De ‘Vibe Check’ music update met o.a. Anderson .Paak & Cordae, Typhoon en Lil Yachty

Het was een weekend vol drukte in de concertzalen; Boef en de Gelogeerde Aap keerden terug op het podium, terwijl De Likt juist glorieus afscheid nam. Dvsn verkocht de Melkweg uit, Hef deed hetzelfde met het Zwolse poppodium Hedon. Morgen, op de laatste dag van de maand, staan Aitch en J.I. in Amsterdam voor shows. Grote kans dat je vandaag dus gebruikt om óf uit te rusten, óf jezelf op te laden voor morgen. Vandaar hebben we een niet al te wilde update voor je klaarstaan in onze Spotify-playlist. Die draait om de voortkabbelende vibe van deze langzaamaandag muzikaal te omlijsten. Denk aan soulvolle samples, kalme drums en slow flows op r&b-achtige producties. Maar laat je niet foolen; er wordt gewoon geRAPT in deze shit. Let’s go!

Cordae & Anderson .Paak – Two Tens

Start die petitie maar hoor, voor een gezamenlijk album van Cordae en Anderson .Paak. We ondertekenen ‘m meteen. Want iedere keer dat deze twee artiesten de krachten bundelen is het een schot in de roos. De nieuwste samenwerking is er eentje op een hele fijne loop geproduceerd door J. Cole. Van de fit tot de beats, van de back and forth-raps tot de energie en sfeer; Two Tens grijpt terug naar ingrediënten uit de jaren ’90 zonder weemoedigheid en verbittering. Samen bouwen ze op naar een geweldig vlekkeloze transitie tussen het couplet en het refrein, zonder het onderwerp uit het oog te verliezen. Opsommen wat ze leuk vinden én haten aan relaties. Headnodder, dit!

Typhoon – Het Eind

We hebben het allemaal gezien, gelezen, gehoord, misschien wel gevoeld; Typhoon ging in de voorbije jaren nogal de popkant op. Maar al zijn Vrienden Van Amstel Live-appearances, singles vol zang en WK-promovideo’s deden absoluut niet zijn rapskills vervagen. Want die zijn uiterst hoorbaar op de viering van zijn twintigjarig bestaan als artiest (inmiddels 22, want zijn Spuugdingen featuring komt toch echt uit 2001). Het Eind start drumloos maar vocaal energiek, en zodra de beat invalt is er helemaal geen rem meer te zetten op de felle flow van Ty. Hij schreef de track in samenwerking met Freez. Ty back op z’n rapshit, we like!

Lil Yachty – the BLACK seminole

Lil Yachty komt na zijn virale track Poland, waarvan we dachten dat het een voorbode was van zijn nieuwe album, met iets héél anders. Hij heeft zich namelijk laten inspireren door Pink Floyd, Jimi Hendrix en co, wat een plaat vol psychedelische rockinvloeden oplevert. Vaak resulteert dat in een allegaartje vol probeersels, maar niet bij Yachty. Lets Start Here is een surrealistische outer space-ervaring, die haaks staat op alles dat hij ervoor maakte.

Als je ons gisteren had verteld dat we ooit nog eens een Lil Yachty-plaat als early AOTY-contender zouden bestempelen, hadden we op z’n minst een beetje moeten proesten. Maar in de voor hem ongewone, utopische wereld die de productie aftekent, voelt een risico nemende Yachty zich klaarblijkelijk meer dan thuis. We hebben de introtrack toegevoegd omdat ‘ie perfect de toon zet voor wat komen gaat, maar ook finaletrack REACH THE SUNSHINE. verdient een 10/10. Dit is ongetwijfeld de leukste 180 die je een rapper gaat zien en horen maken in 2023.

Check hier de hele selectie van twintig nummers van deze week. Abonneer op die playlist en blijf up to date.

Geplaatst door bowie op 30 januari 2023