De Uitmarkt 2003

Het laatste weekend van augustus betekend twee dingen: Lowlands en de Uitmarkt. Na enkele edities te hebben bijgewoond van Lowlands was het maar eens tijd voor de Uitmarkt waar dit jaar genoeg hiphop was om je 3 dagen lang bezig te houden.

Uitmarkt 2003 was dit jaar weer gevestigd op het museumplein in Amsterdam. 29/30/31 augustus kwamen hier meer dan 2000 artiesten met circa 400 optredens op 28 podia een grote impressie van het cultureel aanbod verzorgen. Door namen als E-Life, Postmen, Raymzter, Opgezwolle, Pete Philly, Relax, The Proov, Redman , Michael Franti en meer was HIJS erbij om hier verslag over te doen.

Vrijdag begon het feest dan. Het programma gaf aan dat je Relax, D.A.C. , Pete Philly en Michael Franti kon verwachten op de podia. Ik zag dat de mannen van Relax al bezig waren met hun show en het publiek stond redelijk geïnteresseerd deze show te aanschouwen. Aangekomen bij de tent waar D.A.C. hun ding ging doen, bleek dat deze tent al goed gevuld was. Jjiggy Djé en crew deden hun ding en de crowd ging hier op uitbundige manier in mee. De goede sfeer was te proeven, helemaal toen Jiggy Djé ging stagediven. De beats en live band lagen lekker in het gehoor en de interactie met het publiek was dik in orde. Na de show werd er nog een freestyle gespit, maar menige head verliet al de tent. De reis over het terrein werd vervolgd om Pete Philly en Senna niet te missen. De drukte was trouwens goed over het terrein verspreid. Bij de verschillende podia was het vaak bomvol, maar toch was er overal genoeg ruimte om jezelf naar de podia te verplaatsen.

Pete Philly en Senna waren onder begeleiding van DJ PCM gekomen om vooral de nieuwe plaat van Senna te promoten. Hier deed Senna haar ding op aantrekkelijke wijzen en werd vocaal ondersteund door Pete. Natuurlijk kwamen de bekendere tracks van Pete ook aan bod en alles werd weer op zeer energieke wijze gepresenteerd. De vibe met het publiek was geweldig: Senna en Pete weten perfect het publiek te bespelen en ze te betrekken bij het optreden, wat het plezier van beide partijen verhoogde. De turntables waren in goede handen bij PCM waardoor de muziek perfect tot zijn recht kwam. Onder luid gejoel moesten Pete, Senna en PCM na een goede show vertrekken, maar zeker niet met een slecht gevoel. Ikzelf blijf onder de indruk van hun shows en muziek die ze met veel energie en enthousiasme weten te presenteren.

Hierna was het wachten op Michael Franti die zou gaan optreden op het grote podium (Brandpodium). Een opmerkelijk feit is dat Michael een Roots&Routes award in ontvangst zal nemen voor zijn inzet en grote betrokkenheid bij jongeren. Kwart voor 11 was het dan zover. Voor een massa mensen kwam Michael samen met Spearhead om een spetterende show te geven. Spetterend was het zeker en dan niet in het opzicht dat het regende want het was de gehele avond droog gebleven, maar met spetterend doel ik op de akoestische gitaar van Michael die bespeeld werd alsof het z’n vrouw was, met spetterend bedoel ik ook de hele dope beatbox van Spearhead die menig man en vrouw liet verbazen. Maar met spetterend bedoel ik vooral de crowd die uit z’n dak ging. Jong en oud, lauwe pappies en mammies: alles was van de partij. Meestal vindt in de interactie met het publiek bij grote zalen of podia minder door de grootte van de menigte. Dit wist Michael Franti met Spearhead en de band goed te overbruggen waardoor de voetjes van het publiek lekker in de lucht gingen. Tevens was dit optreden ook op tv te bewonderen waarbij de volume knop thuis ongetwijfeld niet onaangetast bleef. Ook van veraf was het een hele veraangenaming om dit optreden te zien met zo’n deinende mensen massa. Deze vrijdag was gegarandeerd geslaagd vol met humor, gezelligheid en muziek en in afwachting wat de zaterdag zou brengen.

Zaterdag begon mooi met een zonnetje. Dat bevorderde mijn glimlach die ook te danken was aan het mooie programma van die dag dat er als volgt uit ziet: The Proov, Opgezwolle, Redman, Youngblood Brass Band. HIJS was al vroeg aanwezig en ik ging even bij de skatebaan kijken waar menig bmx team, skater en b-boy en -girl zijn/haar ding deed. Ook was een afgezant van The London Police met een groot zeil bezig om hier een mooi kunstwerk op te plaatsen. Er hing een lekker, ook wel gemoedelijk, sfeertje op het museumplein. Er was veel te zien qua performances en je kon ook gerust een praatje maken met de skaters, breakers en graff artiesten. Aangekomen bij het podium waar The Proov hun ding zou gaan doen was de mascotte van The Proov al opgebouwd. Deze Robbatron zal The Proov gaan representen. Na de aankondiging kwamen de heren relaxt het podium op en begonnen meteen funky te swingen. Naar mijn idee kwam die vibe met het publiek niet echt over, de muziek klonk lekker en je kon er lekker op swingen, maar op de een of andere manier scheen het niet aan te slaan. Het weerhield mijn plezier niet en de show was over het algemeen lekker gegaan. Nadat deze was afgerond was het wachten op Opgezwolle. Menige headz begonnen al te verzamelen voor het desbetreffende ‘Doen’ podium. Tussen de optredens door was er overigens genoeg tijd om je shizzle op orde te brengen. Je kon lekker eten en drinken, andere optredens checken en er was cabaret, film, toneel en kunst om je aan te vergrijpen. Genoeg te doen dus.

