De stijltijd staat centraal in Kladmuur Hangout episode 2!

Groningen en Rotterdam kennen een bijzondere gezamelijke graffiti geschiedenis; Groninger museumdirecteur Frans Haks pionierde in 1983/84 samen met Wim Beeren (directeur Boijmans van Beuningen) in het tentoonstellen van graffiti werken uit New York. Eerst in 1983 in Rotterdam, daarna in 1984 in Groningen. Kladmuur Hangout stond in mei 2021 met drie afleveringen stil bij de geschiedenis van graffiti in Rotterdam. In serie 2 hoor je het Groninger verhaal. Deze podcast gaat over de periode tussen 1977 en 1992, de pioniersjaren van graffiti in Groningen.

Naarmate de jaren tachtig vorderen, wordt hiphop een belangrijke jongerencultuur. Lokale kids raken gehypnotiseerd door deze laagdrempelige stroming die via de media uit New York komt overwaaien. Ze beginnen met rappen, beatboxen, breakdance en graffiti. ‘Hiphop graffiti’ wordt op de muren de meest dominante vorm en overschaduwt het werk van punk- en hooligan-voorgangers.

Graffiti wordt feller van kleur, het jargon wordt Amerikaans, de werken groter en groter. Onder invloed van inmiddels klassieke films en documentaires als Wild Style, Beat Street en Style Wars wordt de Amerikaanse stijl nagemaakt. Er is vrijheid, naïviteit en spontaniteit bij het maken van werk. De regels en procedures zijn nog niet duidelijk, veel staat nog niet vast en er moet van alles worden uitgevonden.

Over deze stijltijd gaat episode 2 van de Kladmuur Hangout-podcast. Je hoort MICKEY, PINOX82©, QUASK, SLONZ en Martinus Stollenga.

Stream ‘m hieronder:

Over Stichting Kladmuur:
Stichting Kladmuur verzamelt en archiveert versnipperde, verweesde en bedreigde bronnen (verhalen, informatie en beeldarchieven) vanuit verschillende subculturen en geeft deze een podium.

CREDITS
Podcast Kladmuur Hangout Serie 2
Voice: Roelie Vuitton
Beats: Slimmah Sound
Productie: Ode Podcast i.s.m. Kladmuur
Distributie: Hiphop In Je Smoel

Geplaatst door bowie op 28 oktober 2022