Definitie Van Dopeheid IV

En wederom dalen wij af naar het zuiden om deel uit te maken van een nieuwe aflevering van de altijd gezellige DVD-parties.

Voor de vierde maal werd in 013 dopeheid gedefinieerd. De zaal was al vroeg goed gevuld en er heerste een gezellige sfeer. Er stonden vijf acts op het programma, dus de avond werd al rond 21:00 uur geopend door Fata Morgana uit Oss. Dit viertal viel goed in de smaak bij het publiek. Drie MC’s brachten duidelijk verstaanbare raps over toegankelijke beats, wat hun show een hoog feel good gehalte gaf.

Daarna was het de beurt aan de Woordlooiers uit Rijen, die ook uit drie rappers en een DJ bestaat. Hun beats zijn wat heftiger en opzwepender dan Fata Morgana. De nummers zijn helaas dichtgesmeerd met raps en deze spraakwatervallen werden op den duur monotoon. Dit is deels toe te schrijven aan niet al te prikkelende metaforen als: “Een schrijfstijl als deze leer je niet op school / Ik doe niet mee aan Idols, want ik ben geen idool.” Er was gelukkig wel wat meer diepgang te vinden in hun nummer over het huidige kabinet, waarbij in de intro de stem van Jan Peter Balkenende was verwerkt.

De Phillibustas, dope naam overigens, vertegenwoordigden hun Belgische stad Leuven. Op de een of andere manier sprong de vonk niet over naar het publiek. Misschien kwam het door de combinatie van nogal lome beats en het Vlaams accent, waardoor je alles nèt niet helemaal kon volgen. Hun accent klonk jammer genoeg ook door in een Engelstalige rap, waarbij ze de instrumental gebruikten van Get Urself A Gun van Nas. Het publiek kwam pas echt los bij hun freestyle. Normaal wordt er aan de zaal gevraagd of iemand een leuk onderwerp heeft, maar ditmaal werd het publiek verzocht om iets van zichzelf op het podium te leggen. Een minuut later werd er meesterlijk gefreestyled over o.a. een joint, een mobiele telefoon, een flesje en een doktersvoorschrift!

Ik had nog niet eerder van Onafhankelijk gehoord en wist dan helemaal niets van ze af. Het eerste wat me opviel was het accent. De dik aangezette r en a, dat was onmiskenbaar Almere. Daarna deed hun rijmtechniek en zelfs hun motoriek me heel erg aan Raymzter denken. Toen zag ik pas dat Raymzter’s back-up rapper Miek op het podium stond. Ik begrijp dat je wordt beïnvloed door met wie je omgaat, maar dan zou je ondanks dat toch wel met iets eigens moeten komen en dat heb ik helaas niet kunnen bespeuren. De beats en raps waren ok, niets meer niets minder.

Na het optreden van Onafhankelijk viel het me op dat de zaal al behoorlijk aan het leegstromen was. Gelukkig waren er nog genoeg heads om Spookrijders te supporten. De crew was helaas niet intact want Stefan’s schoonmoeder is onlangs overleden. Clyde stond er gelukkig niet alleen voor, want hij had Dr Doom meegenomen die de taak vervulde van DJ en back-up MC. Doom was overigens een erg goede publieksoppepper, hij deed me af en toe zelfs denken aan Maseo van De La Soul. Clyde deed voornamelijk veel oude tracks, maar dat maakte de fans niet uit. Het nieuwe materiaal bestaat uit nogal aparte beats en dat was even wennen, maar ook wel weer verfrissend na een hele avond boombap beats. Men ging massaal uit hun dak en er werd zelfs nog gepogood tijdens een paar nummers. Clyde had het tussen de nummers door een paar keer over die goede oude tijden, de jaren tachtig. Toen knalde de tune van De Heilige Koe door de speakers en rapte Clyde het nummer Pomp Het Op. Dr Doom deed ook nog even zijn ding op de mic en spitte een rauwe rap. Ze sloten de set af met Ik Ben De Man en tijdens het allerlaatste nummer Klokkenluiders Van Amsterdam nodigde Clyde iedereen uit om het podium te beklimmen. Muzikaal en tekstueel werd ik niet echt geprikkeld door het nieuwere werk, maar dat is een kwestie van smaak. Clyde beschikt over een geweldige podiumpresentatie en heeft een goede interactie met het publiek.

De avond werd afgesloten met een freestyle sessie en daarna was het tijd voor de afterparty in Cul de Sac.

Fixtures:
Hoogtepunt: Freestyle Phillibustas
Dieptepunt: Nieuw materiaal Spookrijders
Bier: 1,50
Wc: Gratis
Garderobe: 0,80
Fotograferen: Ja
Geluid: Erg goed!
Bezoekers: Rond de 300
Damage: 10,- Euro
Cijfer: 6.5

Geplaatst door bowie op 30 september 2003