Opgezwolle kwam, zag en zou graag de beats iets harder willen. Delic, Steez en Rico hadden weer een spectaculaire show vol met bekende tracks zoals ‘Mafkezen’ en ‘Ritmen’ maar ook nummers van het nieuwe album zoals: ‘Verre Oosten’ en ‘Tjappies en ammies’. Deze werden vol energie geperformd. Die vibe zat er dik in en het publiek schreeuwde soms de teksten mee. Natuurlijk hoopte iedereen ook stiekem op ‘De Volle’ en bij het horen van deze track begonnen sommige mensen als een krankzinnige te bouncen. Delic showde nog wat skillz op de turntables onder luid gejuich van de ‘crowd’. Rico en Steez spuugden vol enthousiasme die vurige lyrics op de mic. Je zag dat ze er zin in hadden en dat versterkte de interactie met het publiek. Ook werd deze show gefilmd door een filmploeg wat waarschijnlijk een clip als bestemming heeft. Helaas moest ook Opgezwolle weer plaatsmaken voor de volgende act en onder luide bizzarre geluiden als popopopo en lauwe pappies! verdwenen ze van het podium.

Uiteindelijk was het zover. Iedereen op Utmarkt had de gelegenheid mister Reggie Noble himself mee te maken. De DJ kondigde hem samen met het publiek aan en daar was hij dan: Redman. Een van de grotere namen van het festival. Een dikke massa mensen had zich voor het ‘Doen’ podium verzameld om iets van de show op te pikken. Redman stond daar uiteindelijk op het podium voor duizenden fans. Het was duidelijk tijd voor wat actie dus werd meteen de oude hit ‘Time 4 sum Aksion’ gedraaid. Wat een dope track is dat toch, de fans die zich al wat langer bezighielden met Redman voordat ie een nummer genaamd ‘Dirty’ had herkenden dit en gingen lekker uit hun dak. Het hele publiek had het erg naar z’n zin en ook Redman genoot van de aandacht. Af en toe werden er joints gegooid naar het podium en Redman zou Redman niet zijn als hij hier lekker gebruik van zou maken. Nummers als ‘Smash Sumthin’ en ’I’ll Bee Dat’ hakten bij velen de knoop door. Deze massa mensen werd gek en ging helemaal uit hun dak. Ik hoorde zelfs de term ‘Nosebreakers’ vallen. Verder ging de DJ nog wat spin tricks uithalen en showde hoe goed hij het turntablism onder de knie had. De backup MC’s van Redman deden hun ding door hun lyrische skilzz te verwoorden en het publiek vond het allemaal best. Als klapper op de vuurpijl kwam ook nog eens DJ Kool on stage om het publiek helemaal gek te maken. Oude classics werden gedraaid en er onstond een hype in het publiek. Iedereen sprong, werd geduwd of verpletterd en men ging als een razende tekeer. Redman en DJ Kool bespeelden het publiek goed door het naar elkaar te laten schreeuwen. Zelf vind ik dit niet de beste manier van optreden, maar het publiek vermaakte zich als geen ander. Zelfs toen de tijd erop zat en de muziek afgekapt was gingen Redman en crew gewoon lekker door. Onder druk van de beveiliging namen de heren uitbundig afscheid en begaven zich van het podium. Velen gingen hierna door partyen in Tthe Remix’ tent waar de hiphop doorgevoerd werd.

In deze overvolle tent zou een kleine 2 uur later de Youngblood Brass Band moeten optreden. Deze 2 uur heb ik van alles gechecked. The London Police was bijna klaar met zijn kunstwerk en dat was zeer positief uitgepakt, verder waren er ook een aantal jazzy optredens die ook zeker de moeite waard waren. Na lekker wat gegeten te hebben ging ik opgetogen naar de tent waar de Youngblood Brass Band gepland stond. De heren stonden al klaar en de trompetten en trombones schalden door de tent toen ik net binnenkwam. Deze live band had het allemaal: de juiste instrumenten, de ille beats en de goed inhoudelijke boodschap. Iedereen kan beamen dat echt het dak van de tent werd geblazen. Dit was echt een goed geluid. Heerlijke solo’s op de trombone, saxophone en tuba, elk afgesloten met een daverend applaus. Ze hadden een dope sound in het gehoor maar er kwamen ook bekendere beats aan de orde zoals ’Killin’me Softly’. De MC van het stel spitte ook nog zijn maatschappij kritische tekst op een jazzy/funky sound. De band voelde elkaar goed aan en zo zat de sfeer er ook meteen in. Ik stond zelf echt met kippevel te genieten van deze muziek. De heren gaven aan dat ze het heerlijk vonden om in een land te zijn waar geen George Bush is, en waren tevreden over het aantal ‘juckies’ in the house. (het label van Younblood Brass Band is Ozone wat een dochtermaatschappij is van Def Jux) Na een show waar iedereen tevreden over was, gaven ze aan dat ze diezelfde avond nog in Paradiso een show gaven en hierna begon de merchandise van de nieuwe cd.

Dit was weer een mooie afsluiting voor een geweldige dag met stuk voor stuk dope shows die ieder nog wel zal blijven heugen. Uitmarkt heeft getoond een goed festival te zijn met kwaliteiten op elk aspect. Een goed alternatief voor Lowlands mede doordat Uitmarkt gratis is…

Fixtures:
Hoogtepunt: Jiggy Dje stagedivin’ , DJ Kool en Youngblood Brass Band
Dieptepunt: Geen
Bier: 2 euro + 1 euro statiegeld
Wc: 0,50 Euro
Garderobe: n.v.t.
Fotograferen: Sjawel!
Geluid: Goed!
Bezoekers: ongeveer 500.000
Damage: Gratis
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 31 augustus 2003