Definitie van Dopeheid II

Het tweede deel van definitie van dopeheid brak weer aan in de 013, tijd voor HIJS om een kijkje te nemen.

31 Januari: Definitie van Dopeheid part II. En bij een deel twee van een film is het altijd de vraag: Gaat hij verder waar deel 1 stopte om daarna een eigen leven te leiden of is het een slechtere versie van deel 1? Dus stelde ik mij ook dezelfde vraag voor ik weer naar 013 af reisde voor het vervolg op DVD1 van 25 oktober. Het programma beloofde heel wat: twee oudgedienden BRAAF! (bekend van De Posse deel 3) en Z-BOMB Unit (waarvan Storyteller D met zijn Puur Uitschot op De Posse deel 4 stond) en twee nieuwe gezichten DAC en VSOP (die beide via internet behoorlijk snel bekendheid kregen). En wederom stonden Oscar X (nu niet als act, maar als host) en DM Daan op de flyer.

Daan was net als de vorige keer bij binnenkomst al lekker aan het draaien. Totdat Oscar X samen met Neo het podium opkwam om BRAAF! aan te kondigen. Ik kende ze alleen maar van de twee nummers die op De Posse deel 3 stonden en die skipte ik altijd. Maar dat is ook alweer 1997, dus ze moeten in de tussentijd haast wel beter geworden zijn. Ik was benieuwd. Ze hadden nog steeds dezelfde manier van rappen, maar dan beter uitgevoerd en hun beats waren met sprongen vooruit gegaan. Vooral 50% Neger was duidelijk wel in zijn element op het podium: flink mee acteren met zijn lyrics. Bij het nummer Last van mijn schouders (een nummer gebaseerd op een bekende scene uit Once Upon A Time In The West) werd het bijna meer een toneelstuk dan een rap-act. En disses richting Casto, Ja Rule, P. Diddy en Jay-Z konden rekenen op een enthousiast respons uit het publiek. Makkelijk? Vast wel, maar het werkt, ok? Ze kregen de zaal (die op dat moment bevolkt werd door een grote groep Amersfoorders) goed aan de gang voor de opvolger.

Nadat Oscar X en Neo eerst hun Xet-edutainment crew groetten (Hotep!) hadden ze een Mos Def en Talib Kweli quote verbouwd om VSOP aan te kondigen. VSOP liet zich ouderwets aankondigen door een instrumentale track die volgescratched werd door DJ MP. Pas dan kwamen de 4 mc’s on stage. En wonderbaarlijk genoeg leek de zaal ineens stukken voller dan net. Deze groep uit Spijkenisse had kennelijk half Rotterdam meegenomen naar Tilburg. Het publiek ging fanatiek tekeer. Maar VSOP zette dan ook een goede show neer. Hoewel Mike eigenlijk ziek was, verknalde Tim juist het nummer Mensen. En daar hadden ze nogwel speciaal het licht voor laten aanpassen! Nouja, dan moet het nummer maar opnieuw. En dit keer ging het wel goed, maar het applaus wat volgde werd toch geweigerd door Tim (Nee man! Ik schaam me kapot). En toen VSOP klaar was, was de zaal ineens weer een heel stuk leger… Maar voordat Daan weer mocht draaien, moest MP nog even zijn beste plaat laten horen: Klopdokter (vriendjes pluggerij, maar in dit geval vinden we dat helemaal niet erg).

Toen Daan even later Necro draaide, gebeurde er iets merkwaardigs: bijna geen enkele reactie. Iedereen stond stil alsof ze het niet eens kenden. Nog nooit meegemaakt… Maar dit was ook meteen een aankondiging van wat Z-BOMB Unit te wachten stond: een vrij lauw publiek. Dit was duidelijk een crew die niet veel eigen aanhang meegenomen had en nadat iedereen al vet had staan bouncen bij de twee vorige acts, was de moeheid erin geslopen. DJ Desperado, Storyteller D. en Tripple 6 zetten een goede show neer, al hadden ze misschien toch iets meer actie en uitstraling op het podium kunnen hebben. Telkens bij het begin van het nummer zag je her en der toch wat pogingen in de zaal gedaan worden tot bouncen op de zware beats, stierf dat meestal alweer vlug uit. Jammer…

En dan was het de beurt aan DAC. Op cd profileert deze (ook al) Amersfoortse groep zich vrij hardcore met blazende beats en vlammende raps. Live helaas minder. Dit was vooral te danken aan Wudstik die bijna overal doorheen moest zingen en zo er meer een r&b show van maakte. De anderen daarentegen spuugden hun rhymes met pit. Door het grote aantal leden was het wel lekker chaotisch op het podium. Vooral ook doordat ze bijna geen moment allemaal op het podium stonden, maar elkaar voor elk nummer afwisselden. Maar ook hier gold weer dat hoe energiek de mannen op het podium ook waren, de zaal was moe en reageerde alleen nog fanatiek aan het begin van nummers, maar moest daarna weer uitblazen. Omdat DAC wel veel eigen aanhang meegenomen had, ging het er wel wat heftiger aan toe dan bij Z-BOMB Unit, maar het was ook hier nog vrij tam.

En dan was het weer tijd voor de open mic. Gehost door Oscar X en met weer een heel leger aan mc’s die hun ding wilden doen. Het peleton uit Rotterdam was weer terug en overheerste de hele sessie. Was Oscar X in het begin nog in staat de boel wat te dirigeren, later werd het vooral een partijtje mic aan je vrienden doorgeven. Iets wat door anderen niet bepaald gewaardeerd werd. Maar dat kwam helaas niet tot uiting in een battle. Al waren de Rotterdammers duidelijk wel een stuk fanatieker met het proberen de ander af te troeven met dopere freestyles, werd het competitie-element toch weer totaal genegeerd door andere mc’s die alleen maar even een vantevoren geschreven tekst wilden spitten.
 

Fixtures
Hoogtepunt(en): VSOP
Dieptepunt: het ingezakte publiek bij Z-BOMB Unit
Bier: 1,50
WC: gratis
Garderobe: 0,80
Fotograferen: ja
Geluid: goed
Bezoekers: +/- 200
Damage: 10,-
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 10 februari 2003