De vijf acts die je volgens ons niet mag missen op Best Kept Secret 2024

Aankomend weekend – 7 tot 9 juni – veranderen de stranden, bospaadjes en open vlaktes rondom het Victoriameer in de Beekse Bergen weer in het terrein van Best Kept Secret. Een jubileum-editie welteverstaan; het Brabantse festival vindt voor de tiende keer plaats. Idyllisch, kloppend, en met voor iedere festivalbezoeker een unieke lijn die uit te stippelen valt. Dansen, ontdekken, naar je favoriete acts luisteren en een fantastisch aanbod qua eetgelegenheden en unieke live-sessies en dj=sets; BKS heeft het allemaal. Ieder jaar is het weer een avontuurlijke reis door de alternatieve muziekscene. En ja, in al die pure liefhebberij is ook voor de rap-fan een route te plannen die je langs mooie ontdekkingen voert. Dit zijn de vijf niet te missen acts volgens HIJS.

billy woods (zondag 9 juni, 22:00 – 23:00, The Secret)

Met collega ELUCID vormt hij al jaren het illustere duo Armand Hammer, dat bijna jaarlijks een klasse-album aflevert. Maar ook in andere samenwerkingsverbanden – met Moor Mother en Preservation – is billy woods vaak in topvorm. Op Aethiopes bijvoorbeeld, waarop men vintage billy woods-rap krijgt, zonder in een zelfde straatje te vallen als welke van zijn albums dan ook. Een eigen sample-keuze en een unieke set thematieken, die worden gebracht in een geduldige maar gedetailleerde storytelling.

En hoewel die teksten overweldigend, verwarrend en verontrustend kunnen overkomen, hoeft volgens hem niet ieder puzzelstukje meteen op z’n plaats te vallen. Tegen The FADER: “It’s not like you need to know a certain thing to enjoy a song or for it to make sense on its surface.” Vorig jaar bracht hij met producer Kenny Segal met MAPS nóg zo’n fantastisch album uit. Inmiddels heeft hij een omvangrijke discografie om uit te putten voor een live-show, dus we zijn benieuwd welke krenten hij in de Beekse pap komt gooien.

Shug La Sheedah (vrijdag 7 juni, 00:00 – 01:00, The Floor)

De Utrechtse Shug La Sheedah vond dat er in Nederland te weinig aandacht is geweest voor het vijftig-jarig bestaan van hiphop. En aangezien er op het door St. Paul geprogrammeerde podium The Floor dit jaar elk gouden uur een ander genre centraal staat, biedt dat kansen. Ze brengt de grind naar de club, maar weet ook de ziel te raken. Precies het spectrum dat hiphop ook te bieden heeft. De brede staalkaart van het genre wordt getoond tijdens het History Of Hip Hop-blok. Het genre vieren kan dus ook op deze editie van BKS, en wel om middernacht!

Vince Staples (zaterdag 8 juni, 19:00 – 20:00, TWO)

We zagen hem als rookie op WOO HAH! in de Tilburgse Koepelhal en als doorgewinterde dirigent van zichzelf, tijdens een eenmans-show op Lowlands. Long Beach-spitter Vince Staples is terug met een nieuwe plaat. De bezoekers van Best Kept Secret 2024 behoren tot de verkozenen om als een van de eersten de live-experience daarbij te ervaren. Een luisterervaring van Dark Times biedt een grotere uitdaging dan bijvoorbeeld voorganger Ramona Park Broke My Heart. Vince Staples blijft zichzelf en de luisteraar uitdagen tot terreinverkenning.

Zijn vorige twee albums onderzochten zijn gekwelde verleden en hoe hem dat nog altijd beïnvloedt in zijn dagelijks leven. Op Dark Times claimt hij niet er helemaal overheen te zijn. Maar een zin als “Had to bury my older brother, it humbled me” komt simpelweg vaker van links. Toch heeft hij een meer hoopvolle boodschap. Een hele plaat gewijd aan de problemen en situaties waar hij constant tegenaan loopt, wordt beëindigt met een fascinerend couplet in Freeman en het zeer spirituele spoken word-outro, dat weer teruggrijpt naar openingstrack Close Your Eyes and Swing. Vince Staples is creatief en open in de studio, het doet benieuwen wat het nieuwe werk dat hij daar maakte doet met zijn performance.

Dokter Moon b2b Dochter Moon (zondag 9 juni, 15:00 – 16:00, The Floor)

Op enkele kilometers van zijn woonplaats Tilburg maakt Dokter Moon een debuut. Niet dat hij een rookie is achter de draaitafels, verre van, met zijn staat van dienst. Maar voor het eerst zal hij een festivalperformance neerzetten waarin hij back-to-back zal draaien met zijn dochter Lois. Het persbericht op de website belooft “an emotional ride to the far side of organic hip hop sounds.” Tja, als Great Minds-meesterbrein en familielid uit de Wu-Tang diaspora dat aanbiedt geflankeerd door zijn dochter, is dat toch een team reisleiders waarbij je maar al te graag instapt op de zondagmiddag.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dokter Moon ✨🌙✨ (@doktermoon)

Mula B (zaterdag 8 juni, 21:00 – 21:45, The Secret)

Popster? Narcopopster! Want hoewel Mula B zijn geluid met zijn laatste album gigantisch heeft verbreed, zo Mula zijn nog altijd de teksten.  Sannie op de sanitair, maar wel clean. De blokke worden gepikt, terwijl anderen de pijp uit gaan. Wakker worden en naar criminaliteit gaan in plaats van de universiteit. Het resultaat: brikkies voor een prikkie. Maar dat wel allemaal boven supergelaagde beats die gaan van zigeunersounds tot technodrops.

Wij zagen Mula vorige week in een uitverkocht 013 tijdens zijn eigen Narcopop-tour.  Slechts geflankeerd door een multi-instrumentalist, verhief hij het beste album van eigen bodem uit 2023 tot een kunstzinnige en energieke performance. Hoe dat in een festivalsetting eruitziet gaat dit weekend duidelijk worden. Maar dat Mula in zijn prime zit is alvast duidelijk.

Er zijn nog tickets voor Best Kept Secret te koop via de website. De complete line-up en timetable zijn daar ook te vinden.

 

Geplaatst door bowie op 4 juni 2024