De Stijl: vier oudgedienden met de meest kleurrijke muziek uit hun carrière

Het gebeurt niet vaak dat je als journalist pas rond 01:45 in je bed ligt omdat een interview zo gezellig was. Maar als er drank vloeit, je wordt getrakteerd op een heerlijke freestyle-sessie en er op z’n Brabants geouwehoerd wordt, kan het haast niet anders dan gezellig zijn. Vandaag brengt De Stijl, de nieuwe groep bestaande uit Kleine Jay, Timm, Aapie en Dokter Moon, voor de derde week op rij een EP uit. “Dit is precies de vibe waarin we de muziek hebben gemaakt, gewoon lekker los en havin’ fun.”

“We hebben helemaal geen zin om te verwachten dat dit iets gaat doen. Het zou móói zijn, dat wel.”

Oude rotten kun je hen inmiddels noemen. Timm, vroegere artiestennaam Timmietex en Aapie a.k.a. De Gelogeerde Aap zijn vroegere vaandeldragers van de Tilburgse hiphopscene, Dokter Moon legde al vroeg banden met Wu-Tang Clan en was de drijvende kracht achter Great Minds en Kleine Jay had met zijn speelse flows zo’n tien jaar terug Nederland op slot toen hij een duo vormde met Cartes. Allemaal kenden ze persoonlijke successen in de vaderlandse muziekindustrie en dit jaar keren ze samen terug aan het front, als hiphopgroep De Stijl. Zonder de verwachting er een groot succes van te maken, maar gewoon omdat de muziek die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt het verdient om gehoord te worden. “We hebben helemaal geen zin om te verwachten dat dit iets gaat doen. Het zou móói zijn, dat wel. Heb je de video van Toeristische Route al gezien?”, vraagt Aapie enthousiast. “Die verdient wel iets meer dan de duizend views waar Weekend nu op blijft steken, niet?” Dat vindt ook Dokter Moon: “Die verdient een ton-plus, man.”

De epische video is het paradepaardje van de trilogie van EP’s (Bijna Weekend, Weekend en De After) die De Stijl uitbrengt. In de vrolijk gekleurde visual speelt de dochter van producer Dokter Moon de hoofdrol in een remake van cultklassieker The Wizard Of Oz. Als Dorothy komt ze op reis naar de wizard, gespeeld door Moon, de figuren vogelverschrikker, tinnen man en leeuw tegen, gespeeld door de rappers. De video past perfect bij de vibe van de track en eigenlijk alle muziek van De Stijl: vrolijk en kleurrijk. “Ik durf objectief te zeggen dat dit nog nooit gedaan is in Nederlandse hiphop”, stelt Timm. Ook Kleine Jay is enthousiast: “Jaaa man, het is echt een movie. Als je eenmaal op play hebt gedrukt, móet je blijven kijken.”

Het gesprek gaat alle kanten op en daardoor raken we al snel de rode draad kwijt, maar dat past eigenlijk perfect in het plaatje. Timm heeft een perfecte imitatie van Poke op Loco in huis en er wordt gelachen om de reacties die hun studenten op de HBA (drie van de vier zijn daar actief als docent, red.) gaven op hun release. De sfeer zit er prima in, en plezier blijkt de belangrijkste factor geweest te zijn in het opnameproces. “Ik kwam terug van een reis door Brazillië en heb toen met Moon één pokoe gemaakt”, blikt Aapie terug. “Ik wilde ook echt iets anders doen, een beetje die disco-vibe brengen.” Die studiosessie zette de toon voor een vaste avond per week tapen: “Toen hebben we Tim er eens bijgevraagd en al snel volgde Jay. Maar we hebben ook met Spacekees, Diggy Dex, BANGANAGANGBANGERS, Jiggy Djé en zelfs Def Rhymz muziek gemaakt. Het werd gewoon een zoete inval. Uiteindelijk bleven we met z’n drieën over en kwamen we wekelijks naar het huis van Moon om te op te nemen.”

Moon’s huis werd al snel verruild voor een splinternieuwe studio vlakbij het Tilburgse Wilhelminapark. Ze doopten het tot De Lokatie, de plaats waar ook dit interview plaatsvindt. “Ik denk dat we meer dan honderd tracks hebben liggen. Niet allemaal af, maar we maakten er twee per dinsdag”, vertelt Aap. In de tijd dat ze de nummers maakten, traden ze ook al op, bijvoorbeeld tijdens WOO HAH! in 2015. Toch verschijnt er nu pas muziek. “We wilden onze hoofden opruimen, man. Het lag klaar, maar het verscheen niet. We hebben met labels gepraat, maar uiteindelijk ging dat niet door. Toen is het even verwaterd, maar toen we die tracks zelf weer gingen draaien, werden we weer enthousiast. Die shit is verfrissend, vernieuwend… het zou zonde zijn om het op de plank te laten liggen.”

“Het was gewoon een soort muzikale speeltuin waarin alles kon.”

Jay is het daarmee eens en haakt in: “We hopen dat mensen de plezierige vibe die wij hadden tijdens het opnemen ook voelen. En dan erbij, is het voor ons allemaal iets nieuws. Je hoort niet de Kleine Jay, Timmietex en De Gelogeerde Aap die je gewend was, ik heb zelfs autotune op m’n stem.” Het was een leuk, maar leerzaam proces voor de mannen: “Ik denk dat ik door dit proces een sterkere rapper en een betere artiest ben geworden”, vertelt Aapie kalm. “Het hoefde ook niet per sé allemaal moeilijk, iets wat ik vroeger wel probeerde te doen. Ik heb ook echt veel geleerd van Jay en Tim. Ik denk dat we hier allemáál als betere artiesten zijn uitgekomen.” “Nou, ik denk dat ik er slechter ben uitgekomen”, zegt Moon droog, waarna de groep voor de zoveelste keer in lachen uitbarst.

