Dead Celebrity Status – Blood Music

Het Canadese trio Dead Celebrity Status ziet zichzelf als een vernieuwende act. Met een mix van hardcore hiphop en agressieve rock willen de rappers Yas en Bobby en DJ Dopey (DMC Wereldkampioen in 2003) een nieuw genre beginnen, zo valt op hun site te lezen. Een leuk, ambitieus voornemen, maar van een dergelijk genre is al sinds jaar en dag sprake, talloze acts richten zich op een fusie van rap en rock. Maar goed, het wiel hoeft niet telkens opnieuw uitgevonden te worden, dus laten we kijken of ‘Blood music’ het luisteren waard is.

Hetgeen het meeste opvalt tijdens het luisteren, is het ondergesneeuwde rockelement. Voor de hiphoppuristen is dat wellicht een pluspunt, voor liefhebbers van rock misschien een teleurstelling. Slechts een enkele verdwaalde gitaar (‘We fall, we fall’ en ‘While I was asleep’) is duidelijk te horen. In eerstgenoemd nummer pakt het goed uit. De gitaren die er vanaf het begin in knallen zorgen ervoor dat de kritiek op de muziekindustrie extra krachtig en overtuigend overkomt. Het door kinderen ingezongen “we fall, we fall” in het refrein maakt de track af.

Het is tekenend dat een dergelijk nummer er positief bovenuit steekt. Wanneer Dead Celebrity Status het namelijk alleen van hiphop moet hebben, is het te vlak. De rappers Yas en Bobby klinken niet echt super, hun flow is nogal houterig en hun stemmen zijn niet aangenaam om lang te luisteren. De track over een vreemdgaande vriendin (‘While I was asleep’) en het braggen op een oldschoolbeat (Back to ‘88) zijn vanwege de beperkte skills van de rappers dan ook niet boeiend. Wanneer de mannen nog gaan zingen ook, zoals op ’Somebody turn the lights off’, komt de gelijkenis met Linkin Park erg dichtbij. Het zingen kunnen ze beter overlaten aan bijvoorbeeld Joss Stone. ‘Erica’, een nummer over een vrouw die tussen een vriendschap in komt te staan, draagt zij eigenlijk in haar eentje.

Tracks op dit album zijn eigenlijk enkel interessant vanwege de muziek. De meeste producties bevatten vele (live-)instrumenten die het geheel lekker laten klinken. Wellicht door de invloeden van producer Danny Saber, die eerder onder meer werkte met The Rolling Stones, Public Enemy en U2. Zo is ook ‘If these walls could talk’ muzikaal gezien dik in orde, maar de gebrekkige rappers zijn weer storend. De conclusie is dan ook dat ‘Blood music’ een goed album had kunnen zijn als er óf met andere rappers was gewerkt óf als er voor een totaal andere muzikale richting was gekozen.

Tracklist:
01. Intro
02. We Fall, We Fall
03. In This Day and Age
04. Somebody Turn the Lights Off
05. Erica
06. Messiah
07. If These Walls Could Talk
08. While I was Asleep
09. 5 Deadly Fingers
10. Back to ’88
11. Someone I Once Knew
12. In My Backyard
13. Blood Music

Meer info: http://www.deadcelebritystatus.com

Geplaatst door bowie op 12 oktober 2006