De zeven festivalshows van deze zomer waar wij het meest naar uitkijken

Het weer wil nog niet helemaal meewerken, maar het staat dan toch echt op het punt van beginnen – hoewel met Paaspop natuurlijk al het officieuze startschot werd gegeven: het festivalseizoen. De nieuwste acts ontdekken, checken wie de online hype waarmaakt, niches uitpluizen en kijken of de oude rotten in het vak het nog kunnen; deze zomer kan het weer allemaal. Onze Best Kept Secret-tips voor dit weekend lees je hier, die horen stiekem allemaal in onderstaand rijtje. Scroll verder voor de zeven festivaloptredens in de lage landen die we sowieso niet gaan missen.

Noname op Down The Rabbit Hole

Een onrustige jeugd in Chicago en voortwoekerend racisme maakten van Fatimah Nyeema Warner alias Noname een strijdbare rapper en activiste. Sinds debuutmixtape ‘Telefone’ en het oprichten van de Noname Book Club is haar handelsmerk bekend. Een unieke en soms razendsnelle flow, ingekleurd met oprechte verontwaardiging dan wel beteugelde agressie. Die opvallende stijl floreert op een loom-jazzy ondergrond waar neosoulsister Erykah Badu allerminst patent op heeft. Sterker nog, nieuwe langspeler Sundial is onmiskenbaar Noname: elke track is spatzuiver afgevuurd, recht tussen de ogen.

Wanneer: vrijdag 5 juli, 23:45 – 00:45
Podium: Fuzzy Lop

Kneecap op Down The Rabbit Hole

Kneecap dropt spijkerharde Noord-Ierse hiphop et een absurdistisch vetrandje – zie ook hun trippy biopic KNEECAP die vorig jaar hoge ogen gooide op het toonaangevende filmfestival Sundance. Laat je echter niet foppen door de offbeat ongein die de drie jonge honden uit Belfast ten gehore brengen. Want dat Mo Chara, Móglai Bap en DJ Próvai keet kunnen trappen weten we, maar hun blaffende raps schoppen ze ook graag tegen het zere been van de politiek en de maatschappij. De Ierse taal en cultuur gevangen in misschien wel de leukste en meest raggende hiphopact van het moment!

Wanneer: zaterdag 6 juli, 20:30 – 21:30
Podium: Fuzzy Lop

André 3000: New Blue Sun op North Sea Jazz

Als we íets niet op onze bingokaart hadden staan – ever, laat staan voor 2024 – was het wel een terugkeer van André 3000 naar North Sea Jazz. Daar trad hij precies tien jaar geleden ook op als de helft van OutKast, tijdens de reünietour van de groep. Na die toernee sprak hij meermaals over dat hij niet op het podium had willen zijn, en laten we wel wezen; dat was tijdens een aantal van de shows zowel zichtbaar als voelbaar. Maar volgende maand staat hij wederom in Rotterdam Ahoy, met zijn nieuwe project New Blue Sun onder de arm. Hij opent de zaterdag, als hij met zijn verzameling fluiten en zijn begeleidingsband om 17:00 staat ingepland.

In Amerika hebben er al wat optredens plaatsgevonden. Het album New Blue Sun, dat hij integraal opvoert, vertegenwoordigt de volgende stap in André’s creatieve evolutie. Het openingsnummer van deze spirituele new age/ambient jazztrip verbrak het record van de langste track ooit die in de Billboard Top 100 Chart belandde.

Wanneer: zaterdag 13 juli, 17:00 – 18:00
Podium: Amazon

THC op Het Moment

Die show waarvan je dacht dat ‘ie misschien wel nooit meer gegeven zou worden. Die show waarvan zelfs de organisatoren van Het Moment dacht dat ze ‘m nooit in huis zouden kunnen halen. Die unieke show die het jubileum van een van ’s lands meest invloedrijke hiphopgroepen ooit gaat vieren. Oh, wacht; hiphopgroep is niet eens het juiste woord om THC, Tuindorp Hustler Click, te beschrijven. Dit is een familie, een broederschap, een code, een gevoel. De groep komt in complete bezetting naar de Spoorzone in Tilburg. Wil Je Weten Hoe Het Voelt? Wij wel in ieder geval.

Wanneer: zaterdag 20 juli, tijd n.n.b.
Podium: Main Stage

Nas op Lowlands

De wisselvallige discografie en live-reputatie hebben plaats gemaakt voor misschien wel de grootste piek uit zijn carrière. Nas is sinds 2020 op een album-run geweest met de reeksen King’s Disease en Magic, tourde met Wu-Tang Clan en oogste onderweg eigenlijk alleen maar lof. Geflankeerd door onder meer Sticks, CHO, Brunzyn, Flowdan, Reanny en J Hus vult hij het hiphopprogramma van het populairste festival van het land in. Omdat Illmatic dit jaar dertig jaar bestaat en hij niet onvoorbereid aan de bijbehorende Europese viering daarvan wil beginnen (5 november in AFAS Live), is er alvast een show ingepland op #LL24. Voor de heads.

Wanneer: n.n.b.
Podium: n.n.b.

Killer Mike op Pukkelpop

Waar in Nederland gekozen werd om hem in Paradiso neer te zetten, doet ‘ie bij onze zuiderburen gewoon een van de grootste podia aan: Killer Mike. Na het fantastische album MICHAEL, waarmee hij en zijn team een Grammy-sweep uitvoerden, is het tijd voor Mike z’n eerste solo-performance op festivals in de lage landen in laaaange tijd. Want het was ruim een decennium voornamelijk Run The Jewels wat de klok sloeg. De lomp harde beats van El-P hebben plaats gemaakt voor soulvolle samples én een begeleidingsband die meegaat op tour. Als dat geen parel van een show wordt, weten wij het ook niet meer.

Wanneer: zaterdag 17 augustus
Podium: Dance Hall, tijd n.n.b.

Waar zien we jou deze zomer?!

Geplaatst door bowie op 7 juni 2024