Zijn vrolijke instrumentaties vormen de fundering van het project. “Ik experimenteerde er gewoon op los en zij rapten op alles wat ik maakte”, zegt hij wijzend naar de anderen. “Niemand zei dat een beat wack was, we pakten gewoon alles aan en zagen het echt als een uitdaging. Het moest vooral niet te serieus zijn.” Toch moesten de drie rappers wel degelijk wennen volgens Timm. “Jer (Moon, red.) zei in het begin constant dat het simpeler moest. Wij waren nog gewoon gewend om zestien bars te schrijven met hele zinnen, niet wetende dat het ook in twaalf of acht kon. Met meer melodie, tempowisselingen et cetera. Dit was hét project om daarachter te komen. Het was gewoon een soort muzikale speeltuin waarin alles kon.”

“En dan waren we ook nog gasten op leeftijd, wie zou naar ons luisteren, snap je?”

Er was lang sprake van twijfel om het materiaal uit te brengen, biecht Dokter Moon op. “Toen de gesprekken met de labels afketsten en de hiphopsound steeds sneller begon te veranderen, had ik er wel even de pest in. En dan waren we ook nog gasten op leeftijd, wie zou naar ons luisteren, snap je? Daarop liep het een beetje spaak. We staken er zoveel energie in, hadden met dank aan Greengo twee gruwelijke clips liggen… maar ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat we het ook gewoon zelf konden uitbrengen. Ik was gewoon gewend aan een label en een boeker. Iemand die de muziek naar buiten brengt, een tourtje opzet, dat soort dingen Dus dat die labeldeal niet van de grond kwam, demotiveerde me helemaal om me bezig te houden met het project. Uiteindelijk dachten we begin dit jaar dat het gewoon moest uitkomen. We hebben zoveel plezier gehad tijdens de opnames, dus fuck it.” Jay weet de reden: “Elke keer was ík degene die de goede vibes bracht naar de studio, dus ik sleepte Moon er wel doorheen.”

Gelukkig voor hem en voor de liefhebber is de muziek nu alsnog out there. Het is feel good-muziek, die perfect past bij het festivalseizoen. Vrolijke toetspartijen, speelse raps en catchy refreinen; de ene keer met discobassen en funky synthesizers, de andere keer wordt een uptempo house-beat afgewisseld met trapdrums. Terugkerend onderwerp? Feest. Of het nou in de discotheek, de kroeg, bij een after of in de friettent is, maakt niet uit. Zodra we de lyrics gaan bespreken, schieten de jongens in de lach. “Wanneer ik voor het laatst een biertje heb gedronken in de friettent?”, vraagt Tim zich hardop af. “Met carnaval! Tja, af en toe ga ik naar D’n Engel -shout out naar Jackie en Bas-, en bij een broodje kaassouflé speciaal hoort een bierie! En dan erbij, welk woord rijmt er beter op weekend dan friettent?”

Ook Aapie heeft het, in dezelfde track, over de combinatie van alcohol, voedsel en feest. Steek de barbecue aan / eigen drank, eigen vlees, doe Amerikaans, rapt hij in Bijna Weekend. “Vorige week nog gedaan man, eigen vlees en een fles meegenomen naar iemand anders, havin’ a good time. Meteen even de eerste echte zonnestralen van het jaar meegepakt, heerlijk.” Maar naast drank, drugs en feest wordt ook de liefde voor het andere geslacht veel kenbaar gemaakt. Zo heeft Jay een line over dat hij een meisje gebeld heeft om te zeggen dat hij verliefd op haar is. “Ik denk dat ik dat toen wel voor het laatst heb gedaan, de keer die ik beschrijf in die zin.” Dat antwoord vindt Moon overduidelijk niet spannend genoeg: “Kunnen we van ‘gebeld’ niet ‘gebeft’ maken?” Het volgende lachsalvo is een feit.

Het gesprek en de chemie tussen de artiesten tekent de drie releases, die vanaf nu op Spotify te vinden zijn. Ongedwongen, los en soms een tikkie melig. Ze hopen deze zomer een vervolg te geven aan de lauwigheid die ze al hebben meegemaakt zowel in de studio als on tour. Aapie: “Als je ons boekt, krijg je feest. Ook al zijn we, zeker in vergelijking met de gemiddelde hiphopmuzikant van nu, al een beetje op leeftijd… we zijn gewoon party animals. We houden van een goed feestje én van goede afters, dus dat hoor je ook terug in de platen. Maar hey, niet dat je nu als titel iets als ‘De Stijl: de nieuwe junkies’ gaat gebruiken als titel, hè?” Alsnog verwachten de mannen helemaal niets. “Stel je voor dat het maar één show oplevert, ook goed. Maar mocht het opblazen, dan zijn we ook helemaal dáár, snap je?” Dat het gesprek met de groep perfect past bij de muziek, concluderen de mannen dan ook zelf als we afronden: “Dit interview ging wel een beetje van hot naar her, eigenlijk. Maar ja, da’s gewoon De Stijl.”

De drie EP’s van het collectief zijn hieronder te streamen:


Geplaatst door bowie op 26 april 2018