De Tilburgse rapper RVS trapt de nieuwe serie Chop Chop Specials af

Op een warme zondagavond, eind augustus, was Go Britain’s Rib Eye Steak in de Heuvelstraat de enige winkel in Tilburg die tot laat open was. Niet om kleding te verkopen, maar om licht te schijnen op de nieuwe generatie hiphopacts uit de textielstad. De winkel is namelijk de samenwerking aangegaan met Barungz, bekend van de populaire Zonamo-studiosessies en zijn eigen platform Barungz Online, om lokaal talent een kans te geven in een eigen pop-up rapsessie. De eerste daarvan is nu te zien op YouTube.

In de winkel is het heet en muisstil, want de opnames die vanavond worden geschoten zijn binnenkort te vinden op internet. De geluidsman, twee cameramannen, de presentator en de opnameleider zijn in opperste concentratie. De artiesten mogen allemaal een selectie eigen tracks doen in de pop-up booth, die staat opgesteld op de bovenverdieping. Er wordt druk gekeken en geluisterd naar collega-rappers en vooral gewacht op de beurt. Het loopt uit omdat sommige rappers ruim een half uur nodig hebben om hun sessie goed op beeld te krijgen. De één kent zijn tekst niet goed uit zijn hoofd, bij de ander is er iets mis met zijn usb-stick waar de beats op staan en T. Dutty krijgt vlak vóór zijn sessie te horen dat hij nog tracks moet schrappen omdat het anders allemaal veel te lang gaat duren. “Dus ik moet nú nog gaan kiezen welke tracks ik ga doen? Shit“, roept hij lichtelijk in paniek door de Heuvelstraat. Even later staat hij alsnog in de booth om zijn ding al rappend én zingend te doen en wat er vanaf de benedenverdieping te zien en te horen is, is veelbelovend.

“Ik ben in elk geval blij dat we dit kunnen realiseren en talent kunnen stimuleren.” – Remco Meijer, initiatiefnemer

Ook zijn vriend Wakeem kent wat opstartproblemen: een enkele keer buitelt hij over zijn eigen lyrics en omdat de opnames dan al flink zijn uitgelopen door anderen en het al laat op de avond is besluit de opnameleider hem uit te dagen: de rapper mag het nog één keer opnieuw doen, maar wel als hij de track in één keer foutloos kan performen. Zo gezegd, zo gedaan; Wakeem brengt de track feilloos ten gehore, geeft host Barungz een boks en komt de trap af, waarna de volgende act naar boven kan gaan om op te gaan nemen. En zo gaat het eigenlijk de hele avond; met hangen en wurgen. De ene keer is er teveel geluid van een deur, het volgende moment gaat er een telefoon af en daarna belt er weer een rapper af die onverwacht toch niet kan komen. Toch bikkelt de crew hard door en zijn er ook sessies die behoorlijk snel op de band staan. Gil & Megas zijn binnen een kwartiertje klaar en RVS doet aan het einde van de avond zelfs een ‘one-taker’; in één keer blaast hij heel zijn ziel eruit in zijn sessie die vol zit met associatieve woordspelingen.

“Ik heb zelfs vandaag nog aan de tekst moeten schaven.” – RVS, op de dag van de opnames

Presentator Barungz is dan ook enthousiast: “Pfff, een avond als deze had ik even nodig. Het niveau was, op een paar kleine fuck-ups (misstappen, red.) na, eigenlijk de hele avond hoog. En jij kwam ook met toffe teksten. Die energie slaat dan over op mij“, zegt hij wijzend naar RVS. Ook de collega’s van Monopoly Movement en T.Dutty, die eigenlijk de hele avond blijven om bij elke sessie te checken wat hun collega’s ten gehore brengen. “Harde bars, man!“, krijgt RVS te horen als hij naar beneden komt. De rapper, in het dagelijks leven Glenn van de Rijt, laat weten dat hij het nummer wat hij ten gehore bracht in dezelfde week nog heeft moeten maken: “Het was me eerst niet duidelijk dat ik live moest spitten. En in verband met publicatierechten moest er ook nog een andere beat gefixt worden, die had ik pas vorige week. Ik heb zelfs vandaag nog aan de tekst moeten schaven. In het derde couplet ging het dan misschien even fout, maar ik wilde het niet opnieuw doen. Ik zat er te goed in, de energie was er in elk geval.“

Remco Meijer, die werkzaam is voor Go Britain – Rib Eye Steak, is de hele avond in de weer om overal te assisteren waar hij nodig is: “Het is rennen geblazen, maar dat is het allemaal waard. In Tilburg zit zoveel raptalent dat we nu een mooi podium kunnen bieden. Ik wilde deze kans niet laten schieten. Zo’n sessie is een goed middel voor alle betrokken partijen. Wij komen goed in beeld, Barungz heeft een nieuwe serie video’s en de rappers kunnen het gebruiken om een groter publiek aan te spreken. We hebben wel bijna alleen maar new school-dingen, maar ja, dat is gewoon wat er nu leeft in de stad. Ik ben in elk geval blij dat we dit kunnen realiseren en talent kunnen stimuleren.“

Check de eerste sessie, met RVS, nu hieronder:

Geplaatst door bowie op 16 september 2017