Definitie Van Dopeheid V

Vrijdag 19 december vond de vijfde editie plaats van Definitie Van Dopeheid in de Kleine Zaal van 013. De headliner was Onderhonden die de gelegenheid gebruikten om hun nieuwe videoclip te presenteren.

In de trein van Amsterdam naar Tilburg las ik in een versgekocht tijdschrift een artikel, waarin de dood van rapper 50 Cent werd voorspeld. De rapper zou zich dusdanig als gangster profileren, dat hij wel snel door een kogel moet sterven. Geheel volgens de waarden en normen die gelden in die scene. Die scene. Die ook hier in Nederland wordt gezien als de norm voor wat hiphop is. Vraag maar eens aan een willekeurige Nederlander naar de definitie van hiphop. Grote kans dat ze komen met woorden als luxe, vrouwen en geweld. Ze hebben geen idee wat zich afspeelt in de zalen in het land. En de schrijver van het artikel dat ik las blijkbaar ook niet. Die gast is stapelgek! Hiphop heeft hier in Nederland helemaal niets, maar dan ook niets met gangsters te maken. Hou toch op met dat beeld naar het Grote Publiek te sturen. Creativiteit, hard werken en iets te vertellen hebben is waar de Nederlandse hiphop-cultuur om draait. En dat is dope! Hoe dope? Dat zou vanavond wederom blijken op de eerste jubileum-editie van Definitie Van Dopeheid: de vijfde.

DM Daan en D-Flxz zorgden dat er een lekkere vibe ontstond in de langzaam voldruppelende zaal. Om half tien werden de eerste MC’s aangekondigd door Neo en Locomotief: 4 Ons hiphop in de zaal. Mic en Vence namen het overgrote deel van de woorden voor hun rekening. Fix verzorgde de back-ups. Goed op elkaar ingespeeld en met zieke flow. Het was lang geleden dat ik ze live gezien had en daarom was de progressie duidelijk zichtbaar en hoorbaar.

Bleek was kort voor DVD nog geboekt om Swift te vervangen. Hij kwam wederom zeer dope. Samen met Mista Sweet op de wielen. Vooraan in de zaal werd lekker gebounced, maar het publiek stond over het algemeen erg afwachtend te kijken. Vond ik persoonlijk vrij wack van de heads. Hiphop in me bloed. Wut! De Supreme Court CD’s die Bleek aan het eind van de show uitdeelde aan het publiek kwamen in goede handen bij de liefhebbers.

Depressie kwam luid en zuidelijk. Zij prezen terecht het nu al legendarische ‘Definitie Van Dopeheid’. Depressie had ik net zolang niet gezien als 4 Ons en wederom viel de vooruitgang op. Goed contact met de zaal en ook hier dope flows.

De zaal was ondertussen tot achteraan gevuld. Het grote filmdoek werd gevuld met de videoclip ‘Op de vlucht’ van Onderhonden. Je ziet de Honden in een vluchtelingentent staan in een voetbalstadion. Het doel is dat duidelijk wordt dat de helft van alle 40.000.000 vluchtelingen bestaat uit jongeren. De track maakt onderdeel uit van het project Kettingrap. Je kun via www.kettingrap.nl je eigen bijdrage leveren aan deze track die ook via die site ge-update zal worden met de verse bijdrages. Na de clip was het tijd voor de hoofdact. Het leek er erg op dat het aanwezige publiek speciaal en alleen voor de Onderhonden naar 013 was gekomen.

Casto stond ook al op de allereerste editie van DVD en rockte dus voor de allertweede keer. Ook Oscar X was geen onbekende voor de DVD-ganger. Dit keer had hij de host-mic ingeruild voor een rap-mic. Nieuwe tracks en ouder werk volgden elkaar op. De zaal kolkte voorin behoorlijk. Pogo en stagedives! De heren bestempelden zichzelf als Wack En Waardeloos, maar bewezen een goed feestje te kunnen bouwen. Toen het optreden van de Onderhonden voorbij was keek ik om en de zaal was plotseling flink leeggelopen.

Voor die enthousiaste heads was er de open mic en die werd wederom geopend door Macronizm gevolgd door o.a. Borrie 9, Sir Sore, Loco, Toby, Neo, nog eens Neo en ook Def P. Dope beats met hier-en-daar een dope flow, een freestyle of geschreven ish.

Op de afterparty in Cul de Sac had ik niet verwacht dat de Onderhonden nog represent zouden zijn. Ze hadden behoorlijk staan bouncen in 013, maar tot mijn verrassing hadden ze nog energie en tekst over om tot het einde toe door te gaan. Def P zat total loss op het podium in een pose die me deed denken aan een illustratie van hemzelf. Op de tekening zit hij namelijk ook uitgeput met zijn lange benen vooruit en zijn rug tegen de muur zijn kunst uit te venten. Maar wel gewoon blijven representen en tot het einde ervoor gaan. Props. Dope platen werden ook hier weer gedraaid door Daan, ondersteund door Zebulon.

Ik heb wederom een dope Definitie Van Dopeheid beleefd in 013. Anders dan de voorlopers, omdat het publiek dit keer duidelijk op de headline afkwam, maar daarom niet minder. En wederom zag ik bewezen dat hiphop in Nederland niets te maken heeft met het thug-image dat men kent uit Amerikaanse videoclips. Geen sensatiezoekers, maar creatiepoepers.

Fixtures:
Hoogtepunt: Bleek ipv Swift
Dieptepunt: Het slapende publiek
Bier: 1,50
Wc: Gratis
Garderobe: 0,80
Fotograferen: Yep
Geluid: Erg goed!
Bezoekers: Rond de 250
Damage: 10,- Euro (inclusief de single ‘Op de vlucht’ van de Onderhonden)
Cijfer: 7.5

Geplaatst door bowie op 28 december 2003