Definitie van Dopeheid III

DVD oftewel Definitie van Dopeheid was toe aan haar 3e editie. En eerlijk is eerlijk: in tussen is dit DE party van Brabant geworden. Het concept is helder, Nederlandstalige crews de kans geven om in een poptempel zoals 013 in Tilburg hun ding te doen. Deze editie stond lekker vol gepland met: Stuurboord Bakboord package, Jerome XL en DRT, Ali B en de Belgische oudgedienden ABN

De party was al vrij snel packed en het publiek zorgde voor een erg goede sfeer. De Stuurboord Bakboord package (Robbie Surround, Moris & Ketama, Rauf en de Enge Mannen) mochten de aftrap verzorgen. Het was vrij opvallend dat de crews uit Nijmegen werden gepresenteerd als een SBBB package terwijl alleen Ketama & Moris zitten aangesloten bij dit label.
Robbie Surround kwam na de aankondiging door Oscar X en Neo via een onverwachte kant het podium op om zonder nonsens aan zijn show te beginnen. Helaas was dit het enige spontane gedeelte en volgde een vrij statische, krampachtige performance die de zaal niet echt kon boeien, ondanks de hypende ska-beats. Moris en Ketama brachten goed verstaanbare raps en zeer chille beats. In het kort gezegd, een zeer degelijke show! Rauf wist in zeer korte tijd de warmte waar Moris en Ketama voor hadden gezorgd om te zetten in een kille omgeving waar duistere beats en rauwe teksten de boventoon voeren. Het was dope om te zien dat de meeste headz hun support gaven aan de nog tamelijk onervaren MC, die wel een zeer energieke show neerzette. Tenslotte kwamen de Enge Mannen de package afsluiten met veel humoristische teksten zoals we die kennen. Tijdens dit optreden werd het nieuws verspreid dat er eindelijk vinyl van Meneer Ruys gaat verschijnen, goed nieuws dus!

Tussen de optredens door kregen de DJ’s DM Daan en DFLEX bar weinig tijd om een dope set neer te zetten, want de optredens volgden elkaar vliegend snel op. In dit geval stonden Jerome XL & DRT klaar om hun teksten te spitten. Eerder uitgebrachte tracks konden mij nooit echt enthousiast maken en live had ik ze nooit aan het werk gezien. Het optreden bleek een verdomd leuke bijkomstigheid te zijn. Goed verstaanbare lines ondersteund met een lekkere flow zorgde voor een dope optreden waarbij “Of je de dag plukt!?” het hoogtepunt was. Na wederom een korte pauze moesten we snel uit de weg want hij komt er aan! Ali B betrad namelijk het podium. Met veel opvallende uitspraken wist hij de aandacht van het publiek te trekken en zo het publiek voor zich te winnen. De platenlabels in het algemeen en zelfs zijn eigen platenlabel moesten het ontgelden. Naast de vele aanvallen van Ali B op verschillende instanties en zaken dropte hij zijn nummers met lekker veel show zoals we dat van hem gewend zijn. De backup van Ali B verdient hierbij nog een speciale vermelding voor zijn poetische lyrics in de Engelse taal.

ABN de laatste act van de avond had in het begin wat startproblemen maar deze werden gelukkig vrij snel verholpen zodat deze crew uit Belgie hun ding konden doen. De aanwezige headz verbruikten hun laatste energie van de avond waardoor halverwege het optreden de meeste mensen het voor gezien hielden. De show had vrij veel weg van die van twee jaar geleden in Arnhem toen ze optraden in Willemeen: weinig nieuws onder de zon dus. Na ABN was het weer tijd voor de open mic waarbij tientallen MC’s het podium beklommen. Echt soepel verliep deze overigens niet. Voor de die hards was er nog een afterparty in een cafe tegenover 013 waarbij de open mic rustig verder ging alsof ie niet gestopt was. Uiteindelijk kwamen er nog een aantal dope battles voorbij die het publiek nog een aantal keren flink geluid lieten maken, DRT en Quinte waren hierbij de MC’s die de meeste battles wonnen.

Al met al een zeer dope party waarbij hopelijk de volgende keer de DJ’s wat meer plaatjes kunnen spinnen zodat er ook gebounced kan worden.

Fixtures:
Hoogtepunt: de sfeer van de gehele avond
Dieptepunt: weinig ruimte voor de DJ’s om hun ding te doen
Bier: 1,50
WC: gratis
Garderobe: 0,80
Fotograferen: ja
Geluid: goed
Bezoekers: 300
Damage: 10,-
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 27 mei 2003