De street art-tijdlijn: hoe ging het allemaal precies?

De street art-tijdlijn: hoe ging het allemaal precies?

“Op deze pagina lees je hoe de mensheid ging van kerven in stenen muren, via graffiti naar het populaire street art! Een tijdlijn van toen tot nu.”

2000 v.C.
Graffiti kan helemaal terug worden herleid naar de Steentijd. Abstracte vormen, dieren en mensen werden toen vereeuwigd in steen, om een teken van leven, tijdscode en een expressie achter te laten van hoe mensen tegen zaken aankeken. Daar beginnen we dus onze tijdlijn.

78 v.C.
In de eerste Romeinse grote steden werd graffiti gevonden met thema’s als politiek, seks, wijn en geld.

1940-1949
Fast forward naar de twintigste eeuw. De tekst ‘Kilroy was here’ duikt overal ter wereld op, als een symbool van medeleven tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog. Het is een symbool van de US Super G.I.

1949
Edward Seymour vindt de aerosol spuitbus uit.

1961
De Berlijnse muur wordt gebouwd. Aan de westkant ervan waren de mensen vrij om de muur te benaderen. Velen kozen ervoor om dat de doen met kleurrijke commentaren. Tegenwoordig is er in Berlijn nog altijd een deel van de muur te zien. Nu aan twee kanten beschilderd. Dit overgebleven deel van de muur is te zien onder de naam ‘East Side Gallery’.

1967
Vroege graffitischrijvers duiken op in Philadelphia. Onder hen zijn legendarische namen te vinden als CORNBREAD en COOL EARL.

1968:
Graffiti wordt populair in New York, waar schrijvers hun alias taggen, gecombineerd met hun straatnummer.

Het taggen wordt populair, voornamelijk dankzij een tagger die schuilgaat achter de naam Taki183. Hij reisde heel New York rond met een marker en liet op en in allerlei treinen en stations zijn naam achter. Hij werd een voorbeeld; meer en meer mensen volgden hem en begonnen hun eigen naam te taggen. Het werd een sport om op de beste plekken je naam zoveel mogelijk te laten zien, dus binnen korte tijd zaten alle treinen compleet onder de stift-letters.

1970-1979
Tags worden nu ook buiten de treinen en metrostellen gezet. Ook worden de stijlen unieker. Schrijvers gaan hun best doen om op te vallen, niet alleen met naam maar ook met een ‘eigen’ letter.

Graffiti verspreidt zich langzaam maar zeker vanuit de twee voorgenoemde steden naar de rest van de VS.

1972:
Hugo Martinez start UNITED GRAFFITI ARTISTS, een collectief dat graffiti ook voor de eerste keer in gallerieën laat zien.

1980-1989
Graffiti laat een ijzersterke link zien met culturen als punk en hiphop.

Graffiti wordt een globale vorm van expressie. Er komen steeds meer schrijvers bij en binnen steden ontwikkelen zich eigen stijlen.

Schrijvers proberen elkaar af te troeven en beroemder te worden dan een ander. Hierdoor ontstaan grotere en mooiere pieces.

The Broken Window theory:

De theorie van het gebroken raam doet zijn intrede. Deze impliceert dat vandalisme tot ergere criminele activiteiten aanzet. Graffiti wordt vanaf dan in een negatief daglicht gezet door media en de politiek.

1982:
Henry Chalfant documenteert de opkomst van de graffiti als movement in de film Style Wars.

1989:
De laatste trein van New York die onder de tags en throw-ups zat, wordt van de baan gehaald. Door het toegenomen toezicht en de beveiliging van stations en treinstellen, sterfde de ‘subway graffiti’ een langzame dood. Nu kon definitief gefocust worden op muren en gebouwen, waar de cultuur voortleefde.

1990-1999
De val van het IJzeren Gordijn zorgt ervoor dat ook in oost-Europa men zich beter kan uitdrukken. Mensen gaan ook daar aan de slag met een expressie in de vorm van graffiti.

1998:
The populariteit van het internet zorgt ervoor dat street artists hun werk kunnen delen met een groter publiek dan ooit.

2004:
Street artists als Banksy zorgen ervoor dat de publieke perceptie op graffiti weer verandert. Graffiti wordt vanaf dan zelfs weer verkocht in galerieëen.

2006:
Beinvloed door het internet en westerse toeristen, beginnen ook in Azië steeds meer street artists zich te ontwikkelen. Tot in de kleinste gehuchten worden daar street art-werken aangetroffen.

Heden:
Graffiti en street art wordt regelmatig gevierd door middel van samenkomsten. Festivals als UpFest (Bristol) en POW! WOW! Worldwide (met edities in onder meer Hawaï, Long Beach, Japan en Rotterdam) en diverse graffiti-jams wereldwijd worden goed bezocht. Street art staat tegenwoordig vaker dan ooit positief in het nieuws en is uitgegroeid tot een liefhebberij.

Tegenwoordig gaat street art verder dan enkel de muurschilderingen. Daarbinnen zijn al zoveel thema’s en stijlen te ontdekken, maar street art is in de breedte ook veel gegroeid. Wat te denken van pixel art, schilderijen die worden opgehangen in de buitenruimte, interventiekunst en grondschilderingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Veel kunstenaars kiezen er dan ook voor om zich te specialiseren in één vorm, maar er zijn ook kunstenaars die street art-breed te werk gaan; zij kunnen uit de voeten in een galerie, maar net zo goed illegaal werk verrichten op straat.

Geplaatst door bowie op 1 juni 2020