Met grote bezorgdheid hebben we kennisgenomen van het negatieve advies dat de adviescommissie Cultuureducatie en Talentontwikkeling richting de gemeente Rotterdam uitbracht naar aanleiding van onze Cultuurplan-aanvraag 2025-2028. Als er niets aan dat advies verandert, wordt het voortbestaan van Hiphop In Je Smoel bedreigd. Een totale mokerslag. Niet alleen een aderlating voor de hiphopscene- en journalistiek in Rotterdam en de rest van Nederland, maar ook voor het street art-aanbod in de stad en educatieaanbod voor Rotterdamse kinderen en jongeren.
Door de jaren heen hebben we allerlei makers en organisatoren – van artiesten tot fotografen, van labels tot journalisten en van workshopdocenten tot festivalorganisatoren – een (eerste) opstap geboden om zich te etaleren. Diverse grote artiesten verkregen hun eerste publicatie op ons journalistieke platform. Met liefde voor het genre hebben we de afgelopen 25 jaar de ontwikkelingen verslaan; stromingen en subgenres, maar ook culturele, maatschappelijke en politieke bijdragen.
Een van de belangrijkste speerpunten van Hiphop In Je Smoel, en daarmee ook van de nieuwe Cultuurplan-aanvraag, is talentontwikkeling. Bij het schrijven van het Cultuurplan hebben we met Rotterdamse collega-hiphoporganisaties onderzocht hoe HIJS als online hiphopplatform niet alleen hen, maar alle hiphopmakers optimaal kan bedienen. Zowel de lokale Rotterdamse als de Nederlandse hiphopscene hebben behoefte aan een onafhankelijk platform als HIJS.
HIJS is het enige online hiphopplatform van Nederland dat zich focust op journalistiek hoogwaardige inhoud. Zonder non-nieuws, zonder randzaken. Met die mindstate hebben we de afgelopen kwart eeuw het grootste hiphoparchief van de Benelux opgebouwd. Dat deden we regelmatig door te pionieren op diverse vlakken. We bevonden ons al vroeg op het gebied van schrijverskampen, video-interviews, podcasts én festivals. Zo ontstond street art-festival ALL CAPS ooit vanuit Hiphop In Je Smoel. Daarnaast is HIJS een van de weinige hiphopplatformen die eigen afdelingen heeft voor spoken word, educatie en street art.
Street art is een van de snelst groeiende creatieve disciplines, zeker in Rotterdam. Als er niets aan het advies verandert, verdwijnt een partij die zich hardmaakt voor street art, educatie en vooral de combinatie daarvan. Het fundament, talentontwikkeling aan de onderkant van de scene, zal wegvallen. En dat is niet het enige gevolg van een mogelijke subsidiestop. Het grootste hiphoparchief van de Benelux gaat verloren, inclusief 25 jaar (Rotterdamse) hiphopgeschiedenis. En hiphop- en spoken word-artiesten en organisaties zien het het enige journalistieke hiphopplatform verdwijnen, waardoor zij hun verhalen en activiteiten niet meer kunnen delen. Het street art-platform Rewriters010, waardoor jaarlijks duizenden mensen kennismaken met street art in Rotterdam, zal verdwijnen.
Hiphop is met zijn vijftigjarige leeftijd een relatief jonge cultuur die simpelweg een toekomstperspectief verdient. Talloze jongeren hebben we verrijkt door hen kennis te laten maken met kunstvormen die uit hiphop ontsproten zijn. Nog meer mensen lezen dagelijks ons online magazine en houden we op die manier op de hoogte van alles wat er hiphopbreed speelt. In onze ogen mag dat niet ophouden te bestaan. In de aanloop naar ons 25-jarig bestaan, dat we vanaf september 2024 een jaar lang hoopten te vieren met nieuwe activiteiten en concepten, is dit advies een aderlating. Het voortbestaan van Hiphop In Je Smoel staat op de tocht. Jullie support is essentieel.
Als je wilt dat we nóg eens 25 jaar de hiphop in je smoel blijven gooien, laat dan van je horen. Hoe? Simpel: like, deel en/of comment op dit bericht. Als je wil meehelpen om deze actie nog meer te ondersteunen stuur ons dan een DM. Dit is het moment dat wij jullie echt nodig hebben.
Liefde,
Team HIJS