Defari – Odds & Evens

Nu vijf jaar na z’n debuut laat Defari opnieuw van zich horen. Dat wil niet zeggen dat hij die afgelopen vijf jaar stil heeft gezeten. In tegendeel, deze MC van de welbekende Likwit crew was vaak genoeg te horen met gastoptredens bij verschillende andere artiesten zoals onder andere: Tha Liks, Dilated Peoples en enkele compilatie albums.

Een waarschijnlijke verklaring voor de tussenliggende tijd zal het feit zijn dat Defari niet langer in zee gaat met het Tommy Boy label. Vorig jaar was er een nummer van hem te vinden op een compilatie CD van Hightimes Records, THC en nu met het album ‘Odds & Evens’ is de overstap naar een nieuw label compleet. Verder was hij ook dit jaar weer van de partij tijdens de High Times Cannabiscup in Amsterdam wat tevens ook aangaf dat Defari naast de nodige alcohol niet vies is van een groengevulde blunt.

Defari mag dan wel een artiest van de westcoast zijn maar dat wil niet zeggen dat je hem zult horen rappen over zaken als gangsters, drive-by’s en drugs verkopen. Waar het er bij deze laidback rapper om draait zijn de onderwerpen die hem dicht bij het hart staan. Verhalen over vrouwen, feesten met vrienden, alcohol en joints, hiphop en het leven vullen de zestien, niet door skits onderbroken, tracks op ‘Odds & Evens’. De producties staan wederom weer op de naam van E-Swift van tha Liks en Evidence van Dilated Peoples wat zorgt voor afwisselende beats met een westcoast tintje die stevige pilaren vormen waarop Defari kan bouwen met z’n teksten.

Over de titel van Deafri’s tweede album heeft de rapper het volgende te zeggen: “It’s something that really explains my journey. Beating the odds and finally getting even.” Hierover hoor je meer op de gelijknamige track.

De bal op ‘Odds & Evens’ wordt afgetrapt met ‘Pick A Number’, een track met een zeer kale, maar lekker rollende Evidence beat waarop de raps van Defari perfect tot z’n recht komen. Voor het tweede nummer wordt de stok doorgegeven aan E-Swift die niet alleen de beat verzorgt, maar ook vocaal z’n eigen draai eraan geeft. De eerste singel van ‘Odds’ is ‘Spell My Name’ met een beat die verdacht veel lijkt op ‘Without Me’ van Eminem, maar die er heerlijk in beukt en die garant staat voor een behoorlijke partij met het hoofd knikken. Dan volgt er één klein tegenstrijdigheidje met het nummer ‘Hooks’ waarin Defari zijn mening geeft over de te simpele hooks van menig collega rapper waar hij ziek van wordt. Dit terwijl zijn eigen hooks nou ook niet echt om over naar huis te schrijven zijn.

Wat al vrij snel duidelijk wordt is dat Defari als MC zeer gegroeid is en dat hij de wat serieuzere zaken niet uit de weg gaat. Dat kun je horen op tracks als ‘Take The Weight Of My Hand’, ‘Behold My Life’ en ‘For The Love’. Dat betekent overgens niet dat er geen goede feest nummers op staan. Daarvoor heeft Defari de hulp ingeschakeld van J-Ro op ‘Pour More Likwit’ en van Tash op ‘Extra Thump’ wat een paar clubvriendelijke dansnummers oplevert. Maar qua samenwerking blijft het daar niet bij en het beste blijft zoals het hoort tot het einde bewaard. ‘Odds & Evens’ wordt op een heerlijke manier afgesloten met ‘Stay Bubblin’ waarbij de raps rustige raps van Defari afgewisseld worden met de rauwe lyrics van Likwit rapper Phil Da Agony die figuurlijk de genade klap geeft en je doet verlangen naar een solo project van deze man. De combinatie van de rijkelijk met trompetten gevulde Evidence beat en de lyrics van beide rappers maken dit tot één van de top nummers van deze plaat.

Defari komt naar voren als een overtuigende MC die het makkelijk in z’n eentje aankan en met dit album laat zien dat hij geen eendagsvlieg is die na één plaat verdwenen is. Over het algemeen zijn de nummers wat minder rauw dan op ‘Focused Daily’, maar is de productie erg scherp, wat het toch tot een mooi geheel maakt met veel variatie.

Tracklist:
01. Pick a number
02. Innercity
03. Coldpieces
04. Spell My Name
05. Hooks
06. Pour More Likwit
07. Slumpy
08. Odds And Evens
09. Take The Weight Of My Hand
10. Behold My Life
11. Diamonds In The Rough
12. Extra Thump
13. For The Love
14. Los Angelinos
15. Chocalate Ty
16. Stay Bubblin’

Geplaatst door bowie op 18 december 2003