Frikandel, London, SubZero: dit is de soundtrack voor je eerste brakke festivalochtenden

Vlak voor de start van het eerste normale festivalseizoen in decennia (zo voelt het voor ons echt) tippen we je graag weer twintig van onze music picks. Uiteraard lichten we er weer drie van uit, en de overige zeventien moet je maar checken op je skere JBL-speaker als je dit weekend onderweg bent naar je eerste festival. Of als soundtrack tijdens jullie brakke ochtenduren. Zin in!

Hef – Frikandel

Het valt deze keer niet bij de start van de winter, maar bij de eerste serieuze zonnestralen. De terugkeer van de zomerfestivals is aanstaand weekend, en als Hef op zaterdagnacht het podium van de Roxy op Paaspop betreedt, heeft ‘ie een nieuw album onder de arm. Het is het vervolg van zijn officiële debuutalbum (en classic!) Hefvermogen. De rauwe sound en eerlijke teksten van die plaat uit 2009 zijn nooit van hem afgegeleden. Met Sorry en een geweldige snippet op Instagram waarin hij rapt over een herinterpretatie van Biggie’s Juicy (écht, hij is de enige in Nederland die dat mag!) deed hij ons al reikhalzend uitkijken naar een nieuwe LP van Bundy. En vorige week verscheen ook de indrukwekkende videoclip bij de single Frikandel, waarvoor hij afreisde naar de Dominicaanse Republiek. Hef being Hef, en dat is het allerbeste wat er mogelijk is:

“Waggie van een directeur, ik heb hem op de stoep gezet
Ik weet je bent een flikker, want je roddelt weer in groepsgesprek
Woei of Budiman dus fuck je plug die neppe schoenen trekt
Mond natuurlijk ergens op der lichaam als een moedervlek”

BIA – London (ft. J. Cole)

J. Cole was zo onder de indruk toen hij BIA’s deel van LONDON had gehoord, dat hij een gezonde druk voelde toen hij besloot erop te springen. Landen in Londen, flink geld spenderen tijdens het shoppen en dalmatiër-honden uitlaten, en ondertussen een verse rappen waarin je een hoop Engelse slang en accenten verwerkt. De Engelse hoofdstad bevalt en wel, en biedt een heerlijk uitgangspunt voor een banger. Rooftop-vibes innit?!

Action Bronson – SubZero

Óók zo’n plaat waarvoor we hier al flink warmlopen: de nieuwe Action Bronson. Crocodrillo Turbo verschijnt 29 april, en met SubZero levert hij alvast een stevige doch jazzy apetizer af. Hij belooft featurings van onder meer Conway The Machine en Roc Marciano, maar op deze single gaat het hem ook prima in zijn eentje af. Zijn vrije asociatie-raps op de hazy ALC-beat: “Chicken legs flying every motherfuckin’ which-a-way/ Hash burnin’ while I’m motherfuckin’ switchin’ lanes/ My pants rip away.” Tel daarbij op een psychedelisch avontuur inclusief tsunami en boogieboards in de video en wij zijn toch weer aan om die plaat te gaan checken, hoor.

Stream de hele playlist hier:

Geplaatst door bowie op 12 april 2022