de crew KGV uit Tilburg heeft 0118-Vier naast Zeeland ook in Tilburg al een behoorlijke bekendheid opgebouwd. Met open armen in de lucht werden ze dan ook ontvangen. Tracks van hun debuutalbum ‘Flessepost’ werden gedaan en in een nieuw jasje gestoken door te rijmen over nieuwe producties van o.a. Devious en Hugo. Een leuk voorproefje van wat er dus nog komen gaat van deze mannen. Vinnie viel op door zijn trendy (carnavals)pet maar was tegelijkertijd niet altijd goed verstaanbaar (volume muziek stond af en toe te hoog t.o.v. mic-volume). Een gastoptreden was er van Weks op een remix van ‘Praatgroep’. Zijn verse bij bijna elk optreden verlangt naar meer van deze gast. Na al heel wat optredens van 0118-Vier gezien te hebben was dit weer vers voedsel. En zo hoort het ook…vernieuwing in het huis.

De stemming was nu echt goed, tijd voor de hoofdact: De Amersfoortse Coöperatie. Het optreden was vet, vrij afwisselend maar niet overweldigend. Duidelijk was dat Jiggy Djé, ook al is hij de kleinste, met kop en schouders boven de rest uitstak. Deze MC weet wel hoe je de aandacht van het publiek behoudt. Eerst al rijmend onder de mensen komen en daarna ook nog eens flink tekeer gaan in de pit. Met wat ouder materiaal, wat nieuwere dingen en een gastoptreden van Tenshun was het al met al een goede afsluiter van een avond die goed gevuld was en waarbij alles lekker snel op elkaar aansloot. Moelijk om de volgende 2 edities (die 10de editie wil de organisatie sowieso halen) weer zo compleet te maken. We wachten het af…

Fixtures:
Hoogtepunt: Jiggy Djé
Dieptepunt: geen
Bier: 1 munt (= +/- 1,60)
Wc: dope design! gratiz
Garderobe: 0,80 euro
Fotograferen: jep!
Geluid: goed
Bezoekers: circa 250
Damage: 10 Euro’s
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 20 februari 2005