De stembussen voor HipHop 2000 zijn een week langer geopend

Hiphop is inmiddels het populairste en meest invloedrijke muziekgenre ter wereld, stelt het team achter HipHop 2000. Toch zijn lijsten als de Top 2000 zo geëvolueerd, dat er slechts plek is voor een handjevol iconische hiphopartiesten als 2Pac, Eminem en Kanye West. En dan staan ze er vaak ook nog in met hun meest commerciële hit. Drie vrienden uit Nederland sprongen daarop in en bieden hiphopfans de kans om te stemmen op hun favoriete hiphoptracks aller tijden. Het resultaat is een diverse lijst die vijf decennia overspant. Alleen het nadenken over jouw veertig favoriete nummers ooit is al een belevenis. Normaal ligt de deadline op 31 december, maar dit jaar is er een weekje extra om te stemmen. Snel denken, dus!

“Kerststress, oud & nieuw-feestjes, vakanties; we kregen veel ongeruste appjes en berichten van mensen die vergeten waren om op tijd te stemmen”, vertelt het team. “Dus hebben we de stembussen nog één week open gegooid. Heb je dus nog niet gestemd of is je broertje, collega of hiphopbuddy het vergeten; je hebt tot uiterlijk 7 januari. Daarna gaan we écht alle stemmen tellen.”

Stemmen is makkelijk en laagdrempelig. Je kunt 25 tot 40 nummers in een Spotify-playlist slepen en de lijst delen via de website. Maak je geen gebruik van Spotify? Dan kun je een handmatig lijstje insturen via dezelfde site. Gradmaster Flash-fan? Stuur in! Fanatiek luisteraar van rap uit de Benelux, van Osdorp Posse tot Zwangere Guy? Gewoon invullen! Ook liefhebber van de collabo van Lil Nas X en Jack Harlow? Geen probleem. De lijst wordt alleen maar een veelzijdigere dwarsdoorsnede van de hiphopevolutie als je zelf ook flink door de tijd reist.

Afgelopen jaar stootte Mobb Deep Still D.R.E. van Dr. Dre en Snoop Dogg van de troon met hun anthem Shook Ones pt. 2. De populairste artiesten waren toen JAY-Z en Eminem, maar met de komst van Netflix-series over Biggie en Wu-Tang Clan lijkt dit jaar weer een spannende strijd om de koppositie los te barsten. Hoedenplank van Opgezwolle was het grootste Nederlandse succes op plek #9. De ontknoping vindt plaats op 7 januari. Daarna deelt het team op hun Instagram-pagina weer het hele jaar door alle tunes uit de top-300, begeleid door beeld, funfacts en foto’s. Aanrader, het is een fun read!

Stemmen doe je hier.

 

Geplaatst door bowie op 4 januari 2022