Dead Prez Presents M-1 – Confidential

M-1 is samen met Stic Man het pro-black duo Dead Prez, die met het nummer “Hip-Hop” een bonafide classic hebben gemaakt (niet voor niets draait Hiphop-liefhebber Dave Chapelle het altijd als achtergrondmuziek als hij op het podium stapt). De mannen staan bekend om hun funky beats en revolutionaire teksten, die doen denken aan groepen als Brand Nubian en The Coup. Nu dus M-1’s solo album: Confidential.

“Early” is een funky, bijna poppy track met zangeres Cassandra Wilson en Q-Tip. Q-Tip klinkt weer als vanouds, laten we hopen dat hij snel een comeback maakt. “5 Elements” spreekt over de elementen die nodig zijn voor de bevrijding van onderdrukten. Over een strakke beat demonstreert M-1 wederom een dope MC te zijn. Ghostface komt nog even langs op het funky, poppy “Been Through”. Als er een single van dit album getrokken wordt, zal het ongetwijfeld deze zijn.

Met “Confidential” toont M-1 aan dat hij zonder zijn compagnon Stic Man ook een prima album kan afleveren. Het aparte is dat terwijl de teksten zoals te verwachten viel zware kost zijn, de muziek grotendeels vrij toegankelijk is. Producer Fabrizio Sotti, die flink wat tracks heeft geproduceerd op dit album, houdt van een cleane poppy sound. M-1 is een goede MC die zich op verrassend veel verschillende soorten beats thuis voelt. G-Funk achtige tracks als “Don’t Put Down Your Flag” liggen hem, maar ook Down South-tracks en East Coast-bangers passen prima bij de New Yorker. Als je de audio-cd omdraait krijg je als extra een documentaire over M-1 plus de clip van “Til We Get There.” Dead Prez fans zullen “Confidential” zeker kunnen waarderen, voor een hoop anderen zal het toch wel erg zware kost blijven (tekstueel dan).

Tracklist:
01. One Side
02. Early
03. Land, Bread & Housing
04. For You
05. Confidential
06. Love You Can’t Borrow
07. 5 Elements
08. Gunslinger
09. Comrade’s Call
10. Don’t Put Down Your Flag
11. The Beat
12. Been Through
13. ’Til We Get There
14. Too Smart

DVD
-M-1 Documentary
-Clip van “Till We Get There”

Meer info: http://www.deadprez.com

Geplaatst door bowie op 1 juli 2006