De toekomstplannen van Duvel en Nikes

Foto's door Rutger Burger

Rapveteraan Duvel heeft natuurlijk al flink wat releases op zijn naam staan en hij staat vooral bekend om zijn originele stijl, met apart woordgebruik en nonchalante flow. Nikes staat bekend om zijn harde beats die vooral te horen zijn op Zo Moeilijk albums en die eveneens een originele sound hebben. Dat deze twee elkaar ooit zouden vinden, is dan ook geen verrassing. Eerder ging Zo Moeilijk, de Nijmeegse hiphopgroep waar Nikes deel van uitmaakt, al mee op tour met Duvel en laatstgenoemde was te horen op het nummer Jaman van Zo Moeilijk. Ook maakten ze samen de track Woei x Patta. Nadat de gedeelde visie op muziek maken hierdoor steeds duidelijker werd, besloten Duvel en Nikes hun krachten en muzikaliteit te bundelen met als eindresultaat het album DNA.

Goede tracks, toffe beats, leuke lyrics en een dooie duif
Het album DNA staat volgens de heren voor de bouwstenen van hiphop en het leven. Duvel: “We hebben veel samples gebruikt uit platen die ons in het verleden hebben beïnvloed. Er zitten verschillende stijlen in en dat bij elkaar maakt een soort van blueprint.” Eerder stelde Duvel dat er op DNA een totaal nieuwe sound te horen zou zijn die mensen niet van ze zouden verwachten: “DNA verschilt van eerdere albums doordat het voor mijn gevoel meer funky is en een stuk relaxter. Maar het blijft zeker wel hiphop.”

Nikes vult aan: “Het album is met een hiphop mindstate gemaakt, maar toch hebben we wat dingen toegevoegd die we normaal niet zouden hebben gebruikt. Iedereen zou een bepaalde synth-beat verwachten omdat Duuv bekend staat als een man die op harde drums koppen eraf bijt en omdat ik ook bekend sta om zo’n sound. We hebben er nu toch voor gekozen om meer muzikale dingen te proberen. Dit met behulp van de muzikanten Eugene Latumeten en Twan van Gerven. We hebben voor de jongens gewoon een basis neergelegd en zij hebben daar wat dingen aan toegevoegd.” Veel featurings staan er verder niet op het album en dat is volgens Duvel een heel bewuste keuze: “Ik wilde echt een compact album hebben, dan is het namelijk meer iets van jezelf. Als het een Duvel album is, is het natuurlijk sowieso wel van mij en nu van ons, maar je hebt zonder veel featurings strakkere lijnen in het album weetje. We wilden puur een eigen sound. Goede tracks, toffe beats en leuke lyrics.”

Naast die ingrediënten en de bijzondere videoclip bij Hoge Bomen, valt ook de dode duif erg op; in een track (Schuif), in de promofilm en op de cover. Die dode duif blijft maar terug komen, maar waarom? Duvel: “Met die duif begon het eigenlijk door een line in Schuif: 'Pappies doen blij met een dooie duif'. Dat heeft de ontwerper van het artwork van het album geïnspireerd en vanaf dat punt zijn we verder gaan denken en hebben we het ook in ons promofilmpje gebruikt. Het is gewoon een sterk beeld.”

‘Ik wil gewoon muziek maken’
Nu het album gedropt is, zijn we ook benieuwd naar wat de verdere plannen zijn en wat er gebeurt met de tracks die overgebleven zijn. Duvel: “We weten nog niet wanneer, maar een tweede album staat zeker op de planning. We hebben inderdaad nog genoeg materiaal liggen, maar als we een tweede album maken, willen we er wel nog extra dingen bij maken. Momenteel zijn we bezig met het samenstellen van een liveband en dan willen we gewoon gaan touren met dit ding. Eerst een paar maandjes oefenen en dan knallen."

Na afloop van zijn contract bij Top Notch, richtte Duvel in 2010 zijn eigen label ROTTZ op, in samenwerking met de Rotterdamse winkel Woei. Eind vorig jaar liet Duvel via Twitter weten het label, dat verder ging onder leiding van DJ MP, te hebben verlaten. “Het vertrek bij ROTTZ was voor mij een logische keuze. Ik ben weggegaan, omdat ik me niet meer wilde bezighouden met de zakelijke aspecten van de muziekwereld. En nu terug bij Top Notch leg ik het gewoon bij hen neer en zij regelen het voor de rest. Ik wil gewoon alleen muziek maken. Maar ik heb er zeker geen spijt van. Het was leuk om te doen, ik heb toffe gasten ontmoet en vrienden gemaakt. Het is een goede ervaring geweest.”

Uitdagingen
De vraag die hiphopfans bezighoudt, is wat de status van Nikes en Zo Moeilijk is. Een vraag die Nikes duidelijk al vaker gehoord heeft de laatste tijd. “Met Zo Moeilijk gaat het allemaal prima en we zijn nog steeds in leven. Mensen denken dat wij stil liggen ofzo, maar dat is helemaal niet zo. We hebben laatst nog gespeeld in de Bitterzoet in Amsterdam. We’re still kickin’ ass.” Duidelijk is in ieder geval dat Nikes nog genoeg ambities heeft en nog lang niet uitgeëxperimenteerd is. In een eerder interview vertelde hij zichzelf uit te willen blijven dagen, maar niet per se op het gebied van hiphop alleen. “Ik zoek uitdagingen in verschillende dingen en ik denk dat ik met DNA nu een soort begin heb gemaakt voor mijzelf. Ik heb mezelf met deze plaat ook uit moeten dagen om toch weer iets anders te doen dan wat mensen al van mij kennen. Daar begint het mee en misschien ga ik nu wel een volledig instrumentale plaat maken. En dan niet met rappers of zangers, maar echt alleen met muzikanten. En dat is dan puur voor mijzelf en ter inspiratie voor liefhebbers. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat ik ineens spacey muziek ga maken. Het kan alle kanten opgaan.”

DNA is uit via Top Notch en verkrijgbaar op cd en via iTunes. De limited edition straattegel uitgave is te koop bij diverse muziekspeciaalzaken.

Geplaatst door bowie op 23 juli 2012